Primul autobuz total nepoluant, alimentat cu hidrogen, este testat acum și în Brașov

Ultima actualizare: 28-10-2021 10:09

Primul autobuz total nepoluant, alimentat cu hidrogen, e testat acum și în Brașov. Edilii vor ca transportul public să devină ecologic, mai ales că un astfel de mijloc de transport nu e cu mult mai scump față de unul electric, aflat deja în circulație.

Noul autobuz, care costă în jur de 700 de mii de euro, este programat să ajungă, timp de două luni, în 12 orașe mari în România.

Autobuzul folosește tehnologie de ultimă oră, spun specialiștii. Încărcarea să durează 10 minute, îndeajuns pentru a parcurge 350 de kilometri.

Ovidiu Borcea, compania Solaris:Ca număr de locuri în funcție de solicitări poate să aibă mai puține locuri pe scaune implicit mai multe în picioare sau invers, în jur de 100 de locuri, poate să ajungă la 105 în total.

Flavia Boghiu, viceprimarul Brașovului:În această perioadă agenția metropolitană din Brașov desfășoară un studiu de oportunitate privind oportunitatea creșterii flotei de transport public în comun cu autobuze pe hidrogen.

Producătorii de gaze industriale spun că hidrogenul este mai sigur decât benzina, fiind mai puțin inflamabil.

Alexandru Bădescu, reprezentantul unei firme producătoare de gaze industriale:Noi producem hidrogen în România de foarte mulți ani. Metoda de producere a acestuia este prin electroliză. Pentru partea de mobilitate e clar că hidrogenul verde este de interes.

Comisia Europeană își propune ca, până în 2030, Uniunea Europeană să producă până la 10 milioane de tone de hidrogen regenerabil. Va fi utilizat în transportul public pe șosele, pe căile ferate, în transportul de marfă cu mașini de mare tonaj, dar și pentru transportul maritim.

Marian Geman, șeful companiei de transport Brașov:Sperăm că și România se va putea alinia curând la standardele internaționale astfel încât să putem să introducem acest tip de transport 100% verde.

Autobuzul cu hidrogen fost deja testat în Cluj-Napoca și Târgu Mureș.

Urmează Sfântu Gheorghe, Iaşi, Galaţi, Constanţa, Râmnicu Vâlcea, Craiova, Timişoara, Oradea și Capitala.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO