Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Ce e mai agresiv pentru organism - carnea ori brânza? Răspunsul o să vă surprindă

Your browser doesn't support HTML5 video.

Ce e mai agresiv - carnea ori brânza? Carnea - cred cei mai mulți. Dar vorbim despre un aliment, care există în natură. Brânza, în schimb, o vedem drept invenția savuroasă a oamenilor. Și nu poate să fie altceva decât un concentrat de grăsimi.

Luăm laptele unui mamifer și îl consumăm. Laptele există ca atare în natură. Îl lăsăm o zi la temperatura camerei – se transformă în lapte bătut, iaurt, adică un lactat fermentat. De asemenea, există în natură. Brânzeturi nu putem să ne ducem să ne procurăm din mediul natural. Niciodată.

Brânzeturile sunt concentrate din lapte, create în mod spectaculos de oameni. În exces, înseamnă brânzeturi zilnic. Sau peste 50 de grame într-o zi. De ce?

Grăsimile din brânzeturi, numite trigliceride, ajung în intestinul subțire. Și apoi în ficat. Ce înseamnă excesul din hrană? Ficatul e depășit și nu le mai prelucrează bine. Enzimele hepatice, care prelucrează grăsimea, sunt depășite. Ne explică membrul Academiei Române, Anca Sima.

Acad. dr. Anca Sima, Institutul de biopatolgie celulară: „Ce s-a constatat? Aceste enzime, în momentul în care crește nivelul lipidelor în sânge, al trigliceridelor și colesterolului, încep să scadă în activitate. Și atunci nu mai este prelucrată această toată grăsime și rămâne în circulație și se tot plimbă prin sânge, pe la alte organe și acolo e preluat puțin, ce rămâne nepreluat e luat de ficat?”

Citește și
tofu
Tofu este încă o alternativă populară la carne, dar este într-adevăr sănătos? Iată ce spune știința

Așa apare ficatul gras. Dar fenomenul are efect pe toate organele.

Din ficat, grăsimile, numite trigliceride, pleacă spre vasele de sânge. Aici găsesc loc să rămână. Și formează placa de aterom.

Din sânge, de fapt, grăsimile migrează în toate organele primitoare. O stație importantă este și pancreasul.

Sunt atacate de grăsime în special celulele din pancreas, care produc hormonul insulină. Vital.

Din acest motiv, dacă aveți glicemia de la 126, adică pre-diabet, e indicat să luați medicamente, care atacă grăsimile din sânge. Să nu ajungă în pancres. Una dintre cauzele pentru care celulele pancreasului nu mai produc insulină. Una dintre cauzele diabetului de tip 2.

Dieta săracă în trigliceride este recomandarea în stare perfectă de sănătate. Nu doar în boală. În stare perfectă de sănătate, limitați brânzeturile grase. Cașcaval, brânzeturi franțuzești, telemea, smântână.

Acad. dr. Anca Sima, Institutul de biopatolgie celulară: „Este ca și cum am concentra tot pe lângă 2-3 proteine, restul e lipid, concentrat tot acolo. Un cașcaval bun are 40-50% lipid e foarte concentrat. Și telemeua la fel, înseamnă foarte multe trigliceride, nu mai spun smântâna.”

Trigliceridele în exces, luate din hrană, urmează tot circuitul: intestin subțire- ficat- vase de sânge, organe interne. Și fac rău. De aceea e în puterea fiecăruia să își controleze farfuria.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult