Cât de mult se scumpesc nunțile în anul 2024. Mirii întâmpină dificultăți în noul an
Casa bătrânească de la țară, cu mese aranjate în ogradă, e ultima modă în materie de locuri unde poți organiza nunta.
Fotografiile și filmările clasice sunt înlocuite cu imagini ce pot fi vizionate cu ochelari pentru realitatea virtuală.
Toate acestea au fost prezentate la cel mai recent târg de nunți de la Cluj-Napoca. Până la marele eveniment însă, alegerea rochiei de mireasă este principala provocare.
Cu sute de rochii expuse a fost greu pentru mirese să ia o decizie, cu tot ajutorul dat de mame, ori prietene.
Nicoleta Călăceanu, viitoare mireasă: „Nu mi-am găsit rochia. Sunt în căutare. O caut de aproximativ două luni. Sper să mă decid curând. Îmi doresc să îmi stea bine și să mă simt bine”.
În funcție de material și detalii, o rochie pentru ziua cea mare poate trece lejer de 10.000 de lei, iar la modă e ce-ți stă bine.
Carla, consilier vânzări rochii de mireasă: „Trendul îl face mireasa cu ceea ce visează de când era mică”.
Și mirii au avut ceva de furcă până să aleagă ținuta.
Paul Morar, consultant costume bărbați: „În ultimul timp, cel puțin verdele a fost o culoare foarte folosită. E destul de elegantă și mega versatilă. Albul rămâne o culoare elegantă, fiind cel mai elegant costum pe care poți să-l porți”.
O altă provocare sunt verighetele. Chiar și cu preț redus în timpul târgului, unele ajung să coste mai bine de 20.000 de lei.
Livia Tarța, fondator magazin bijuterii: „Avem acest proiect special. A fost un concept unic. Sunt două piese. Un inel cu diamante, respectiv o coroniță din aur de 18K cu safire naturale. Preț special de 21.000 de lei pe perioada târgului. În rest sunt aproximativ 25.000 de lei”.
Și nunțile țin pasul cu tehnologia. Mai nou, ziua cea mare poate fi retrăită cu ajutorul realității virtuale. Imaginile în format VR și ochelarii costă 2.500 de euro.
Paul Hencz, videograf: „Mirii pot să-și vadă cele mai importante cadre ale evenimetului în realitate virtuală. Se poate și toată nunta, în fucție de pachet contează. :a pachetul cel mai mare oferim și ochelarii”.
Cei care vor o nuntă ca pe vremea bunicilor - cu tradiții și în mijlocul naturii - pot închiria o casă aflată la aproximativ 40 de kilometri de Cluj-Napoca. Închirierea costă 35 de euro de persoană.
Cristi Damian, antreprenor: „Încercăm oarecum să păstrăm elementele tradiționale. Avem destul modern în zilele noastre. Încercăm să avem cât mai multe din ograda tradițional românească. De la zestre, comănace, furcă, greblă, roți de car”.
Cei care vor să scape de emoții și stres pot angaja o persoana care să se ocupe de organizare de la A la Z.
Anamaria Șuteu, organizator evenimente: „Prețul de pornire este undeva la 55.000. Prețurile au crescut aproximativ cu 10% comparativ cu anul trecut”.
Sute de cupluri au trecut pragul târgului de nunți organziat la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca.