Consumul de ciocolată, în creștere. România a importat 4.000 de tone din Belgia și Elveția

×
Codul embed a fost copiat

Se spune că ciocolata aduce fericirea în viața noastră, iar datele arată că în pandemie am consumat-o în cantități mari.

Gusturile s-au diversificat, astfel că au apărut și la noi numeroase laboratoare care produc ciocolată artizanală. În plus au crescut și importurile din țări precum Belgia și Elveția, țări renumite pentru rafinamentul sortimentelor.

Dintr-o fabrică din Belgia pleacă anual sute de tone de ciocolată spre furnizorul din București. Pentru că cererea e mare, cantitatea a crescut cu 40% față de anul trecut.

Andreea Ciocănescu, marketing manager:Suntem într-o creștere destul de accelerată. O medie de 750, 800 de kilograme de ciocolată pe zi, care se livrează către producătorii mici și producători de delicii dulci.”

Ciocolata ajunge la cofetari sub formă de medalioane mici care promit fericire. După ce sunt topite, capătă forme și gusturi dintre cele mai diverse.

Citește și
Șoarece care mânca ciocolată, pe rafturile unui hypermarket din Cluj-Napoca. Reacția retailerului |VIDEO
Șoarece care mânca ciocolată, pe rafturile unui hypermarket din Cluj-Napoca. Reacția retailerului | VIDEO

În ultimii ani și gusturile românilor s-au rafinat. Așa se face că peste tot în țară au apărut ateliere și magazine de ciocolată artizanală. După ce s-a perfecționat în Belgia, Aura Tobescu și-a deschis un laborator în Brașov.

Aura Tobescu, chef ciocolatier: "Cel mai mult sunt apreciate figurinele acestea pictate manual în miniatură sau moșii Crăciun din ciocolată, tot pictați manual în variantă mică sau mare. Toate au detaliile foarte definite. "

Tot din Belgia vin pralinele din vitrinele unui magazin din Capitală, care anul acesta a avut mai mulți clienți ca niciodată.

Ion Codreanu, importatorul unui brand belgian de ciocolată: ”Ne uităm mult mai atent la ce consumăm, avem timp de noi, practic, și atunci când vrem să ne răsfățăm ne gândim și consumăm o ciocolată de calitate. Dacă anul trecut am crescut cu 15%, anul acesta ne apropiem de 20%.”

Client: ”Au o finețe desăvârșită, nu mă dezamăgesc niciodată și revin pentru noutăți de fiecare dată când am ocazia. Varietatea este minunată și găsesc tot ce îmi doresc din punct de vedere al gustului, al fineții.”

Cum consumul e în creștere, nu e de mirare că apar și tot mai multe sortimente, din ce în ce mai îndrăznețe, cum sunt pralinele cu castană și polen, ceai masau, chiar floare de violetă, care fac cu ochiul și celor mai pretențioși.

În primele opt luni ale acestui an, am importat din Belgia și Elveția, țări recunoscute pentru calitatea ciocolatei, aproape 4.000 de tone de ciocolată, cât tot anul trecut.

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
Dopamina și serotonina, două substanțe responsabile pentru producerea plăcerii. Care sunt alimentele care ne fac bine
Dopamina și serotonina, două substanțe responsabile pentru producerea plăcerii. Care sunt alimentele care ne fac bine

Responsabile pentru producerea plăcerii sunt două substanțe din creier: dopamina și serotonina. Emoțiile pe care le simțim și dispoziția psihică depind de echilibrul acestor substanțe.

Șoarece care mânca ciocolată, pe rafturile unui hypermarket din Cluj-Napoca. Reacția retailerului | VIDEO
Șoarece care mânca ciocolată, pe rafturile unui hypermarket din Cluj-Napoca. Reacția retailerului | VIDEO

Un șoarece a fost filmat pe rafturile unui hypermarket, în Cluj -Napoca. Rozătoarea se înfrupta dintr-un baton de ciocolată, la un pas de una din casele de marcat.

CSID. Ce trebuie să mâncăm după o zi în care nu am mâncat nimic. Alimentele de evitat
CSID. Ce trebuie să mâncăm după o zi în care nu am mâncat nimic. Alimentele de evitat

N-am mâncat nimic toată ziua! Înfulec repede o prajitură, un covrig sau o ciocolată și îmi revin. Nu. Faceți hipoglicemie. Posibil severă, asociată cu… leșinul.

Surprize inedite pregătite de ciocolatieri pentru Paște. Care sunt cele mai îndrăznețe combinații
Surprize inedite pregătite de ciocolatieri pentru Paște. Care sunt cele mai îndrăznețe combinații

Paștele este şi despre a dărui, iar nimic nu aduce mai multă bucurie decât ciocolata. Neagră, cu lapte, sau folosită în amestecuri îndrăzneţe, toată lumea este gata să o încerce.

Recomandări
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție

Începe o săptămână de foc pentru partidele pro-europene care negociază formarea noului Guvern. Liderii PSD, PNL, USR și UDMR se vor reuni pentru a discuta despre programul comun de guvernare, pe baza datelor din buget.

Iarna începe să-și intre în drepturi. Zonele în care este anunțat viscol. Vântul va bate cu până la 120 de km/h
Iarna începe să-și intre în drepturi. Zonele în care este anunțat viscol. Vântul va bate cu până la 120 de km/h

Iarna pare că își intră în drepturi, cel puțin la altitudini mari. Meteorologii anunță că, de la ora 10:00, până marți seara, la ora 21:00, în zona de munte va bate vântul cu până la 90 de km pe oră.

Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989
Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989

Ziua de 16 decembrie 1989 a rămas în istorie ca reprezentând începutul sfârşitului pentru regimul condus de Nicolae Ceauşescu.