Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Israel intensifică războiul cu teroriștii pe două fronturi: cu Hezbollah în Liban și Hamas în Gaza. Ce s-a descoperit

Your browser doesn't support HTML5 video.

Luptele din sudul Libanului se intensifică, iar oficialii libanezi spun că Israelul și-a extins zona de operațiuni a trupelor terestre. Premierul israelian i-a cerut secretarului general al ONU să evacueze „imediat" forțele de menținere a păcii.  

Altfel, căștile albastre vor fi folosite de Hezbollah ca „scut uman", spune Netanyahu. Potrivit misiunii ONU, două tancuri israeliane au distrus poarta principală de la una din bazele sale.

Jurnaliștii de la BBC au însoțit trupele israeliene într-un sat din sudul Libanului, la câțiva kilometri de granița israeliană, un sat pe care îl controlează, după cum admit, "într-o anumită măsură".

Roy Russo, colonel: ”Suntem într-o zonă care nu a fost complet neutralizată. E o zonă de război. Auziți zgomotul exploziilor în spate”.

Yaniv Malka, colonel: ”Se ascundeau teroriști în acest sat. Au fost confruntări față în față. Soldații mei au dat ochii cu teroriști și s-au luptat cu ei”.

Citește și
7 octombrie 2023 israel hamas
Armata israeliană promite că va continua să lovească Hezbollah ”fără încetare”

Lucy Williamson, corespondent BBC: ”Comandantul ne-a spus că trupele sale s-au luptat cu Hezbollah la vreo 500 metri de aici”.

Armata israeliană susține că incursiunea terestră în Liban este "limitată", cu operațiuni "țintite". Poate limitată geografic, mai puțin din punct de vedere militar - au constatat jurnaliștii britanici.

Lucy Williamson, corespondent BBC: ”Poți vedea cam ce fel de lupte s-au dat aici, în ultimele zile. În mod clar, Hezbollah era pregătit și bine înarmat”.

Soldații spun au găsit zeci de case împânzite cu capcane explozive și le-au demolat. Le-au arătat jurnaliștilor și ascunzători de arme, inclusiv rachete antitanc, lansatoare, dispozitive de ochire pe timp de noapte. Unele erau noi, încă ambalate.

Yaniv Malka, colonel: ”Cred că erau de două sau trei ori mai multe arme doar în acest sat, comparativ cu ce am găsit în Gaza”.

Netanyahu cere ONU să retragă trupele UNIFIL, folosite de teroriști ca scuturi umane

”Când luptele s-au apropiat prea mult ni s-a cerut să plecăm de acolo, rapid”.

Semn că Hezbollah nu a dispărut din luptă.

După ce patru membri ai forței ONU de menținere a păcii au fost răniți în atacuri israeliene, Beniamin Netanyahu a cerut evacuarea Căștilor albastre.

Beniamin Netanyahu: ”Refuzul dumneavoastră de a evacua soldații UNIFIL (de menținere a păcii) îi transformă în ostatici ai Hezbollah. Calea cea mai simplă și evidentă de a asigura acest lucru (protecția) este pur și simplu să îi scoatem din zona de pericol. Domnule secretar general (al ONU), scoateți forțele UNIFIL din calea pericolului. Acest lucru ar trebui făcut chiar acum, imediat”.

Între timp, continuă susținut raidurile aeriene, vizând mai ales ținte Hezbollah din sudul Libanului. Sâmbătă a fost bombardat centrul vechi și bazarul din orașul Nabatieh.

Simultan cu războiul cu Hezbollah din sudul Libanului, trupele israeliene luptă cu Hamas în Fâșia Gaza. Armata a reînnoit ordinul de evacuare pentru palestinienii din nordul enclavei după zile de confruntări intense.

Tancurile au ajuns din nou la marginea nordică a orașului Gaza, iar unele cartiere au fost puternic bombardate.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult