Cherhanalele de la malul mării s-au deschis în a doua zi de Crăciun. Mulți români au ales să se răsfețe cu produse pescărești
Dacă nu au ajuns la sală, cei care au vrut să se simtă luni mai ușori, au căutat să mănânce pește și fructe de mare.
Pe litoral, s-au deschis cherhanalele cu pește de Marea Neagră, midii și rapane. La munte, oaspeții au căuta păstrăvul la grătar sau în crustă de mălai.
La malul mării, turiștii au cautat o masă ușoară, după excesele culinare de Crăciun. Proprietarii restaurantelor cu specific pescăresc s-au pregătit cu pește din Marea Neagră, dar și de apă dulce provenit din Deltă sau pescăriile din județul Constanța.
Cele mai căutate au fost platourile cu pește afumat și până la cel copt pe plită sau în tigaie.
Reporter: Ce preferă turiștii?
Ospătar: În acestă perioadă de sărbători, ciorbele, gustările de pește, pește la plită. Avem un platou uscat cu icre de știucă, icre de crap, sărmăluțe marinate de pește, midii marinate, batog de crap, patramă de crap sălbatic, toate sunt preferate în această perioadă.
Sorin Mănăilă, bucătar: „Chefalul este un pește de Marea Neagră, destul de consistent, în principiu se prepară pe plită. Îl dăm cu sare, îl crestăm, îl punem pe plită și îl servim cu mămăligă, mujdei și lămâie”.
Clientă: „Un borș de pește, pește fript. După sarmale și cârnați este ceva bun și ușor”.
Client: „Excepțional pică cu niște midii și rapane la plită, ușurăm un pic masa de Crăciun. Un vin alb sec ar merge excelent”.
La munte, vizitatorii au cautat păstrăvăriile. În localitatea Mara, județul Maramureș, peștele este prins sub ochii clientilor și pregătit tradițional.
Alex Vancea, administrator pătrăvărie: „Avem păstrăv la grătar, prăjit în făină de mălai, specialitatea casei cu mămăligă”.
Turist: „Am consumat mult prea multe produse din carne de porc, iar peștele e mult mai bun, nu are grasime, iar mămăliga noastră de la Maramureș e nelipsită și foarte bună”.
Turiști: „Un păstrăv merge. Suntem cu familia, cu copiii, nepoții, suntem toți veniți din Austria”.
O porție zdravănă de păstrăv proaspăt cu mămăliguță costă 50-60 de lei.