Strănepoata Ecaterinei Teodoroiu, la inaugurarea monumentului dedicat eroinei. Reacţia ei


Ultimul update: Marti 15 Ianuarie 2019 10:48
Data publicarii: Marti 15 Ianuarie 2019 08:19
Categorie: Cultura

Luni s-au împlinit 125 de ani de la nașterea Ecaterinei Teodoroiu - eroina de la Jiu, iar momentul a fost marcat cu mare fast.

Autoritățile au încheiat la timp lucrările de restaurare a monumentului dedicat femeii care a fost răpusă pe câmpul de luptă. Şi l-au prezentat luni seară în fața a sute de curioși.

Ecaterina Teodoroiu a fost înmormântată în centrul municipiului Târgu Jiu în 1921. Actualul monument care aminteşte de faptele sale de vitejie din Primul Război Mondial a fost ridicat 14 ani mai târziu. La resfinţirea monumentului restaurat au fost prezenţi aseară şi o sută de cercetaşi din organizaţia din care şi eroina de la Jiu a făcut parte înainte de a pleca pe front.

La ceremonie a luat parte şi una dintre strănepoatele Ecaterinei Teodoroiu, Luminiţa Dragomir: "O tânără căreia îi plăcea foarte mult să cânte la vioară, compunea poezii. Era sensibilă şi curajoasă, nu s-a dat în lături să meargă pe front mai întâi ca infirmieră, apoi ca soldat."

Restaurarea monumentului a durat patru luni, iar costurile s-au ridicat la şase sute de mii de lei - cu o sută de mii de lei mai puţin faţă de bugetul alocat iniţial.

Ecaterina Teodoroiu a murit în 1917, la 23 de ani, în bătălia de la Mărăşeşti, în timp ce conducea un pluton de soldaţi în ofensivă contra armatei germane.

Primăria Arad, amendată pentru că a inaugurat un monument neautorizat
Brad de Crăciun, amplasat peste Monumentul Eroilor. Cum se apără primarul
Motivul neașteptat pentru care unui monument din Polonia i s-a modificat poziția
VIDEO PROTVPLUS.RO