Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Blinken și Lavrov au dialogat pentru prima oară de la începutul războiului din Ucraina. Ce au discutat înalții diplomați

Secretarul de stat al Statelor Unite, Antony Blinken, și ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, ar fi purtat, joi, o scurtă conversație în marja reuniunii ministeriale G20 de la New Delhi, pentru prima dată de la începutul războiului din Ucraina.

Cei doi au abordat mai multe subiecte în timpul scurtei întâlniri, potrivit oficialului Departamentului de Stat, Blinken exprimându-și sprijinul Washingtonului pentru Ucraina și cerând Rusiei să îl elibereze pe cetățeanul american reținut, Paul Whelan. În plus, secretarul de stat a îndemnat Moscova să își reconsidere decizia privind retragerea din tratatul nuclear START, relatează publicația Wall Street Journal, citată de Baha.

Maria Zakharova, purtător de cuvânt al Ministerului rus de Externe, a confirmat că Lavrov și Blinken au discutat pe scurt la cererea secretarului de stat american, dar a subliniat că discuția nu a luat forma unei întâlniri programate sau a unor negocieri.

Lavrov: Rusia nu respinge propunerile de negocieri de pace

Mai mult, Serghei Lavrov a subliniat, joi, că Moscova nu respinge "propunerile serioase" de negocieri în chestiunea ucraineană.

"Permiteți-mi să vă reamintesc încă o dată. Atunci când am cerut negocieri, nu-mi amintesc că cel puțin cineva din partea colegilor occidentali, și din alte câteva state, a cerut Ucrainei să negocieze", a declarat Lavrov la conferința de presă care a urmat reuniunii de două zile a miniștrilor de externe din cadrul G20, subliniind că "Ucraina este doar pusă la cale pentru a continua războiul".

Citește și
nave petrol, rusia
CNN: Rusia transportă petrol în întreaga lume cu ajutorul unei flote misterioase

Lavrov i-a criticat pe cei care au pus la îndoială propunerea în douăsprezece puncte a Chinei pentru rezolvarea crizei din Ucraina, spunând că Occidentul a abandonat diplomația de mult timp și a recurs în schimb la "amenințări" și "șantaj". Potrivit ministrului de Externe, dezacordurile privind situația din Ucraina au împiedicat țările G20 să ajungă la un consens asupra declarației finale a summitului, conform sursei citate mai sus.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult