Francezii se pregătesc de vremuri negre după Brexit. "Ne bântuie o mare îngrijorare"

Ultima actualizare: 08-10-2019 09:20

Indiferent de felul în care vor ieși britanicii din Uniunea Europeană, vecinii lor francezi se pregătesc pentru cea mai rea variantă.

În porturi a fost deja extinsă infrastructura vamală pentru a ține pasul cu suplimentarea controalelor. Iar Direcția Vămilor din Hexagon a angajat sute de oameni.

Parlamentul britanic este departe de fermele din Franţa, însă deciziile luate în Camera Comunelor vor avea impact chiar şi în aceste grajduri. La a treia generaţie de crescători de vite, un bărbat este îngrijorat că un Brexit dezordonat şi o graniţă dură cu Irlanda ar aduce pe pieţele franceze carnea de vită irlandeză ieftină, care până acum ajungea în Marea Britanie.

Philippe Dufour: "Ne bântuie o mare îngrijorare pentru că nu știm efectiv ce se va întâmpla, care vor fi urmările în privința prețurilor."

Pe fermierii britanici, în schimb, îi macină grija mieilor. Aproximativ un sfert din carnea de miel consumată în Franţa vine din Marea Britanie. Iar furnizorii se tem că ar putea pierde una dintre cele mai profitabile pieţe de desfacere din cauza granitelor dure, a tarifelor crescute şi a întârzierii cauzate de inspecţiile veterinare.

Richard Findlay: "Orice sincope în exportul mieilor noștri ar avea consecințe uriașe acasă. În acest moment, încercăm să facem scenarii pentru orice deznodământ, pentru că nu știm ce se va întâmpla."

Aceeaşi incertitudine domneşte şi în porturile franceze, pe unde trec zilnic zece mii de camioane încărcate cu mărfuri - spre şi dinspre Marea Britanie. Pregătirile necesare pentru ieşirea Regatului din Uniune sunt pe ultima sută de metri.

Jim Bittermann: "Că tot vorbim de granițele dure de după Brexit, iată una dintre ele! Acesta este noul sediu al unei inspecții vamale abia construite în Calais, pentru a gestiona camioanele cu mărfuri britanice. Altă clădire e dincoace. Aici se vor face inspecțiile veterinare pentru produsele animale venite din Regat pentru a verifica dacă respectă standardele europene."

Direcţia vămilor din Franta a angajat şi instruit 700 de noi inspectori.

Gilbert Beltrand: "La sfârșitul lunii octombrie vom fi pregătiți să facem față afluxului de formalități."

În zonă există un magazin de vinuri cu taxe reduse. Cu gândul că un Brexit dur nu le-ar mai permite să cumpere cantităţi nelimitate de vin franţuzesc, sute de englezi traversează zilnic Canalul Mânecii ca să-şi facă stocuri. Această familie a economisit cel puţin o mie de lire sterline la 460 de sticle cumpărate. Ba mai mult, pentru că sunt clienţi atât de serioşi, proprietarii magazinului le-au plătit biletul pentru feribotul care i-a dus acasă.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO