Cât suc cu Aspartam poți să bei, fără să te îmbolnăvești. Ministrul Rafila, despre îndulcitorul care provoacă cancer
Medicul Alexandru Rafila a explicat că un consum moderat de produse care conţin Aspartam nu este nociv, el arătând că „nimeni nu autorizează un produs care este cancerigen în cantităţi mici”.
Rafila a subliniat că nu recomandă nimănui consumul de băuturi cu conţinut ridicat de zahăr sau îndulcitori, pentru că acestea au şi alţi aditivi, potrivit News.
„În general sunt foarte multe substanţe care sunt utilizate şi în industria alimentară e un îndulcitor care e foarte larg utilizat, le găsiţi inclusiv ca microcomprimate pe care le puteţi utiliza dumneavoastră, acasă, ca să îndulciţi o cafea sau un ceai.
Dar aceste produse sunt periculoase dacă sunt consumate în cantităţi extrem de mari. La un consum obişnuit de astfel de... bei jumătate de litru pe zi, sau maxim un litru, nu sunt probleme”, a afirmat Alexandru Rafila sâmbătă.
Acesta a precizat că oamenii care consumă mult ceai sau multă cafea în care pun multe comprimate cu Aspartam pot avea probleme digestive precum scaun diareic ori greaţă.
”Eu nu recomand în niciun fel consumul de astfel de băuturi”
„Orice exces duce la o astfel de situaţie, dar vă daţi seama că nimeni nu autorizează un produs care este cancerigen în cantităţi mici. Aşa şi fumatul. Este cancerigen. Multă lume fumează. E o problemă legată de exces care se poate referi la alcool, la Aspartam. Cantitatea contează şi trebuie să limităm.
Oricum eu nu recomand în niciun fel consumul de astfel de băuturi care au conţinut ridicat de zahăr, sau chiar de îndulcitori, nu cred că este o idee bună pentru că mai au şi foarte multe alte substanţe, aditivi... partea naturală a produsului este destul de limitată”, a adăugat medicul.
Reamintim că Aspartamul, unul dintre cei mai folosiți îndulcitori din lume, ar urma să fie declarat de Organizația Mondială a Sănătății drept posibil cancerigen, potrivit Reuters.
Acest îndulcitor este folosit ca înlocuitor al zahărului în băuturi carbogazoase, în guma de mestecat, dar și în multe produse dietetice.
Aspartamul este o substanță chimică de sinteză, un înlocuitor pentru zahăr, care se utilizează de cele mai multe ori în produsele alimentare cu un conținut redus de calorii.
Sursa: News.ro, StirilePROTV
Etichete: cancer, alexandru rafila, consum, sucuri, aspartam, myimpact,
Dată publicare:
01-07-2023 15:40