O fetiță din Cluj, moartă într-un accident, a salvat viețile a 4 copii. ”Băiețelul meu avea șanse 1 la mie”
O fetiță de 10 ani din Cluj, victimă a unui accident petrecut în urmă cu o săptămână, a salvat viața altor patru copii. Microbuzul în care se afla împreună cu mama ei a fost lovit violent de un tren.
Femeia a murit la scurt timp, iar apoi medicii nu au mai putut-o salva nici pe copilă. Familia celor două a acceptat donarea de organe.
Și rudele unei tinere de 29 de ani, un cunoscut designer din Cluj-Napoca, care s-a stins brusc, în urma unui accident vascular cerebral, au decis să salveze alte vieți.
Săptămână trecută, un microbuz plin cu persoane care se întorceau în țară din Italia, a fost lovit în plin de un tren care circula pe ruta Baia Mare- Cluj-Napoca. Imediat a fost activat Planul Roșu, iar locul tragediei a fost împânzit de salvatori.
Două persoane, mamă și fiică, au ajuns la spital în stare gravă.
Din nefericire, medicii nu le-au mai putut salva. Împietrite de suferință, rudele au fost de acord să doneze organele fetiței în vârstă de 10 ani.
Au fost prelevate ficatul, rinichii și inima. Printre cei salvați de acest gest extraordinar, se numără și un băiețel de 13 ani, cu o boală renală cumplită.
O altă tânără din Cluj a salvat mai multe vieți din România și străinătate
Claudia Muscar, mamă pacient: "Băiețelul meu face din 2012 dializă, deci a fost cu șanse 1 la o mie. El acum avea ultima șansă, era pe ultima sută de metri. Nici nu ne mai așteptam la așa ceva. Mulțumim foarte mult! Mulțumim foarte mult (cu voce tremurândă- n.red.)”.
Intervenția a durat ore întregi, în care o echipă complexă de medici a reușit să facă minuni în sala de operație.
Silviu Moga, medic primar Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal Cluj-Napoca: ”Putem spune că transplantul practic îi asigură viață acestui copil, el nu mai poate face dializă, iar transplantul acesta era șansa la viață. Transplanturile pediatrice sunt mai complexe, mult mai dificile decât transplantul făcut la adult. Sunt și foarte rare. Intervențiile sunt laborioase, multe ore de stat în sală, de pregătire al pacienților”.
Și o tânără de 29 de ani din Satu Mare și stabilită în Cluj, care își făcuse o carieră de designer, a salvat alte trei persoane.
După ce a suferit un accident vascular cerebral, familia a luat decizia a-i ajuta pe cei aflați pe listele de așteptare și pentru care fiecare zi este în miracol.
Ficatul, plămânii, rinichii, inima și o parte din țesutul osos au ajuns atât la pacienți din România, cât și din străinătate.