Floarea vârf de suliță, planta întâlnită frecvent în apartamente, dar care este mai toxică decât credeai. La ce să ai grijă

Syngonium podophyllum
freepik.com

Syngonium podophyllum este o plantă de interior populară și ușor de îngrijit, cu frunze frumoase în formă de săgeată. Forma frunzelor se schimbă pe măsură ce se maturizează și pot chiar să pară că se despart în trei frunze individuale.

Popular, Syngonium podophyllum este cunoscută și sub numele de floarea fluture, vârf de suliță, vârf de săgeată

În sălbăticie, pot crește până la 20 de metri înălțime. Asigură-te că le manipulezi cu grijă, deoarece seva lor conține acid oxalic, care poate fi foarte iritant pentru piele și ochi.

Descriere și origini

Syngonium podophyllum este un arbust tropical originar din Mexic, America Centrală (Belize, Costa Rica, El Salvador, Guatemala, Honduras, Nicaragua și Panama), părți din Caraibe (Trinidad și Tobago) și America de Sud tropicală (Guyana Franceză, Guyana, Surinam, Venezuela, Brazilia, Bolivia, Columbia, Ecuador și Peru).

Face parte din familia Araceae și poate ajunge până la 1,8 metri înălțime. Este foarte apreciat în decorurile interioare datorită întreținerii ușoare, frunzelor lungi pe pețioluri și obiceiului său de creștere stufoasă, cu unele tulpini căzătoare.

Citește și
„Monstrul din Avignon” a violat-o de 4 ori pe soția drogată a prietenului său. Vă avertizăm că urmează informații care vă pot afecta emoțional!

Locația ideală pentru această plantă este un mediu cald, cu umiditate ridicată. Evită locațiile cu soare direct, deoarece lumina solară directă poate arde sau decolora frunzele. Deși este de obicei o plantă perenă, poate fi crescută și ca plantă anuală în ghivece sau în alte locuri luminoase, dar umbrite.

Plantele tinere vor crește ca un tufiș, dar pe măsură ce planta îmbătrânește, va începe să aibă același obicei de creștere ca al unei vițe de vie. Dacă dorești să păstrezi frunzișul în sus, taie tulpinile pe măsură ce încep să se dezvolte. Acest lucru va permite plantei să păstreze un aspect care să semene cu un tufiș. Replantarea la câțiva ani și tăierea sistemului radicular pot menține planta ușor de gestionat.

Florile sale sunt verzi până la verde-alb și se formează pe un spic, fiind înconjurate de o bractee alb-verzuie numită spathe. Grupurile de flori se formează în axilele frunzelor. Totuși, plantele crescute în interior nu vor face flori sau o vor face extrem de rar.

Pe măsură ce planta se maturizează, frunzele sale își schimbă forma. Forma juvenilă are frunze ovate, în formă de inimă sau săgeată, de până la 14 cm lungime. Acestea pot avea variații argintii și/sau roz. Forma adultă are frunze mai lungi și mai înguste. Există și frunze lobate care reprezintă o tranziție de la stadiul juvenil la cel adult.

Această plantă este vândută de obicei în forma sa juvenilă. Mulți oameni aleg să o țină într-un coș suspendat, ca acoperitoare de sol, cățărătoare sau ca un mic arbust.

Syngonium podophyllum

Cum să crești syngonium


Crește această plantă în lumină strălucitoare, indirectă, evitând razele directe de soare, deoarece poate arde frunzele. Udă planta regulat în primăvară și vară, lăsând solul să se usuce între udări.

Unde să crești syngonium

Acestea sunt plante de interior foarte adaptabile, poți să le antrenezi să se întindă sau să se cațere, în funcție de efectul pe care dorești să-l creezi, fie că este vorba de a se întinde peste marginea unui raft sau de a crește pe un suport. Plantele mai vechi vor trebui legate de suporturi, dar pe măsură ce apar noi creșteri, acestea se vor prinde singure de suport. Pot fi cultivate în majoritatea camerelor din casă și tolerează lumina slabă, deși își vor menține culoarea vibrantă a frunzelor și vor crește mult mai repede în lumină indirectă, strălucitoare.

Îngrijire

Udă planta regulat în primăvară și vară, dar asigură-te că solul s-a uscat între udări. Aceste plante provin din pădurile tropicale din America Centrală și de Sud, așa că se dezvoltă cel mai bine în condiții umede. Pulverizează-le regulat și ține-le departe de sursele de căldură uscată, cum ar fi caloriferele.

Datorită obiceiului lor de a se întinde și a creșterii viguroase, pot deveni greu de gestionat, așa că nu te teme să le tai; tăierea va duce, de asemenea, la o plantă mai stufoasă. În timpul sezonului de creștere, beneficiază de fertilizarea cu un îngrășământ echilibrat la câteva săptămâni.

Dimensiunea la care dorești ca planta ta să crească va influența cât de des trebuie să o replantezi. Pentru o plantă mai stufoasă și compactă, nu va fi necesar să o replantezi mai des de o dată la doi ani. Pentru o planta mai mare, poate fi necesar să o replantezi anual.

Propagare

Poți propaga syngonium podophyllum cu ușurință din butași puși în apă sau direct în compost. Taie o tulpină de la o plantă sănătoasă chiar sub un nod, asigurându-te că tulpina are cel puțin o frunză. Plantează tulpina în compost umed sau în apă, asigurându-te că nodul este scufundat. Rădăcinile noi vor apărea în decurs de două săptămâni. Propagă în primăvară sau vară, pentru a oferi noii plante cele mai bune șanse de supraviețuire.

Syngonium podophyllum

Probleme comune

Creșterea încetinită și frunzele uscate sau maronii pot fi un semn al udării insuficiente. În timp ce îngălbenirea frunzelor inferioare, petele pe frunze sau tulpinile și rădăcinile putrezite pot fi un semn al udării excesive. Ofilirea poate fi un semn fie de udare insuficientă, fie de udare excesivă. Verifică întotdeauna primii 2 cm de sol și udă doar când solul se simte uscat.

Frunzele care devin maro pot fi un semn că aerul este prea uscat, așa că asigură-te că pulverizezi planta regulat.

Lumina slabă poate face ca planta să-și piardă culoarea frunzelor. Ține-o în lumină indirectă, strălucitoare, pentru a menține culoarea vibrantă a frunzelor.

Fii atent la insecte care arată ca niște pete albe, pufoase, pe partea inferioară a frunzelor. Șterge-le cu o cârpă umedă sau cu un tampon de bumbac îmbibat în insecticid care conține acizi grași sau uleiuri vegetale.

Acarienii păianjen pot, de asemenea, să cauzeze probleme. Caută pânze fine pe frunze și tulpini, și pete pe suprafața superioară a frunzelor.

Folosind o lupă, caută acarienii și ouăle pe partea inferioară a frunzelor. Aceștia prosperă în condiții de căldură și uscat, așa că îmbunătățește circulația aerului și crește nivelurile de umiditate prin pulverizarea plantelor cu apă călduță și plasarea unor boluri cu apă între plante.

Articol recomandat de sport.ro
Guvernul a găsit 100 de milioane € pentru un stadion nou! Proiectul SF devine realitate
Guvernul a găsit 100 de milioane € pentru un stadion nou! Proiectul SF devine realitate
Citește și...
Aurora Boreală a fost vizibilă din nou în România. Zona unde s-a văzut fenomenul spectaculos. FOTO
Aurora Boreală a fost vizibilă din nou în România. Zona unde s-a văzut fenomenul spectaculos. FOTO

Locuitorii din Cluj au avut parte de un spectacol rar, în noaptea de joi spre vineri. Aurora boreală a fost vizibilă din nou în România, potrivit știridecluj.ro.

Un mega-tsunami a făcut Pământul să se cutremure timp de 9 zile. Au fost detectate vibraţii nemaiîntâlnite
Un mega-tsunami a făcut Pământul să se cutremure timp de 9 zile. Au fost detectate vibraţii nemaiîntâlnite

Anul trecut, în septembrie, seismologii din întreaga lume au detectat vibraţii cum nu se mai întâlniseră până atunci. Un zgomot monoton părea să emane din Groenlanda. A durat nouă zile, relatează NBC News.

 

Fenomen misterios pe cerul României. Cum explică cercetătorii lumina care s-a văzut deasupra localității Ovidiu
Fenomen misterios pe cerul României. Cum explică cercetătorii lumina care s-a văzut deasupra localității Ovidiu

O lumină misterioasă a apărut pe cer noaptea trecută în zona localității Ovidiu din Constanța. Astronomii vorbesc despre un meteor pe care, în limbaj de specialitate, cercetătorii îl numesc bolid.

Recomandări
Ploi torențiale în România. Zonele pentru care ANM a emis Cod Portocaliu și Cod Galben | HARTĂ
Ploi torențiale în România. Zonele pentru care ANM a emis Cod Portocaliu și Cod Galben | HARTĂ

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, vineri, o avertizare Cod Portocaliu de ploi torenţiale, valabilă până sâmbătă după-amiaza în nouă judeţe.

Reacția MAE după ce Rusia a bombardat o navă ucraineană lângă România. „O escaladare fără precedent a războiului”
Reacția MAE după ce Rusia a bombardat o navă ucraineană lângă România. „O escaladare fără precedent a războiului”

Ministerul Afacerilor Externe condamnă ferm atacul forţelor armate ruse împotriva unei nave comerciale, care transporta cereale în Marea Neagră, considerând că reprezintă o escaladare fără precedent.

Detaliu șocant apărut în cazul crimelor din Constanța. Ororile la care ar fi fost supuși copiii iubitei Șacalului
Detaliu șocant apărut în cazul crimelor din Constanța. Ororile la care ar fi fost supuși copiii iubitei Șacalului

Ministrul de Interne a cerut Poliției un raport complet despre cum s-a intervenit în cazul celor două femei care au căzut victime celui poreclit Șacalul.