Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Sculptură din obstacolele antitanc de la Kiev, expusă la Iași: „Cercul mișcător” a provocat fiori refugiaților ucraineni

Your browser doesn't support HTML5 video.

O sculptură "manifest" a fost expusă la Iaşi. Realizată din obstacolele antitanc ale Kievului, instalaţia de 16 tone a fost adusă în centrul municipiului Iaşi, cu ocazia festivalului Romanian Creative Week.

Se numeşte "Cercul mişcător" şi a atras privirile trecătorilor curioşi, dar a stârnit şi fiori în ucrainenii refugiaţi la noi, care şi-au amintit de ororile de acasă.

Sculputura a fost realizată în luna martie, de către artistul Nikita Kadan, care se află în Kiev şi povesteşte despre cum a trimis la Iaşi o parte din peisajul de acasă.

Nikita Kadan, artist: „Aici, lângă atelierul meu, poţi vedea o locuinţă care a fost distrusă de bombe, aici alta distrusă parţial. E locul pe unde merg zilnic până acasă."

Trecătorii s-au oprit pe rând în faţa sculpturii şi au încercat să o desluşească.

Citește și
Joe Biden i-a oferit cadou lui Putin o pereche de ochelari de aviator şi o sculptură din cristal
Joe Biden i-a oferit cadou lui Putin o pereche de ochelari de aviator şi o sculptură din cristal

Femeie: „X-urile împotriva tancurilor ruseşti. Trezeşte multe emoţii şi dă de gândit. A fost interesant să le explic şi copiilor ce reprezintă, au fost foarte curioşi."

Sculptura le-a trezit fiori refugiaţilor ucraineni, care şi-au amintit de îndată de peisajele lăsate în urmă.

Femeie: „Vin dintr-o ţară în care e ceva din fiecare zi. Sunt din Odessa şi e ceva, pentru mine, normal."

Conform artistului, lucrarea are rolul de a-i atenționa pe cei care trec pe lângă ea și să-i îndemne la un moment de meditație asupra pericolului care este aproape.

Nikita Kadan: „E ca o amuletă protectoare. Materialele aduse dintr-un loc al catastrofei, acele dovezi a ceea ce deja s-a întâmplat la noi, sunt pentru voi talismane protectoare, ca acea catastrofă să nu se mai repete. Deci e un cerc magic. Un cerc protector."

Cătălin Alionte, director RCW: „A atras destul de multă atenţie, probabil aţi văzut deja. Lumea îşi punea tot felul de întrebări. Este o modalitate de a atrage atenţia."

Sculptura va mai putea fi văzută până la finalul festivalului de artă, apoi va fi mutată într-o nouă locaţie.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult