Industria viticolă din România este în continuă creștere. Soiurile locale sunt la mare căutare
„Bun e vinul românesc”, pare că spun conaționalii noștri tot mai des. Industria viticolă din țară este în continuă creștere, iar soiurile locale, la mare căutare, potrivit datelor oficiale.
Numai în ultimele zece luni au fost autorizate peste 50 de crame noi. Cât despre producția de licori, a fost cu 15% mai mare anul trecut comparativ cu 2022.
Tot mai mulți români aleg să se răsfețe cu vin produs pe meleagurile noastre. Dovada stă faptul că a crescut consumul de licori făcute în țară, după cum arata datele Oficiului Național al Viei și Produselor Viticole.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Român: „Prefer vinurile albe, deoarece am hipertensiune. Demisec, fără să-l stricăm cu apă”.
Marinela Ardelean, somelier: „Consumatorii de vin din România încep să fie din ce în ce mai educați, încep să citească eticheta, să fie curioși de proveniență acestuia, atât din punct de vedere al soiurilor, cât și regiunea, zona în care a fost produs”.
În paralel s-au înmulțit cramele, dar și suprafața cultivată este mai mare. Cea mai importantă creștere a fost înregistrată la Busuioaca de Bohotin, de la 785 de hectare în 2022, la 912 în 2023.
În ceea ce privește prețul, reprezentanții din industrie spun că vinul românesc a ajuns să fie uneori mai scump decât cel din import.
Marius Man, proprietarul unui magazin de vinuri: „Marea majoritate a producătorilor sunt tentanți să vândă vinurile pe care le produc la un preț destul de mare”.
Vinul românesc este consumat și peste hotare. Conform Institutului Național de Statistică, anul trecut am trimis la export peste 16 milioane de litri.
Potrivit Institutului Național de Statistică, un roman bea, în medie, un litru de vin pe lună, adică șase pahare. Vinurile albe sunt cele mai consumate pe plan local, cu aproape 50% din consumul total. Pe plan secund este vinul roșu, urmat de cel rosé. În ceea ce privește gustul, vinurile demiseci și demidulci sunt cel mai des preferate de români.
România este a patra țară din lume la creșterea producției de vin în 2023. Și ocupă locul șase în topul producătorilor de vin în Europa.