Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Mărturia unei localnice din Kupiansk, oraș ucrainean bombardat zilnic: „Nu mai avem un loc de muncă, nu mai avem bani”

Your browser doesn't support HTML5 video.

„O formulă pentru pace”, cu cinci condiții - este ceea ce a prezentat preşedintele Volodimir Zelenski în fața adunării generale de la ONU.

Printre condițiile respective se numără "pedepsirea Rusiei pentru crimele comise", prin intermediul unui "tribunal special" și "privarea ei de dreptul de veto în Consiliul de Securitate". Liderul de la Kiev a cerut, de asemenea, restabilirea securității și a integrității teritoriale.

Între timp, armata ucraineană își continuă contraofensiva ca să elibereze regiunile controlate de ruși.

Unele străzi din Kupiansk nu mai sunt controlate de ruși, dar au ramas în bătaia focului. În ciuda zgomotelor, oamenii încearcă să își ducă traiul zilnic.

Localnică: Mă întrebați cum trăim aici? Nu mai avem un loc de muncă, nu mai avem bani, nu mai avem ce mânca, nu avem apă, curent electric sau gaze. Nu m-am mai spălat pe cap de două săptămâni. Cum trăim? Credeți că asta e viața la care am visat? Credeți că ne-am dorit să trăim într-un oraș unde totul e distrus? E groaznic! Sper să nu fie nimeni nevoit să trăiască în asemenea condiții!

Citește și
prizonieri
Schimb de prizonieri între Ucraina și Rusia, mediat de prinţul moştenitor saudit Mohammed bin Salman

Deborah Haynes, corespondent Sky News: Ne aflăm în centrul orașului. Se aud încă lupte. Da, ucrainenii i-au pus pe fugă pe ruși, dar (inamicii) nu au dispărut în totalitate. Oamenii de aici, cei puțini care au vrut să stea de vorbă cu noi, sunt terifiați. Orașul e numai ruine și nu se știe cât va mai dura până când va fi eliberat cu adevărat.

Jurnaliștii Sky News au vizitat orașul două zile la rând și de fiecare dată au rasunat bombardamentele.

În fața unei secții de poliție sunt încă semne ale retragerii forțate a rușilor. Potrivit localnicilor din Kupiansk, soldații lui Putin au folosit acest loc să-i interogheze pe ucrainenii arestați.

Anchetatorii ucraineni au motive să creadă că era, de fapt, o cameră pentru tortură și adună probe în acest sens.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: (Cerem) o pedeapsă pentru turbulențele catastrofale pe care Rusia le-a provocat cu războiul său ilegal nu numai pentru noi, ucrainenii, ci și pentru întreaga lume. Ucraina vrea pace! Europa vrea pace! Lumea vrea pace!

Peședintele Volodimir Zelenski a făcut declarația într-o intervenție live la adunarea generală a Organizației Națiunilor Unite. Liderul ucrainean spune că, de la începutul mandatului sau, a purtat 88 de runde de discuții cu Rusia pentru a preveni acest conflict.

Pe de altă parte, un acord mediat de Arabia Saudită între Rusia și Ucraina, a dus la eliberarea a 10 prizonieri de război, printre ei 2 americani și 5 britanici. Unul dintre ei este Aiden Aslin, care în iunie a fost condamnat la moarte de un tribunal din Donețk, sub acuzația că a fost mercenar pentru Ucraina.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult