O mare fabrică din România oprește producția. O întreagă industrie va fi afectată

Muncitorul de la combinatul chimic Azomureș internat acum o lună a murit. Nu mai putea respira la ieșirea din tura de noapte
Pro TV

Compania Azomureş a anunţat, vineri, că este nevoită să suspende producţia de amoniac şi îngrăşăminte în luna decembrie, pe fondul lipsei unui angajament strategic clar din partea autorităţilor.

"Azomureş, un important producător român de îngrăşăminte, a oprit producţia de amoniac şi îngrăşăminte pentru luna decembrie, din cauza unui set de politici şi a lipsei de acţiune a autorităţilor, care afectează negativ marea industrie locală. Impactul negativ atât asupra industriei, cât şi asupra agriculturii din România ridică îngrijorări cu privire la perspectivele pe termen lung, iar compania solicită autorităţilor să susţină industria de îngrăşăminte din România, recunoscută la nivel global pentru calitatea sa ridicată", a precizat Azomureş într-un comunicat de presă.

Directorul general al Azomureş, Josh Zacharias, a avertizat asupra unei crize care se profilează în agricultura şi industria românească şi a invocat presiunea asupra costurilor din cauza inflaţiei locale, practicile anticoncurenţiale şi o viitoare taxă de 1% pe venituri.

"Calculăm o reducere de 3% a profitabilităţii pentru fermierii din România datorită efectului multiplicator al achiziţiilor de inputuri, plus veniturile impozitate din vânzarea recoltelor. Este o tragedie ce se derulează cu încetinitorul", a spus Josh Zacharias.

Potrivit Azomureş, de la reluarea producţiei în octombrie, costurile cu gazele naturale au crescut cu aproape 40%, fără a avea legătură cu conflictul din Fâşia Gaza, şi, în ciuda rezervelor ample de gaze din regiune, piaţa europeană a gazelor rămâne semnificativ mai scumpă decât alte părţi industrializate ale lumii (de aproape 5 până la 10 ori mai mare).

Citește și
Ce s-a întâmplat înainte ca Liam Payne să moară. A apărut înregistrarea audio a apelului de urgență: „Trimiteți pe cineva de urgență, pentru că…”

"Statul român are la dispoziţie diverse pârghii de sprijin pentru marea industrie, care decurg din propriile resurse energetice, ceea ce este o diferenţă cheie faţă de UE în general - dar, din păcate, nu le foloseşte. Drept urmare, chiar dacă celelalte ţări producătoare de gaze din lume construiesc noi fabrici de îngrăşăminte şi alte state membre au pus în aplicare pachete de miliarde de euro în ultimii ani pentru a se asigura că industriile mari continuă activitatea de producţie, în România, Azomureş, ultima companie de acest gen, se luptă pentru a rămâne operaţională", a subliniat Josh Zacharias.

Directorul general al Azomureş atrage atenţia asupra diferenţelor mari ale preţurilor la îngrăşăminte din România faţă de restul Europei şi avertizează că fermierii vor plăti în plus pentru inputurile lor fără un producător local care să concureze cu importurile.

În plus, susţine acesta, compania trebuie să susţină şi povara certificatelor de carbon impuse de UE producătorilor europeni, spre deosebire de concurenţii din afara UE.

"Lupt pentru a asigura peste 1.000 de locuri de muncă directe şi alte 2.000 de locuri de muncă ce se bazează direct pe Azomureş pentru existenţa lor. Şi asta înainte să luăm în considerare zecile de mii de fermieri care au contat pe îngrăşămintele Azomureş în ultimii 60 de ani", a menţionat Josh Zacharias în comunicatul de presă, cita Agerpres.

Potrivit acestuia, Azomureş se confruntă şi cu alte provocări, ce îşi au rădăcina în lipsa de acţiune a autorităţilor, printre care subvenţiile pentru gaze în Bulgaria, arătând că România nu are o politică similară şi, ca urmare, importurile bulgare de îngrăşăminte în România sunt în creştere.

De asemenea, supraoferta de gaze subvenţionate în România, în ciuda unui surplus semnificativ de gaze naturale tranzacţionate de Transgaz, gazul suplimentar nu este pus la dispoziţia pieţei, deoarece marii producători nu au voie să realoce către consumatori industriali, precum Azomureş.

Conducerea Azomureş a mai menţionat frauda fiscală la import şi sancţiuni, în sensul că "în noiembrie, o navă cu 30.000 de tone de uree a intrat în portul Constanţa cu documente false pentru a evita taxele şi sancţiunile şi, până când autorităţile au descoperit situaţia, jumătate din transport a dispărut".

Zacharias susţine că, în ciuda faptului că a prezentat soluţii concrete în numeroase ocazii, Azomureş nu a identificat încă vreo schimbare semnificativă sau sprijin pentru a redresa situaţia.

"Lupta companiei are în vedere atât provocările pieţei, cât şi lipsa de politici eficiente", concluzionează Josh Zacharias, care a făcut un apel către autorităţi să creeze urgent un comitet strategic care să ia în discuţie securitatea inputurilor pentru agricultură, precum şi viitorul industriei agricole româneşti în general.

Articol recomandat de sport.ro
Ungurii au reacționat după ce România a obținut o nouă victorie în Nations League
Ungurii au reacționat după ce România a obținut o nouă victorie în Nations League
Citește și...
Copiii dispăruți din Hunedoara se întorc în țară. Când vor fi predați Poliției Române
Copiii dispăruți din Hunedoara se întorc în țară. Când vor fi predați Poliției Române

Cei trei copii dați dispăruți în Hunedoara și găsiți în Serbia alături de tatăl lor se vor întoarce în șară în noaptea de joi spre vineri, au declarat surse pentru Știrile ProTV.

 

Aderare completă până la finalul anului, promite Ciolacu: „Am rezolvat Schengen-ul, după un eşec a fostului prim-ministru”
Aderare completă până la finalul anului, promite Ciolacu: „Am rezolvat Schengen-ul, după un eşec a fostului prim-ministru”

România va intra în Schengen complet anul acesta, a promis premierul Marcel Ciolacu, „cu certitudine”. Încercarea anterioară a fost „un eşec a fostului prim-ministru” a adăugat el, refeinduse- la adversarul său în campanie, liberalul Nicolae Ciucă.

România și încă două țări fac demersuri pentru realizarea unui coridor militar.
România și încă două țări fac demersuri pentru realizarea unui coridor militar. "Un proiect fanion al cooperării NATO - UE"

Ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, a semnat joi, în marja reuniunii NATO de la Bruxelles, o scrisoare de intenţie privind stabilirea unui coridor de mobilitate militară între România, Bulgaria şi Turcia.

Recomandări
Noul șef al NATO, mesaj pentru Putin după ce Zelenski și-a prezentat „planul de victorie”. Ce spune despre aderarea Ucrainei
Noul șef al NATO, mesaj pentru Putin după ce Zelenski și-a prezentat „planul de victorie”. Ce spune despre aderarea Ucrainei

Președintele Ucrainei, și-a susținut planul pentru victorie, la Bruxelles. Iar Washington-ul , a anunţat un nou ajutor militar consistent, pentru Ucraina, de 425 de milioane de dolari.

O „țintă aeriană” a pătruns 14 kilometri în România. Avioane F-16 și F-18, ridicate în aer. A fost emis mesaj RO-Alert
O „țintă aeriană” a pătruns 14 kilometri în România. Avioane F-16 și F-18, ridicate în aer. A fost emis mesaj RO-Alert

MApN a anunțat, joi, că, în jurul orei 17:00, sistemul de supraveghere radar al Armatei Române a indicat o ţintă aeriană de mici dimensiuni într-o zonă în largul Mării Negre, la aproximativ 150 km est de localitatea Mihail Kogălniceanu, judeţul Constanţa.

Averile „prezidențiabililor” - Lista caselor și conturilor cu bani. Cine este cel mai bogat candidat la Cotroceni
Averile „prezidențiabililor” - Lista caselor și conturilor cu bani. Cine este cel mai bogat candidat la Cotroceni

Avem candidați la prezidențiale care au mai multe case, mașini, precum și sume impresionante în conturi, dar și candidați, care trăiesc doar din salariu și au credite.