Patru parapantiști au zburat neîntrerupt, de la Iași până-n Buzău. Pilot: „Ne împrăștiem ca evantaiul, cum zboară păsările”
Misiune record pentru patru parapantişti din Iaşi, care au străbătut o parte din ţară prin aer, la peste 2.500 de metri înălţime.
Au zburat pe o distanţă 260 de kilometri, din judeţul Iaşi până în Buzău, şi au sărbătorit reuşita la mare altitudine, folosind staţiile radio.
Întreaga călătorie a putut fi urmărită live pe internet.
Alegeri 2024
20:17
Ludovic Orban se retrage din cursa prezidențială și își anunță susținerea pentru Elena Lasconi. Reacția candidatei USR
19:41
Nicuşor Dan: Ar fi bine să rămână un singur candidat al partidelor de dreapta la prezidenţiale
10:00
Ce averi au candidații la alegerile prezidențiale. De la terenuri și case până la lingouri de aur, bijuterii și tablouri
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
Cei patru parapantiști au străbătut cerul doar cu ajutorul vântului şi a curenţilor de aer. Condiţia a fost să nu atingă pământul decât la finalul cursei. Au pornit din localitatea Spinoasa, judeţul Iaşi, unde s-au ridicat la 1.300 de metri înălţime.
Tedy Budulan, pilot de parapantă: „După decolare am avut o descendenţă până aproape de șoseaua europeană şi am crezut că aterizez, şi a fost un moment dificil dar am prins o termică, un curent ascendent foarte puternic, şi acolo practic ne-a salvat pe toţi.”
În scurt timp, curenţii i-au dus la înălţimi şi mai mari, acolo unde peisajele spectaculoase, dar şi adrenalina, îți taie respiraţia.
Vasilică Ursache, pilot de parapantă: „Primeam deja mesaje de prietenii care mă urmăreau live şi îmi ziceau: Rămâi sus! Peste 2.000 de metri, la un moment dat, mi-au îngheţat mâinile.”
Zborul a fost inedit, pentru că au trebuit să lucreze în echipa de patru. Piloţii au discutat permanent prin staţii radio, pentru a se ajuta reciproc.
Ovidiu Avornicesei, pilot de parapantă: „Ne împrăștiem ca evantaiul, cum zboară pasările, şi găsim mai ușori curenții ascendenți."
Punctul culminant a fost când piloţii au trecut pragul de 200 de kilometri.
Flavius Ioniţă, pilot de parapantă: „Când am prins 200, în loc să punem mâna pe stație, am început să urlăm unul la altul eram foarte aproape. Am urlat, am cântat.”
Aterizarea a avut loc la Buzău, iar distanţa parcursă a fost de 260 de km. În prezent, recordul naţional este de 280 de km. Următorul țel al echipei este să ajungă cu parapantă pe litoralul românesc.