Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Explozii uriașe în suburbiile sudice ale Beirutului. La comandamentul militar israelian se pregătește un răspuns și mai dur

Your browser doesn't support HTML5 video.

Liderii israelieni poartă discuții intense privind riposta militară după atacul cu rachete lansat marți de Iran. Potrivit unui oficial guvernamental, toate opțiunile sunt pe masă în privința țintelor vizate de Israel.

În așteptarea unui răspuns socotit drept iminent, Iranul și-a închis spațiul aerian în vestul țării până pe 9 octombrie.

Explozii uriaşe au zdruncinat în noaptea de sâmbătă spre duminică suburbiile sudice ale Beirutului - unde se află centrul de putere al grupării Hezbollah. Bombardamentele au venit la scurt timp după ce armata israeliană a cerut civililor să evacueze anumite clădiri, situate nu departe de aeroportul internațional din capitala Libanului.

În paralel, premierul Israelului a transmis un mesaj clar.

Benjamin Netanyahu, premierul Israelului: „Israelul are datoria și dreptul să se apere și să răspundă la aceste atacuri (lansate de Iran) și va face asta.”

Citește și
Repatriați din Liban
Zeci de români şi familiile acestora au fost repatriaţi din Liban. Cât plătesc cei care vor să fugă din calea războiului

Schimbând limba, Benjamin Netanyahu a reacţionat dur în legătură cu iniţiativa unor lideri occidentali.

Benjamin Netanyahu, premierul Israelului: „În timp ce Israelul se luptă cu forțele barbariei conduse de Iran, președintele Macron și alți lideri străini lansează apeluri pentru impunerea unui embargou privind vânzările de arme către Israel. Să le fie rușine!”

Potrivit presei israeliene, aseară, oficialul a purtat consultări privind modul de abordare a represaliilor israeliene. La discuții a participat și șeful Comandamentului Central al Statelor Unite ale Americii.

Israelul ia în calcul să lovească cele trei baze militare de unde au fost lansate multe dintre cele 180 de rachete iraniene.

Jonathan Conricus, fost purtător de cuvânt al armatei israeliene: „Dacă Israelul urmărește să dea Iranului o lovitură militară puternică, atunci va alege drept țintă bazele militare. Dacă va opta să facă mai mult de atât, și mulți spun că asta e cea mai bună ocazie, poate lovi ținte nucleare sau poate opta să lovească instituții ale regimului de la Teheran. Israelul a strâns informații din abundență în ultimii ani. Știe să localizeze țintele.”

Administrația Biden a transmis mesaje de descurajare privind lovirea infrastructurii petroliere și nucleare iraniene. Donald Trump este însă de altă părere.

Donald Trump, candidat republican: „(Biden) ar fi trebuit să le răspundă să lovească în primul rând ținte nucleare și apoi să se preocupe de urmări.”

Ministrul de Externe de la Teheran a vizitat în ultimele zile Libanul și Siria - doi aliați ai Iranului din regiune - și a folosit ocazia ca să avertizeze din nou Israelul.

Abbas Araghchi, ministrul de externe iranian: „Pentru fiecare acţiune israeliană va exista o reacţie proporţională a Iranului, şi chiar şi mai puternică.”

Pe de altă parte, armata israeliană a recunoscut, pentru prima dată, că două baze militare israeliene au suferit pagube în urma atacului de marți.

Daniel Hagari, purtător de cuvânt al armatei: „Rachetele nu au lovit avioane și nu au afectat eficiența Forțelor Aeriene. Bazele aeriene Nevatim și Tel Nof sunt complet operaționale.”

Experții spun că 32 de rachete iraniene au lovit baza Nevatim.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult