Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Rata şomajului în rândul tinerilor până în 24 de ani a ajuns la cel mai mare nivel. Absolvenții de liceu primesc 330 lei

Your browser doesn't support HTML5 video.

Rata şomajului în rândul românilor până în 24 de ani a ajuns la cel mai mare nivel de până acum, peste 22%.

Datele Institutului Naţional de Statistică arată ca tinerii intră tot mai târziu pe piaţa muncii, în timp ce în jumătate dintre gospodăriile din România, adică peste 3,5 milioane, trăieşte un pensionar.

Datele Agenţiei Naţionale pentru ocuparea Forţei de muncă arată ca la sfârşitul lunii iulie în România erau puţin sub 20 de mii de şomeri în rândul celor sub 25 de ani. Cei care aleg să stea acasă invcă lipsa oportunităților, salariile prea mici sau dorința de a se concentra pe dezvoltarea personală.

Potrivit celor care administrează platformele de angajare, cele mai multe posturi disponibile sunt pentru cei care au între 0 şi 2 ani de experiență.

Ana Călugăru, manager comunicare platforma de angajare: „În unele cazuri, da, anagajatorii nu reuşesc să îndeplinească toate aşteptările pe care ei le au, atât din punctul de vedere al salariului, cât şi al programulului, pentru că mulţi îşi doresc, de exemlu să aibă program fexibil sau să poată lucra remote.”

Astfel tinerii aplică la şomaj. Un absolvent de liceu primeşte de la stat 330 de lei, iar un angajat cu experiență 660 de lei, la care se adaugă un procent în funcţie de vechime.

Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de muncă organizează cursuri de formare și consiliere profesională și le acorda prime şi stimulente celor care se angajează. Cu toate acestea, numărul şomerilor este tot mai mare.

Corina Scarlat, purtător de cuvânt ANOFM: „De exemplu, pentru luna septembrie vor începe 100 de programe de formare profesională pentru 1452 de persoane. Sunt cursuri de formare cum ar fi contabil, frizer, referent resurse umane, operator introducere date, ajutor bucătar.”

În acelaşi timp, datele Institutului Naţional de Statistică arată că peste 45% dintre familiile din România au drept cap al gospodăriei un pensionar. Raportul dintre numărul mediu al pensionarilor şi cel al salariaţilor este de 8 la 10 și diferă în anumite judeţe. În anumite zone unde sunt mai mulţi pensionari decât salariaţi, cum ar fi Vaslui şi Teleroman, unde sunt 15 pensionari la 10 salariaṭi.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult