Demolare spectaculoasă la Doicești. În locul turnurilor dinamitate se va construi prima centrală atomică modulară din Europa
Imagini spectaculoase, surprinse în Dâmbovița, unde au fost detonate două turnuri ale unei termocentrale care nu mai funcţionează de 13 ani.
O companie americană, în parteneriat cu Nuclearelectrica, va construi acolo şase reactoare modulare, de mici dimensiuni, primele din Europa. Acestea ar urma să producă energie ieftină, fără emisii de carbon. Proiectul a stârnit însă nelinişte în comunitate. Reactoarele nucleare vor fi amplasate chiar în interiorul localităţii Doiceşti.
Primul pus la pământ a fost coşul de fum de 208 metri. Dinamita a fost amplasată în 600 de puncte care formau două centuri la înălțimi diferite.
Alegeri 2024
10:02
Ludovic Orban: Intrarea lui Lasconi în turul 2 este "o minune". Ciucă şi Ciolacu au plătit lipsa de respect faţă de cetăţeni
09:54
Diana Şoşoacă pune condiţii pentru a-l susţine pe Călin Georgescu: să fie numită prim-ministru
07:58
Dan Vîlceanu: Domnul Ciucă nu avea nici experiența și nici calitățile să candideze la prezidențiale. A fost impus de Iohannis
07:38
Județele câștigate la prezidențiale de Georgescu, Lasconi și Ciolacu. Premierul a obținut cel mai mic scor din istoria PSD
Apoi s-a prăbușit și turnul de răcire, înalt de 100 de metri, cel mai mare din țară. 280 de kilograme de dinamită au transformat în moloz cele două construcţii, în doar 25 de secunde.
Levente Miklos, artificier: „În jurul turnurilor, cantitatea de explozibil este calculată foarte precis, ca să nu fie încărcătură suplimentară în momentul detonării. Am montat protecţii din diferite materiale, geotextil, plasă, plasă de sârmă, plasă sudată."
Turnurile aparţineau fostei termocentrale de la Doiceşti, care nu mai funcţionează de 13 ani. Aceasta folosea drept combustibil cărbune, păcură şi gaz, dar activitatea a fost oprită din cauza costurilor ridicate de operare şi a poluării excesive. În locul ei, vor fi instalate 6 reactoare nucleare modulare de mici dimensiuni.
Localnicii sunt îngrijorați
Amplasarea acestui complex în interiorul localităţii, aproape de casele oamenilor, a stârnit însă îngrijorare.
Maria Dragomir, localnică: „Stăm cu grijă, că nu e chiar aşa, chiar dacă ne încurajează, să nu ne mai speriem, să nu intrăm în panică."
Dragos Popescu, senator: „Problema este că, de acum încolo, după ce vor curăţa terenul, îngrijorările cetăţenilor vor fi din ce în ce mai mari."
Reprezentanții Nuclearelectrica, parteneri în acest proiect, au cerut că Agenția Internațională pentru Energie Atomică să facă o evaluare de siguranță. O comisie formată din trei experți din Germania, Turcia și Marea Britanie au vizitat deja locul.
„Proiectul respectă criteriile de amplasare cerute de standardele internaționale și naționale și va fi supus în continuare unor analize amănunțite. (...) Angajamentul nostru este să dezvoltăm un proiect sigur" a transmis Nuclearelectrica.
Astfel, România ar putea deveni prima țară din Europa care va opera reactoare nucleare modulare de mici dimensiuni, pentru producția de energie electrică și termică, cu emisii zero de carbon.
Cele șase reactoare, mult mai mici, de exemplu, decât unul singur de la Cernavodă, ar putea alimenta 46.200 de case, spun specialiștii.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: demolare, doicesti, reactoare modulare,
Dată publicare:
17-11-2022 20:03