Atmosferă de sărbătoare pe vreme de primăvară. Zeci de turiști au „dat porcul pentru pește” la restaurantele de pe litoral
Pe litoral a fost o zi superbă de vacanță, numai bună pentru o plimbare lungă și o masă de pește.
Cum abia marți s-au deschis cherhanalele, cine nu și-a făcut rezervare a așteptat ceva până s-a eliberat o masă.
Borșul de pește, salata de icre și rapănele pe plita încinsă au fost cele mai comandate preparate după zilele în care cei mai mulți dintre turiști au mâncat fripturi de porc, sarmale și salate sățioase cu maioneză.
Sărbătorile sunt abia la început și vor urma și alte mese bogate în calorii, așadar nu e o mirare că pe litoral cherhanalele s-au umplut instantaneu.
Otilia Ropotan, bucătar: „Astăzi am pregătit 200 de litri de borș. E pește mixt combinat din Marea Neagră și din Dunăre, stavrid, guvid și crap”.
Sorin Rusu, bucătar: „Avem un chefal care va fi pregătit la saramură, un biban, midii pe plită. Lumea în perioada asta s-a cam încărcat cu mâncăruri grele din porc și acum se îndreaptă puțin spre mâncarea asta mai sănătoasă. 99% sunt produse de Marea Neagră, totul proaspăt”.
Bărbat: „Vrem să mâncăm cumva mai ușor, că ne-am îmbuibat cu sarmale fripturi și de astea”.
Bărbat: „E o tradiție pentru noi, venim iarna la pește”.
Ramona Dănilă, manager restaurant pescăresc: „Avem atmosferă de Crăciun, vreme de primăvară și multe rezervări. E cald, e frumos de ce nu”.
Cel mai comandat preparat este platoul pescăresc. Este potrivit pentru 2-3 persoane și costă în jur de 150 de lei. Conține midii pane, icre de știucă, hamsii prăjite, dar și rapăne pe plită.
Soarele blând și briza caldă au făcut ca locurile de pe terase să fie cele mai râvnite.
Ca primăvara, ca în ziua de Paști. E frumos. Am mâncat crap, saramură, să mai facem o schimbare. // Mâncare super bună”.
Matei Datcu, manager restaurant pescăresc: „A venit multă lume, e o zi super bună”.
Reporter: Cu ce îi așteptați pe turiști?
Matei Datcu, manager restaurant pescăresc: „Ciorbă, aperitive, pește pe plită”.
Reporter: Ce se prinde în această perioadă?
Matei Datcu, manager restaurant pescăresc: „Acuma calcan, am prins și câteva rândunici de mare, guvide și hanus”.
Cherhanalele râmân deschise în perioada Revelionului, când prin tradiție se mănâncă pește.
Mai mult decât atât, vremea se anunță frumoasă în continuare pe litoral.