Comuna din România în care copiii și-au ales un primar doar al lor. Proiectul a fost finanțat din bugetul local
Elevii din Ciugud, una dintre cele mai moderne comune din România, și-au ales un primar și consilieri locali, doar ai lor, care să le reprezinte interesele.
Campania electorală a avut loc anul trecut, iar copiii au votat electronic. Inițiativa se numește „Primăria Copiilor”, iar administrația comunei va finanța, din bugetul local, proiectele pe care le vor stabili aleșii celor mici.
Cei aproape 200 de elevi ai școlii smart din Ciugud, județul Alba, și-au ales un primar și consilieri locali proprii. Copiii au votat electronic, pe o platformă a școlii, unde au avut acces cu parola folosită pentru cursurile on-line. Noii aleși au depus jurământul.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
„În viitorul an aștept să le respect toate nevoile și ideile. Primăria Copiilor mi se pare o idee unică care ne ajută să ne dezvoltăm și să ne aflam noi abilităti ca și copii”, a declarat Denisa Drăgan, primarul copiilor.
Elevii sunt entuziasmați, mai ales ca ideea îi ajută să înțeleagă cum funcționează administrația locală.
„Ne învață cum funcționează primăria și consiliul local”, a spus o elevă.
„La Ciugud ne place să dezvoltăm această bugetare participativă. Copiii vor avea la dispoziție un buget generos prin care își vor dezvolta propriile proiecte”, a transmis Gheorghe Damian, primarul din Ciugud.
Proiectul „Primăria Copiilor” a fost lansat în 2020 pentru a-i învăța pe copii ce drepturi și ce obligații au ca cetățeni, cum se desfășoară alegerile locale și cum lucrează o primărie și un consiliul local. Elevii din Ciugud sunt primii din țară care beneficiaza de proiecte dezvoltate prin „bugetare participativă”. Adică ei, ca cetăţeni, propun proiecte care sunt finanţate apoi de la bugetul local. În acest caz, cu o valoare de 50.000 de lei.