Două surori au descoperit cu ajutorul cățelușei lor că au cancer la sân. Ce s-a întâmplat

Ultima actualizare: 16-10-2020 10:13

Vă facem cunoștință acum cu "doctoriţa" Daisy, o femelă de mops. Datorită ei, două surori de aproximativ 30 de ani din statul american New Jersey au descoperit că aveau cancer la sân.

Incredibila poveste s-a terminat cu bine, iar boala a fost oprită din evoluție în ambele cazuri.

Amanda Tasca, pacientă: „În cazul meu, tumora era cât un bob de strugure. Când sora mea mi-a spus că la ea era cât o clementină, nu mi-a venit să cred.”

Amanda a aflat că are un nodul mamar cu ajutorul căţeluşei ei, din întâmplare.

Amanda Tasca, pacient: „A sărit pe pieptul meu și m-a durut.”

A mers urgent la doctor, unde a primit diagnosticul temut.

Michelle Charlesworth, corespondent: „După aceea, și sora ei mai mare, Amy a descoperit că are un nodul pe când stătea pe canapea doar cu tricou, fără sutien. Ăsta e un aspect important, pentru că nu poți simți nodulul prin sutien. Cum s-a simțit la mână...?"

Amy Niosi, pacientă: „Ca o clementină, dar nu ieșea în relief. Știu că sună de groază și doar să spui asta.”

S-a dovedit că Amy avea cancer în stadiul 3, extins în limfă. Ambele surori au suferit dublă mastectomie, iar Amy a trecut și prin ședințe de chimioterapie. Doctorii sunt încrezători că vor fi amândouă bine.

Dr. Deena Mary Atieh Graham, oncolog: „Pentru mine e clar o premieră. În general, recomandăm mamografii. Dar... până la urmă orice metodă de depistare e bună."

Depistarea bolii a fost cheia supravieţuirii. Și, cum în general medicii recomandă mamografii după 40 de ani, Amanda și Amy riscau să descopere boala mult prea târziu. Noroc cu... Daisy.

Amanda Tasca, pacientă: „Eu sunt convinsă 100% că îi datorez ei salvarea. Pe toată perioada de recuperare, nu s-a urnit de lângă mine.”

Amanda nu uită nici că Daisy a fost un dar aniversar, din partea soțului ei.

Amy Niosi, pacientă: „Nu pleca de la ideea că ești ferită dacă ai fost testată negativ pentru genele cancerului mamar, pentru că, în cazul nostru, analizele genetice au fost negative, dar uite că am făcut amândouă cancer.”

Și, pentru cine nu are o cățelușă iubitoare şi jucăuşă la îndemână, rămân de bază auto-examinarea și controalele medicale de rutină.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO