Alcoolul pe plajă ne poate face mai mai mult rău decât bine. Terasele vând și câte 300 de litri de bere pe zi
Ce-ar fi vacanța la mare fără o bere rece sau un cocktail? Deși ideea le surâde multora, medicii ne atrag atenția că alcoolul, fie și în cantități mici, accentuează deshidratarea.
La temperaturi ridicate ne poate face mai mult rău decât bine, așa cum am fi tentați să credem. Chiar și așa, terasele de pe litoral au mulţi clienți, dovadă că vând chiar și 300 de litri de bere pe zi.
După ce se instalează pe plajă, mulţi stau la coadă la terase ca să cumpere o băutură rece: un pahar de bere sau de gin tonic.
Turist: „Merge! E rece și răcoroasă!”
Reporter: Dar... Ne împrietenim așa cu alcoolul, pe căldura asta?
Turist: „Una, două, merge acolo... Trei."
Dar cum ziua e abia la început, cantitatea de alcool se adună.
Reporter: După câte beri simți că te ia, așa?
Bărbat: „Cinci!”
Reporter: După cinci beri te oprești?
Bărbat: „După cinci beri o beau pe a şasea. nu mă opresc, da simt că mă ia capul."
Ideea că se răcoresc cu un pahar de bere rece este o iluzie, spun medicii. În realitate, alcoolul, chiar și în cantități mici, accentuează deshidratarea. Dilată vasele de sânge, așa cum face și căldura. În loc să ne simțim mai bine, corpul resimte stres și nu e exclus să apară nervozitatea.
La o terasă din sudul stațiunii Mamaia, dozatorul de bere funcționează de dimineață și până seara. Barmanii abia dacă au timp să schimbe butoaiele.
Vânzător: „Am vândut într-o zi undeva la patru butoaie de bere, ceea ce înseamnă aproape 200 de litri."
Răzvan Chițan, administrator de bar: „Pe plajă nu se vând tăriile, pentru că e soare, e cald și te moleșește instant. În weekend vindem și 300 de litri de bere pe zi, doar draft."
Cine vrea să cheltuiască mai puțin vine cu alcoolul în bagaj, de acasă.
După bere, vinul spumant şi cel rose sunt cele mai vândute băuturi alcoolice.
Turist: „Vinul e mai răcoritor, așa dacă beau bere mă umflu în burtă, trebuie să merg la baie mai des. Mie îmi place vinul rose. Mulţumesc lui Dumnezeu, duc.”
Reporter: Merge soarele cu vinul?
Turist: „La umbră, la umbră merge."
Urmează în top coktailurile alcoolice preparate cu măiestrie de barmani. Dezavantajul e ca toate conțin mult zahăr.
Barman: „Se bea alcool în cantități industriale”
Reporter: Cam câte coktailuri alcoolice faci într-o zi?
Barman: „100."
Din păcate însă, salvamarii spun că zilnic intervin în situații în care, pe fondul consumului de alcool, turiștii se aventurează în larg.
Ivan Valentin, salvamar: „Consumase foarte mult alcool, apoi și-a luat avânt și a intrat în apă, apa era destul de agitată, valurile l-au luat, el nu avea funcții să înoate, înota lent, noi am intervenit și l-am scos imediat."
Răzvan Maxim, medic cardiolog: „Se poate face chiar accident vascular cerebral sau infarct miocardic acut în urma consumului excesiv de băuturi alcoolice în combinație cu căldura, pentru că determină o deshidratare accentuată."
În plus, temperatura ridicată a corpului, dată de consumul de alcool, poate duce la blocarea musculaturii în contact cu apa rece a mării, ceea ce face înotul imposibil.