Reţetele bunicilor au reapărut în cofetăriile şi patiseriile din ţară

Ultima actualizare: 18-02-2020 19:57

Deşi nu avem o tradiţie a dulciurilor "marca înregistrată", încercam să protejăm pe cât putem măcar bunătăţile care ne aduc aminte de copilărie.

Reţetele bunicilor au reapărut în cofetăriile şi patiseriile din ţară. Cornuleţele cu rahat, prăjiturile cu foi şi cozonacul tradițional ţi se topesc în gură, iar cei care obţin atestatul de produse tradiţionale se laudă că folosesc numai ingrediente naturale.

Într-o cofetărie din Iaşi se pregătesc, pe lângă alte prăjituri, cornuleţe cu rahat şi sărăţele ca pe vremea bunicilor. Atestatul de produse tradiţionale confirmă faptul că acestea conţin doar ingredinte naturale şi ca aluatul este făcut exclusiv de mână.

În judeţul Botoşani, din cele 33 de produse atestate tradiţional, trei sunt de patiserie. Este vorba despre alivenci, cozonacul domnesc cu nucă şi de plăcinţele poale-n brâu de Tocileni.

Din 2014 şi până în prezent, în țară au fost atestate tradițional 782 de produse. Dar numai 40 sunt de cofetărie şi patiserie.

Pe lista dulciurilor certificate de Ministerul Agriculturii se afla şi "prăjiturile cu foi Sava" din Maramureș, "prăjitura țărănească Tâușan" din Alba, "prăjitura cu vișine Gina" din Maramureș, "plăcinta întinsă de Turnu" din Arad,"ciocolată de casă Genică" din Brașov, sau "plăcinta boierească cu mere" din București.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO