Dulceață de gogonele. Rețete perfecte pentru toamnă. În ce combinații poți să o mănânci
Galerie foto
Deși majoritatea suntem obișnuiți cu gogonele murate și idea de dulceață sună neobișnuit, gustul te va cuceri cu siguranță, mai ales dacă o prepari cu atenție și îți alegi condimentele potrivite.
Mai jos vei găsi câteva rețete de dulceață de gogonele, fiecare dintre ele unice și delicioase. În plus, vei afla câteva combinații interesante în care poți să savurezi acest deliciu al toamnei.
Dulceață de gogonele - rețete perfecte pentru toamnă Dulceață de gogonele cu nucăGogonelele și nucile sunt o combinație surprinzătoare de care te vei îndrăgosti. Dulceața de gogonele nu trebuie să lipsească din cămara de conserve pentru iarnă a unei gospodine.
Ingrediente:
• 3 kg gogonele (spălate și decojite)
• 1 kg zahăr
• 100 g miez de nucă
• Zeama de la 2 lămâi
Începe prin a fierbe gogonelele într-o oală mare, până când pielița lor începe să se desprindă. Odată ce s-au răcit, decojește-le și taie-le felii subțiri. După aceea, lasă-le la scurs, fiindcă gogonelele sunt destul de zemoase. După ce au pierdut din apă, pune-le la fiert fără zahăr, să mai scadă puțin.
După ce observi că lichidul a scăzut aproape la jumătate, adaugă zahărul și mai lasă-le să fiarbă la foc mic. Când dulceata e aproape gata, adaugă nucile tăiate bucăți mari. Se toarnă fierbinte în borcane, se înfiletează și se lasă la răcit. Această dulceață merge de minune pe un platou de brânzeturi datorită contrastului dintre dulce și sărat.
Dulceață de gogonele cu scorțișoară și ghimbirDacă vrei să aduci în casă un strop din aroma sărbătorilor, dulceața de gogonele cu scorțișoară și ghimbir e alegerea perfectă. Condimentele calde te vor trimite direct în atmosfera sărbătorilor de iarnă.
Ingrediente:
• 1,5 kg gogonele (curățate și tăiate cubulețe)
• 700 g zahăr
• Sucul de la 2 lămâi
• Coaja rasă de la 1 lămâie
• 1 baton de scorțișoară
• 1 vârf de cuțit de cuișoare măcinate
• 1/2 linguriță de ghimbir măcinat
• 1 linguriță de esență de vanilie
• 1 vârf de cuțit de semințe de anason
După ce ai tăiat gogonelele cubulețe, stropește-le bine cu zeama de lămâie și lasă-le la marinat o oră. Apoi, într-o oală cu fund gros, adaugă zahărul, scorțișoara, ghimbirul, cuișoarele și anasonul. Toarnă și esența de vanilie și coaja de lămâie, apoi lasă totul la foc mic să fiarbă, amestecând din când în când. Proba clasică a picăturii pe farfurie e metoda sigură pentru a verifica dacă siropul s-a legat.
Ingrediente:
• 2 kg gogonele verzi
• 1 kg zahăr
• Zeama de la 2 lămâi
• 2 batoane de scorțișoară
Spală gogonelele și taie-le în cubulețe mici sau dă-le pe răzătoare. Amestecă-le cu zeama de lămâie și lasă-le o oră să se înmoaie puțin. După ce au stat, adaugă zahărul și batoanele de scorțișoară și pune totul la foc mic. Lasă dulceața să fiarbă până când siropul s-a legat, făcând proba picăturii de sirop pe farfurie. Dacă rămâne ca o perlă, e gata. Poți lăsa deoparte scorțișoara, dacă nu îți place sau poți înlocui zahărul cu un îndulcitor, pentru o variantă mai dietetică.
Dulceață de gogonele umpluteAceasta e o rețetă mai aparte, pentru că folosești gogonelele mici, care sunt umplute cu miez de nucă și arome intense. Este un adevărat spectacol pe masă, mai ales când vin oaspeții!
Ingrediente:
• 50 de gogonele mici
• 500 g zahăr
• 200 ml apă
• 4 linguri zeamă de lămâie
• Miez de nucă (opțional, pentru umplut)
• Esență de vanilie
Gogonelele mici se golesc de semințe cu ajutorul unei lingurițe, apoi se opăresc de câteva ori în apă fierbinte, ca să devină moi. Separat, fierbi zahărul cu apa și zeama de lămâie până obții un sirop gros. Apoi adaugi gogonelele și continui să le fierbi încet, până când dulceața se leagă bine.
Dacă vrei să le umpli cu nucă, asta se face înainte de a le introduce în sirop. Adaugi miezul de nucă în fiecare gogonea golită și apoi o pui în oală. După ce sunt gata, le torni în borcane, adaugi esența de vanilie și lași borcanele să se răcească încet.
Dulceață de gogonele picantăIngrediente:
• 1,5 kg gogonele verzi
• 800 g zahăr
• 2-4 ardei iuți (în funcție de cât de picantă vrei dulceața)
• Sucul de la 2 lămâi
• 1 baton de scorțișoară
• 2 lingurițe de ghimbir proaspăt ras
• 1 linguriță de sare
• 1 linguriță de oțet de mere
Spală bine gogonelele și taie-le în felii subțiri sau cubulețe, în funcție de preferință. Pune-le într-un bol mare și presară sarea peste ele. Lasă-le să stea o oră pentru a se înmuia și pentru a-și elimina excesul de apă.
Între timp, toacă mărunt ardeii iuți, scoțând semințele dacă vrei să reduci puțin din intensitatea picantului.
După ce gogonelele s-au scurs, pune-le într-o cratiță mare și adaugă zahărul, sucul de lămâie, ghimbirul ras și batonul de scorțișoară. Pune totul pe foc mic și lasă la fiert, amestecând din când în când, timp de 30 de minute.
Adaugă ardeii iuți și oțetul de mere, continuând să fierbi dulceața încă 10-15 minute, până când siropul s-a îngroșat, iar gusturile s-au amestecat perfect.
Testează consistența și dacă este bună, oprește focul. Toarnă dulceața fierbinte în borcane sterilizate, sigilează-le și lasă-le să se răcească lent.
Cum să mănânci dulceața de gogoneleDeși dulceața de gogonele este un deliciu în sine, o poți combina cu multe alimente și preparate. Unii o preferă simplă, pe o felie de pâine cu unt, în timp ce alții o folosesc ca un sos, punând-o pe carne sau pe un platou cu brânzeturi, nuci, fructe uscate și biscuiți sărați, creând un contrast de gusturi.
Dacă servești dulceața de gogonele alături de brânzeturi maturate, vei obține un echilibru perfect de dulce și sărat. Orice gem funcționează cu brânzeturi precum brie sau Camembert și puțină pâine prăjită, așa că dulceața de gogonele nu face excepție. De asemenea, pe o felie de pâine cu unt proaspăt sau alături de carne de porc la grătar, această dulceață va fi apreciată. Dacă știi că o vei folosi mai mult cu preparate precum carne sau brânzeturi, asigură-te că adaugi puțină iuțeală în dulceață: un ardei iute, fulgi de chilli sau orice altceva picant preferi.
Sursa: StirilePROTV
Dată publicare: 16-09-2024 10:38