Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Povestea lui nea Adolf, din Sucevița, botezat chiar de către Hitler: ”M-a ținut în brațe”

Un etnic german de 77 de ani, din comuna Sucevița, județul Suceava, nea Adolf, așa cum îl strigă vecinii, a fost botezat chiar de către Adolf Hitler, acum 77 de ani, când s-a născut.

Adolf Ernst Stadler s-a născut în urmă cu 77 de aniîn Hohenschwangau, localitate din apropierea frontierei Germaniei cu Olanda în care era o tabără pentru etnicii germani aduşi din estul Europei, relatează Monitorul de Suceava.

Imediat după înființarea taberei, Adolf Hitler a promis că va boteza primul copil care se va naște aici, iar Barbara Stadler, care a fost luată din casa din Sucevița, satul Voievodeasa, împreună cu soțul ei, Mathias Stadler, și cei doi copii, a fost prima femeie care a născut. Ernst a primit al doilea prenume ”în onoarea” celui care l-a încreștinat.

”În anul 1940, familia mea a fost luată de aici, din Voivodeasa, şi dusă în Germania, pentru că aşa a făcut atunci Hitler cu toţi nemţii din Europa, i-a strâns în Germania. Tata era neamţ de origine, Mathias Stadler, mama la fel, Barbara Stadler, născută Gaschler.

Când au plecat ai mei de aici aveau numai doi copii, fraţii mei mai mari, Peter şi Alfred. Au fost cantonaţi într-un gen de tabără la Hohenschwangau, localitate din apropierea graniţei germane cu Austria.

Imediat ce au ajuns acolo, tata a fost luat la război. Îmi aduc aminte din cele ce mi-a povestit mama, că le-au spus, încă de când au sosit în tabără, că primul copil care se va naşte acolo va fi botezat de Hitler. În primăvara anului 1941, la 25 aprilie, m-am născut eu, chiar acolo la Schwangau (n.a. Hohenschwangau).

Mama mi-a zis că am fost botezat de Hitler, de aceea am primit şi numele de Adolf, alături de Ernst, şi am aflat tot de la ea, Dumnezeu să o ierte, că certificatul meu de naştere era scris cu litere de aur şi era semnat de Hitler. Mama a primit şi nişte bani atunci de la Hitler, un fel de premiu, mai mult, acesta i-a promis că va avea grijă de mine.

Nu am văzut niciodată certificatul de naştere pentru că la sfârşitul războiului, când ne-am întors acasă în România, mama l-a distrus de frica ruşilor care erau peste tot atunci, şi vă daţi seama ce s-ar fi întâmplat dacă ar fi găsit documentul cu semnătura lui Hitler. Cred că ne împuşcau pe toţi”, a declarat nea Adolf pentru Monitorul de Suceava.

Tot de la mama lui a aflat că Hitler l-a ținut în brațe în capela, în timpul botezului.

Familia s-a întors în România la finalul războiului.

Deși are cetățenie germană, iar frații lui sunt în Germania, nea Adolf spune că nu și-a dorit să trăiască niciodată în altă parte decât Sucevița.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult