Cum au ajuns zidari, sudori şi tâmplari arheologi de ocazie. Salariul este de 2.000 de lei
Descoperirea unor oseminte cu valoare istorică pe şantierul drumului expres Craiova-Piteşti i-a împins pe unii să se reprofileze.
Zidari, sudori şi tâmplari sunt acum arheologi de ocazie şi îi ajută de specialişti să scoată la lumină rămăşiţe umane, bijuterii şi vase de lut.
În timp ce unii sunt neştiutori şi se bazează pe ajutorul superiorilor, alţii susţin că noua ocupaţie li se potriveşte mănuşă.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Printre arheologii de ocazie se numără Adrian - de loc din zonă şi zidar de meserie.
Adrian Monita, zidar: "Tot cu mistria, dar este un şpaclu mai mic, cum se dă ca la glet, dar aici se descoperă, cum să vă spun, niște obiecte pe care nu le-am văzut până acum. Nici nu auzisem de așa ceva."
Sunt şi muncitori care vin din alte judeţe. Pe lângă salariul de 2.000 de lei pe lună, transportul este gratuit. Marian, un sudor din Gorj, nu prea ştia ce avea de făcut în momentul în care a păşit pe şantier.
Marian Stamate, sudor: "Când ne-am angajat aici nu ne-a întrebat de meserie. Pentru că aici ce îți arată faci. Aici dacă am intrat cu sapa mai adânc spargem ce găsim. Un pic cum vedem că e ceva, chemăm pe șeful pe care îl avem aici și ne explică. Apoi, noi cu unelte din astea mici facem cât de cât să se vadă bine.”
Reporter: “Cum se împacă tâmplăria cu arheologia?”
Ion Admeanu, tâmplar: "E asemănătoare pentru faptul că trebuie să ai răbdare, să măsori, să tai la fix.”
40 de oameni au fost angajaţi să descopere vestigiile ascunse de-a lungul primului tronson al drumului expres.
Gabriel Balteș, arheolog Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia: "Au învățat ei singuri pe teren să facă ce le cerem noi, adică să şpăcluiască, să sape la lopată, să strângă materialele arheologice, tot ce ţine de o lucrare de genul ăsta într-un sit arheologic. "
- "Săpam pe unde avem numerotate gropile acestea, unde ne spune domnul inginer și vedem ce descoperim - vase, oase, morminte.”
Lucrarea este coordonată de reprezentanți ai Muzeului Naţional al Unirii din Albă Iulia.
Drumul expres Craiova-Pitești, cu o lungime de 121 de kilometri, are patru tronsoane. Iar valoarea proiectului se ridica la aproximativ la 3,8 miliarde de lei.