REPER cere demisia conducerii Autorităţii Electorale Permanente, a ministrului de Interne şi renumărarea voturilor

alegeri
Inquam Photos / George Călin

Partidul REPER a solicitat, joi, demisia şefului AEP Toni Greblă, a întregii conduceri a Autorităţii Electorale Permanente şi a ministrului de Interne Cătălin Predoiu.

De asemenea, REPER îi cere preşedintelui Klaus Iohannis să-şi exercite "de îndată" rolul de mediator între societate şi stat, "într-un moment delicat pentru democraţia din România, în care încrederea în procesul electoral s-a prăbuşit şi urmează alte două rânduri de alegeri cruciale pentru viitorul ţării".

Potrivit unui comunicat de presă transmis, joi. de acest partid, în ultimele 24 de ore, după apelul REPER, peste 220 de cetăţeni au sesizat că la secţia unde ei au votat REPER apar zero voturi pentru această formaţiune politică în procesele verbale publicate pe site-ul AEP.

"85 dintre aceste sesizări au fost verificate de echipele REPER şi se susţin cu probe clare, însă Biroul Electoral Central a respins pe bandă rulantă sesizările venite de la cetăţeni, cu toate că am făcut dovada lor şi mulţi dintre ei şi-au arătat disponibilitatea de a depune mărturii cu nume, prenume, adrese de contact şi numere de telefon pentru verificare", adaugă sursa citată.

Reprezentanţii REPER susţin că "nici măcar în cazul flagrant de la Tunari, în care candidata partidului, deputata Oana Cambera a sesizat că deşi ea a votat REPER într-o secţie pe procesul verbal apar zero voturi, BEC nu a luat încă o decizie de renumărare".

Citește și
Clotilde Armand și Radu Mihaiu
Rezultate alegeri locale 2024. În continuare, probleme mari la Sectoarele 1 și 2, conduse de Clotilde Armand și Radu Mihaiu
Deputatul AUR care a primit fraudulos locuință de la MApN și a vândut-o de 13 ori mai scump. Condamnat, generalul Mircia Chelaru a încercat să anuleze sentința

Conform acestora, în doar două secţii unde s-a făcut o asemenea renumărare REPER a recuperat peste 150 de voturi de la zero, "dar în toată ţara sunt peste 2500 de secţii de vot unde în procesul verbal apar zero voturi pentru Partidul REPER".

"Fără o renumărare a voturilor acolo unde există suspiciuni de fraudă, alegerile din 9 iunie vor rămâne o pată neagră pentru democraţia din România şi o încălcare flagrantă a principiului garantării dreptului la alegeri libere şi corecte. Toată această mascaradă a început cu eliminarea din secţiile de vot a reprezentanţilor REPER printr-o ordonanţă de urgenţă dată de Marcel Ciolacu", a declarat Dragoş Pîslaru, copreşedinte al partidului.

Şi Ramona Strugariu, copreşedinte REPER, consideră că toate forţele pro-democratice de opoziţie din România trebuie să se lupte, acum, pentru acelaşi obiectiv - apărarea democraţiei.

"Nu mai este vorba despre un partid sau altul, ci despre fiecare vot în parte furat şi un stat de drept umilit. Cerem public reluarea de la zero a procesului de numărare a voturilor, sub atenta monitorizare a observatorilor din societatea civilă, a reprezentanţilor tuturor partidelor politice şi a candidaţilor independenţi care au participat la alegeri. Am început să sesizăm toate forurile internaţionale şi ne vom lupta pentru ca voturile cetăţenilor să fie respectate, iar cei vinovaţi să suporte rigorile legii. Nu renunţaţi, semnalaţi-ne în continuare neregulile, vorbiţi public despre asta, faceţi sesizări. Nu îi putem lăsa să fure la nesfârşit", a transmis Ramona Strugariu. 

Predoiu: Angajaţii MAI nu au nici atribuţia, nici dreptul să manevreze fizic buletinele de vot

Angajaţii MAI nu au nici atribuţia, nici dreptul să manevreze fizic buletinele de vot, a transmis joi ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, într-un comunicat de presă.

„Ministerul Afacerilor Interne nu are atribuţii de numărare a voturilor, menţionarea acestora în procesul verbal ori centralizare a opţiunilor electorale exprimate. Reiterez faptul că Ministerul Afacerilor Interne, prin structurile sale de ordine publică, respectiv Poliţia şi Jandarmeria, are, potrivit legii, doar atribuţii de pază a locaţiilor: săli, birouri etc. Angajaţii MAI nu au nici atribuţia, nici dreptul să manevreze fizic buletinele de vot", a precizat Predoiu.

Astfel, adaugă acesta, "acuzaţiile privind posibile nereguli din partea MAI în centralizarea voturilor sunt lipsite de orice fundament logic şi legal".

„Ministerul Afacerilor Interne a desfăşurat şi desfăşoară misiuni în contextul scrutinului electoral cu imparţialitate şi respectând legea. Problemele de organizare apărute în proces sunt exclusiv în competenţa altor autorităţi, structurile MAI neavând pârghii legale pentru a interveni cu scopul soluţionării acestora", a mai transmis Cătălin Predoiu. 

REPER, replică pentru Cătălin Predoiu

Faptul că ministrul Cătălin Predoiu aruncă pisica dezorganizării alegerilor la PSD este problema tensiunilor între liberali şi pesedişti, însă cetăţenii români trebuie să ştie că Ministerul Afacerilor Interne şi Autoritatea Electorală Permanentă au o responsabilitate împărţită pentru tot procesul electoral, au spus reprezentanţii partidului REPER. MAI reprezintă Guvernul României, care are responsabilitatea politică a desfăşurării alegerilor fără incidente sau suspiciuni de fraudă, ceea ce în acest moment nu se întâmplă şi reamintescş că MAI şi AEP au semnat şi scris ordonanţa de urgenţă privind comasarea alegerilor europarlamentare şi locale.

Această ordonanţă a scos delegaţii Partidului REPER din secţiile de vot iar azi vedem rezultatele deciziei, mai spune comunicatul de presă al formaţiunii.

În peste 2.500 de secţii REPER apare cu zero voturi iar acolo unde a fost aprobată renumărarea - în doar două secţii - am recuperat peste 150 de voturi. În alte peste 250 de secţii de vot cetăţenii care au votat REPER ne-au semnalat că votul lor nu este înregistrat în procesele verbale. Pentru toate au fost formulate contestaţii în faţa Biroului Electoeal Central, căruia ii solicităm să dispună de urgenţă renumărarea voturilor.

„Partidul REPER îi cere lui Marcel Ciolacu să-şi asume răspunderea politică pentru modul în care guvernul României a organizat defectuos alegerile comasate din 9 iunie. De asemenea, cerem în continuare demisia şefului AEP Toni Greblă, a întregii conduceri a Autorităţii Electorale permanente şi a ministrului de interne Cătălin Predoiu pentru neregulile grave constatate de competitorii electorali, observatorii independenţi şi de către cetăţeni. Nu în ultimul rând, partidul REPER îi cere preşedintelui Klaus Iohannis să-şi exercite de îndată rolul de mediator între societate şi stat într-un moment delicat pentru democraţia din România, în care încrederea în procesul electoral s-a prăbuşit şi urmează alte două rânduri de alegeri cruciale pentru viitorul ţării”, mai spune precizarea semnată de copreşedinţii formaţiunii, Dragoş Pîslaru şi Ramona Strugariu.

Ministrul Cătălin Predoiu a precizat căcă Ministerul Afacerilor Interne nu are atribuţii de numărare a voturilor, menţionarea acestora în procesul verbal ori centralizare a opţiunilor electorale exprimate. „Reiterez faptul că Ministerul Afacerilor Interne, prin structurile sale de ordine publică, respectiv Poliţia şi Jandarmeria, are, potrivit legii, doar atribuţii de pază a locaţiilor: săli, birouri, etc.”, a adăugat liberalul, care a mai spus că angajaţii MAI nu au nici atribuţia, nici dreptul să manevreze fizic buletinele de vot.

Articol recomandat de sport.ro
Ungurii au reacționat după ce România a obținut o nouă victorie în Nations League
Ungurii au reacționat după ce România a obținut o nouă victorie în Nations League
Citește și...
Localitatea din România în care vor avea loc noi alegeri pentru funcția de primar. Motivul, dezvăluit de BEC
Localitatea din România în care vor avea loc noi alegeri pentru funcția de primar. Motivul, dezvăluit de BEC

Biroul Electoral Central a decis, miercuri, organizarea unui nou tur de scrutin pentru funcţia de primar în data de 23 iunie pentru candidaţii aflaţi în situaţie de balotaj în Circumscripţia electorală nr. 31 comuna Cheţani, judeţul Mureş.

Rezultate alegeri locale 2024. În continuare, probleme mari la Sectoarele 1 și 2, conduse de Clotilde Armand și Radu Mihaiu
Rezultate alegeri locale 2024. În continuare, probleme mari la Sectoarele 1 și 2, conduse de Clotilde Armand și Radu Mihaiu

La trei zile de la alegerile locale din 9 iunie încă se numără voturi, după ce președintele Autorității Electorale Permanente, Toni Greblă, a interzis - până la obținerea datelor finale - orice întrerupere a procesului de verificare și centralizare.  

Rezultate alegeri locale 2024. Câte voturi a luat Mugur Mihăescu ”Garcea”, candidatul AUR la șefia Consiliului Județean Olt
Rezultate alegeri locale 2024. Câte voturi a luat Mugur Mihăescu ”Garcea”, candidatul AUR la șefia Consiliului Județean Olt

Liderul filialei judeţene PSD şi preşedinte al Consiliului Judeţean (CJ) Olt, Marius Oprescu, a câștigat un nou mandat la alegerile locale din 9 iunie, după ce a obținut peste 58% din voturi, potrivit rezultatelor parțiale publicate de BEC.  

Cancelarul austriac Karl Nehammer convoacă alegeri legislative în Austria pe 29 septembrie. Extrema dreaptă, favorită
Cancelarul austriac Karl Nehammer convoacă alegeri legislative în Austria pe 29 septembrie. Extrema dreaptă, favorită

Cancelarul conservator austriac Karl Nehammer convoacă alegeri legislative în Austria pe 29 septembrie, în urma alegerilor europene în care extrema dreaptă a obţinut o victorie fără precedent şi este favorită în sondaje în vederea acestui scrutin.

Alegeri locale 2024. Noi rezultate provizorii: PSD-PNL - 71% la primării și 65% la consiliile locale
Alegeri locale 2024. Noi rezultate provizorii: PSD-PNL - 71% la primării și 65% la consiliile locale

PSD a obţinut 36,26% din voturile pentru Consiliile locale, fiind urmat de PNL cu 29,41% şi de AUR cu 9,35%, arată rezultatele parţiale anunţate de Biroul Electoral Central, marţi seară, conform datelor centralizate până la ora 22:00.

Recomandări
Reacția lui Eduard Novak în scandalul celor 160.000 de euro din medaliile olimpice. „Ridică multe semne de întrebare”
Reacția lui Eduard Novak în scandalul celor 160.000 de euro din medaliile olimpice. „Ridică multe semne de întrebare”

Fostul ministru Eduard Novak a făcut precizări vineri, după decizia de a acorda o recompensă în cuantum de 160.000 de euro contabilei de la Federaţia Române de Canotaj, instituţie condusă de Elisabeta Lipă.

Alegeri prezidențiale în Moldova. Diaspora poate înclina balanţa. Unde se poate vota în România
Alegeri prezidențiale în Moldova. Diaspora poate înclina balanţa. Unde se poate vota în România

Cetăţenii Republicii Moldova sunt chemaţi la urne la 20 octombrie 2024 pentru a-şi alege preşedintele.

Cei trei fraţi daţi dispăruţi în Hunedoara şi găsiţi apoi în Serbia au fost aduşi în ţară împreună cu tatăl lor
Cei trei fraţi daţi dispăruţi în Hunedoara şi găsiţi apoi în Serbia au fost aduşi în ţară împreună cu tatăl lor

Cei trei fraţi care au fost daţi dispăruţi din judeţul Hunedoara şi care joi au fost depistaţi în Serbia, alături de tatăl lor, au fost aduşi în România, pe la Porţile de Fier, judeţul Mehedinţi. Copiii şi tatăl au fost urcaţi în maşini separate.