Două ciorbe din România au intrat în cel mai recent top gastronomic la nivel mondial. Cum arată clasamentul
Ciorba rădăuțeană și ciorba de fasole cu afumătură sunt tot mai apreciate și în străinătate, dovadă că au intrat în cel mai recent top gastronomic la nivel mondial.
Specialiștii culinari spun că zeama acrișoară, în combinație cu legume și mixul de arome, pot ține loc de o masă la prânz ori cină. Recent, România a urcat cinci poziții în clasamentul gastronomiei mondiale din "Atlasul gustului", datorită mujdeiului și ciorbei rădăuțene.
Într-un restaurant, ciorba de fasole cu afumătură este preferata clienților.
„E ce trebuie! Are și tarhon”, a spus un client.
Iar ciolanul afumat este tot secretul.
Aura Șerban, manager restaurant: „Zama de fasole e foarte cerută pentru că dacă mănânci, nu mai mănânci felul doi, ține de foame”.
În Bistrița, ciorba de fasole cu afumătură se mănâncă direct din pâine coaptă pe vatră. În Ardeal este nelipsită și smântâna, iar zeama se mănâncă aburindă.
Alin Marcu, bucătar: „La noi, în Ardeal, se zice zamă de fasole în pită. Rețeta: fasole bună de casă, tarhon, ceapă, ardei, ciolan afumat și smântână grasă”.
Iar ciorba rădăuțeană ocupă locul 3 în cel mai recent clasament al celor de la Taste Atlas, la nivel european și locul 24 în top 100 de ciorbe la nivel mondial. Ciorba de fasole cu afumătură e apreciată de străini și se regăsește în ambele topuri, pe locul 79 mondial și 25 european.
Top 100 supe europene
1. Salmon soup, Finlanda
2. Finnish fish soup (Kalakeitto), Finlanda
3. Ciorba Rădăuțeană, România
4. Gulyás, Ungaria
...
25. Ciorbă de fasole cu afumătură, România
33. Ciorbă de Perişoare
38. Supă (de pui) cu tăieței