Metode să te răcorești în timpul caniculei. Cum să te îmbraci și ce să mănânci când e foarte cald

racorire Canicula
Shutterstock

Căldura extremă îi face pe oameni să limiteze ieșirile afară și să apeleze la tot felul de trucuri pentru a aduce puțină răcoare în casele lor pe timp de caniculă.  

Cu siguranță cea mai bună metodă este să nu ieși afară în intervalul cel mai periculos, adică 11:00 – 18:00. O altă metodă este să ai aer condiționat acasă, însă există multe persoane care nu își permit sau nu au spațiul necesar pentru montarea unui aparat de aer condiționat. În aceste condiții, ți-am pregătit câteva metode pentru a te răcori pe caniculă și a fi în siguranță în timpul valului de căldură.

Ce haine să porți când e caniculă

Poate ți se pare ciudat, dar hainele pe care le porți îți pot face mai mult rău decât bine. Unele materiale și croieli nu sunt deloc potrivite pe caniculă.

În schimb, lasă-ți pielea respire cu haine vaporoase și țesături precum in, poplin, cânepă sau bumbac.

Bumbacul absoarbe transpirația, iar prin transpirație corpul se răcorește. În plus, pentru că este un material natural, bumbacul te ferește de diferite alergii. Hainele din bumbac sunt confortabile și lejere, numai bune pentru temperaturi extrem de ridicate.

Citește și
Scandal la Euro 2024. Ce înseamnă gestul pe care l-a făcut eroul turcilor în meciul cu Austria

Bumbacul organic este o altă țesătură la mare căutare vara. Acesta este crescut fără pesticide sau fertilizatori sintetici. Fibrele de bumbac organic feresc pielea de iritațiile pe care le poate suferi din cauza produselor chimice cu care au fost tratate plantele.

Hainele din fibre de in sunt și ele recomandate vara, pentru că au puterea de a absorbi transpirația și de a menține corpul răcoros pe caniculă. Alege cămăși, tricouri, fuste sau pantaloni cât mai largi pe corp.

Alternativ, îmbracă haine de cânepă, care te apără de ultraviolete. Ele au capacitatea de a opri pătrunderea razelor ultraviolete, protejând pielea de soarele dăunător. De asemenea, fibrele de cânepă au proprietăți antibacteriene.

Evită materiale precum acril, poliester, vâscoză, acetat de celuloză sau orice material care nu necesită călcare.

Ce alimente să consumi pe caniculă

Căldura și umiditatea din timpul verii pot duce la deshidratarea corpului, ceea ce poate provoca constipație și alte probleme digestive. Acest lucru poate duce la simptome precum balonare, gaze și dureri de stomac.

Când corpul este deshidratat, sistemul digestiv încetinește, făcând mai dificilă digestia alimentelor și eliminarea reziduurilor din organism. Această problemă este mai frecventă în timpul verii din cauza diferitelor factori care pot afecta digestia.

Nu e de mirare că atunci când încerci să mănânci preparate cu carne, prăjeli sau alimente grele, simți că stomacul tău nu digeră ca în mod normal. Și chiar așa este. Pe caniculă, stomacul suferă și el, așa că nu trebuie să îl încarci cu alimente grele precum mâncarea gătită, prăjeli, fast-food, dulciuri, carne tocată, mâncăruri procesate.

În schimb, axează-te pe salate și pe alimente cât mai ușoare precum iaurt, brânză, kefir, legume și fructe.

Iată câteva alimente pe care să le consumi pe caniculă:

Pepene roșu

Pepenele roșu este un fruct răcoritor, bogat în conținut de apă și fibre. Conținutul ridicat de apă ajută la menținerea hidratării corpului, în timp ce fibrele favorizează mișcările regulate ale intestinului. De asemenea, conține licopen, un antioxidant care poate reduce inflamația în tractul digestiv.

Castravete

Castravetele este un alt aliment hidratant care poate ajuta la menținerea corpului răcoros în vreme caldă. De asemenea, este bogat în fibre, care pot ajuta digestia, promovând mișcările regulate ale intestinului și prevenind constipația.

Iaurt

Iaurtul este o bună sursă de probiotice, care sunt bacterii benefice ce pot ajuta la menținerea unui echilibru sănătos al bacteriilor intestinale. Probioticele pot îmbunătăți de asemenea digestia și pot ameliora simptomele de balonare și constipație.

Roșii

Roșiile sunt bogate în antioxidantul licopen, cunoscut ca un puternic agent de prevenire a cancerului. Roșiile conțin 94 la sută apă. Delicioase în salată sau perfecte într-un sandwich, este ușor să integrezi acest fruct în mesele tale zilnice.

Salate

Salatele cu frunze verzi sunt compuse din 80 - 95 la sută apă, ceea ce le face foarte ușor de digerat. Acest lucru înseamnă că trec rapid prin sistemul digestiv, oferind o senzație răcoritoare în corp.

Ardei iuți

Probabil ultimul lucru pe care îl dorești pe caniculă este să mănânci picant, dar ardeiul iute stimulează receptorii de căldură din gură, îmbunătățind circulația și determinând transpirația, ceea ce răcorește corpul.

Broccoli

Este considerat un carbohidrat sănătos și este bogat în fibre, ceea ce ajută la digestie, menține nivelul scăzut de zahăr din sânge și previne constipația. Această legumă cruciferă pare densă, dar de fapt conține 91 la sută apă.

Supă

Supa ne aduce automat aminte de o zi rece de iarnă, dar rețetele cu conținut ridicat de lichide contribuie la nivelurile de hidratare, iar alegerea unei supe ușoare din legume este o alegere potrivită și în perioadele calde. Alternativa este să optezi pentru supe creme reci, precum cea de roșii.

Fructe de pădure

Căpșunile, murele, afinele, zmeura și merișoarele sunt toate fructe extrem de sănătoase și au multă apă. Pe lângă asta, ele conțin fibre, extrem de importante pentru un tranzit intestinal sănătos.

Lapte de cocos și apă de cocos

Laptele de cocos și apa de cocos conțin nutrienți importanți care ajută la hidratare, ceea ce înseamnă că ambele sunt nu doar delicioase, ci și pline de beneficii pentru sănătate. Multe rețete includ lapte de cocos, deoarece este un ingredient excelent pentru a îngroșa sosurile.

Trucuri pentru a te răcori instant cu apă

Este cu adevărat dificil să te simți confortabil sau să dormi când ești transpirat și este cald. Dacă nu ai acces la aer condiționat, nu dispera.

Există câteva lucruri pe care le poți folosi pentru a te răcori când ești afară în soare sau în interior fără un aparat de aer condiționat.

Ține un prosop ud în jurul gâtului. Înmoaie o batistă, o bandană, un prosop sau altă bucată de pânză în apă rece. Înfășoară-l în jurul gâtului pentru o alinare instantanee a căldurii. Când pânza se usucă, umezește-o din nou și repetă procesul ori de câte ori ai nevoie!

Lasă apă rece pe încheieturile mâinilor. Deschide un robinet cu apă rece și ține încheieturile mâinilor sub apă timp de un minut. Acest lucru răcorește punctele de puls atunci când căldura este insuportabilă. Desigur, nu poți să ții în mod constant mâinile sub apă rece, dar poți reveni la robinet ori de câte ori ai nevoie de un moment de răcoare.

Bagă-ți capul sub apă rece și umezește-ți părul. Acest lucru îți răcorește temperatura corpului. Repetă acest lucru de câte ori ai nevoie pentru a rămâne răcoros într-o zi călduroasă fără aer condiționat!

Umple o sticlă cu pulverizator cu apă și stropește-te pentru a te răcori. Dacă vrei să fie foarte rece, adaugă cuburi de gheață.

Umple o sticlă mare de plastic cu apă până la trei sferturi și apoi pune-o la congelator. Așază sticla înghețată în fața ventilatorului pentru senzația de răcoare.

Apa rece scade temperatura de bază a corpului. Dacă ai nevoie să te răcorești acasă, intră în duș sau fă o baie rece. Dacă te confrunți cu dificultăți în a adormi din cauza căldurii, fă asta chiar înainte să te culci.

Recomandările pe care să le respecți pe caniculă

Pentru a te proteja în timpul caniculei, urmează aceste recomandări:

• Mută-te în cea mai răcoroasă cameră din casă, mai ales noaptea.

• Dacă nu este posibil să menții casa răcoroasă, petrece 2-3 ore pe zi într-un loc răcoros (cum ar fi o clădire publică cu aer condiționat).

• Evită să ieși afară în timpul celor mai calde ore ale zilei.

• Evită activitățile fizice solicitante, dacă poți. Dacă trebuie să faci activități intense, fă-le în timpul celei mai răcoroase părți a zilei, care este de obicei dimineața între 04:00 și 07:00.

• Stai la umbră.

• Nu lăsa copiii sau animalele în mașini parcate.

Menține-ți corpul răcoros și hidratat prin dușuri sau băi reci. Poți folosi și pachete de gheață, comprese reci, prosoape umede și băi de picioare pentru a te menține răcoros. Poartă haine ușoare, largi, din materiale naturale.

Dacă ieși afară, poartă o pălărie cu boruri late sau o șapcă și ochelari de soare.

Folosește lenjerii de pat și cearșafuri ușoare, fără perne, pentru a evita acumularea de căldură.

Bea regulat apă și evită alcoolul și consumul excesiv de cafeină și zahăr. Mănâncă mese mici și mai dese. Evită alimentele bogate în proteine.

Dacă te simți amețit, slăbit, anxios sau ai sete intensă și dureri de cap în timpul unei valuri de căldură, cel mai bine este să te muți într-un loc răcoros cât mai curând posibil și să îți măsori temperatura corpului. Bea apă sau suc de fructe pentru a te hidrata.

Odihnește-te imediat într-un loc răcoros dacă ai spasme musculare dureroase (în special în picioare, brațe sau abdomen) și bea soluții de rehidratare orală care conțin electroliți.

Este necesară asistență medicală dacă crampele de căldură durează mai mult de 1 oră. Consultă medicul dacă ai simptome neobișnuite sau dacă simptomele persistă.

Articol recomandat de sport.ro
Olandezii, fără ocolișuri. Cum au numit naționala României după 0-3 în optimile EURO 2024
Olandezii, fără ocolișuri. Cum au numit naționala României după 0-3 în optimile EURO 2024
Citește și...
Povestea unei femei care și-a schimbat viața după ce a fost dependentă de alcool. Consuma zilnic 1,5 litri de vodcă pe zi
Povestea unei femei care și-a schimbat viața după ce a fost dependentă de alcool. Consuma zilnic 1,5 litri de vodcă pe zi

O terapeută din Marea Britanie a dezvăluit cum a reușit să-și schimbe viața după ce s-a confruntat cu dependenșa de alcool ani de zile. Femeia consuma aproape 1,5 litri de vodcă pe zi, notează Mirror.

 

A murit scenaristul peliculei „Chinatown”. Robert Towne avea 89 de ani
A murit scenaristul peliculei „Chinatown”. Robert Towne avea 89 de ani

Robert Towne, scenaristul hollywoodian al filmului cult „Chinatown'', adesea descris drept cel mai bun scenariu de cinema scris vreodată, a murit la vârsta de 89 de ani, informează miercuri AFP.

 

Aplicațiile de dating pierd teren în fața metodelor clasice de întâlniri. Ce este oboseala emoțională a tinerilor
Aplicațiile de dating pierd teren în fața metodelor clasice de întâlniri. Ce este oboseala emoțională a tinerilor

Într-o vreme, aplicațiile de dating erau la mare căutare chiar și la noi în țară. Un studiu realizat de o echipă de cercetători germani a ajuns, însă, la concluzia că oamenii au obosit căutându-și jumătatea, chiar și temporară, în mediul virtual.  

Recomandări
„Generația de suflet” ne-a făcut mândri la EURO 2024. Imagini memorabile care vor rămâne în istorie. GALERIE FOTO
„Generația de suflet” ne-a făcut mândri la EURO 2024. Imagini memorabile care vor rămâne în istorie. GALERIE FOTO

O țară întreagă a fost alături de „Generația de suflet”, care ne-a făcut mândri la EURO 2024.

Rezultatele la Evaluare Națională 2024 au fost afișate. 74,4% medii peste 5. Vezi ce note s-au luat pe județe
Rezultatele la Evaluare Națională 2024 au fost afișate. 74,4% medii peste 5. Vezi ce note s-au luat pe județe

Astăzi, 3 iulie 2024, este ziua mult așteptată de peste 160.000 de elevi și părinții lor, când se afișează rezultatele Evaluării Naționale 2024.

România, în vizorul Moscovei. Rușii și aliații lor de la Chișinău, discuții despre
România, în vizorul Moscovei. Rușii și aliații lor de la Chișinău, discuții despre "anexarea" Moldovei de către țara noastră

Oficialii ruși și oamenii lor de încredere din Republica Moldova și-au dat întâlnire la Moscova, la o conferință organizată de un institut care este bănuit de legături cu FSB.