Ideea genială a doi tineri din Timișoara. Cum ajută patronii de restaurante să facă economii și să reducă risipa alimentară
În loc să ajungă la gunoi, mâncarea este vândută la preț redus pe internet, la finalul zilei.
Este ideea unor tineri din Timișoara, care au încheiat contracte cu mai multe restaurante din oraș. Patronii fac economii și reduc astfel risipa alimentară.
Potrivit unui studiu, mii de tone de mâncare sunt risipite zilnic la noi in țară, în timp ce semeni de-ai noștri nu au ce pune pe masă.
Alegeri 2024
03:24
Rezultate alegeri prezidențiale în Bihor. Kelemen Hunor, cel mai votat candidat în judeţul condus de Ilie Bolojan
03:03
Marcel Ciolacu, învins de Călin Georgescu cu peste 20.000 de voturi în Prahova, unde PSD are şefia Consiliului Judeţean
02:54
Rezultate alegeri prezidențiale în Sibiu. Călin Georgescu şi Elena Lasconi sunt primii doi clasaţi în primul tur
02:48
Rezultatele alegerilor prezidențiale din România, în presa străină: Cutremur politic, un candidat pro-rus produce surpriza
Rareş Mara şi Marius Pascu, absolvenţi ai facultăţii de Economie din Timişoara, au pus pe picioare un start-up care ajută restaurantele să vândă mâncarea rămasă la sfârșitul programului, cu aproximativ 60 la sută mai ieftin decât în timpul zilei.
Ideea i-a venit lui Rareş în timpul masterului pe care l-a urmat, timp de 10 luni, în Danemarca. A revenit acasă și, din luna martie, când inceput proiectul, a reușit să convingă 12 patroni de restaurante din Timişoara.
„Am început cu mall-urile, pentru că acolo este risipă mai mare și este și un număr mai mare de oameni”, a explicat Rareș Mara, cofondator Claver Eat.
Ofertele cu mancarea de la finalul zilei sunt postate pe o rețea sociala, iar cei intersesați pot rezerva meniul.
Iar la ora închderii, angajații pregătesc pachetele pe care urmează să le ia fiecare acasă. Tot pentru a reduce risipa de alimente.
„Le oferim personalului să le ia acasă, ducem la părinți, mai avem câteva persoane mai în vârstă care se bucură primind un meniu, o ciurbă, un felul doi”, a declarat un manager de restaurant.
În România, zilnic ajung la gunoi aproximativ 6.000 de tone de alimente. Nu vorbim doar despre restaurante. Si acasa, oamenii cumpără deseori mai mult decat au nevoie.
Putini sunt cei care cumpara doar strictul necesar.
Pana acum, cei doi tineri au vândut la pret redus, în jur de 700 de kg de mâncare, ceea ce inseamna pentru restaurantele implicate o economie estimată la 22 de mii de lei. Proiectul lor a fost finantat cu 5.000 de euro, suma castigata la concurs organizat cu ocazia Flight Festival.