Rezultatele ultimelor sondaje in lupta pentru Casa Alba. Cum i se va spune lui Bill Clinton daca Hillary devine presedinte

×
Codul embed a fost copiat

Campania electorala din Statele Unite ramane palpitanta pana in ultima clipa. Cu mai putin de 48 de ore inaintea alegerilor, Hillary Clinton a fost oficial absolvita de orice suspiciune.

In ultimele ore de campanie Hillary Clinton a jurat sa uneasca o America divizata si sa fie un "presedinte pentru toata lumea". Donald Trump in schimb a atacat din nou, sustinand ca o victorie a sa va trimite un mesaj catre institutiile corupte de la Wasghinton. Clinton l-a devansat cu patru puncte procentuale pe Trump in cursa pentru Casa Alba, potrivit ultimului sondaj al postului de televiziune conservator Fox News

SUMARUL EVENIMWENTELOR:
Sondajele ii dau lui Hillary Clinton un avans de 3-5 %
Reactia lui Donald Trump dupa ce FBI a decis sa nu o puna sub acuzat pe Hillary Clinton
Barack Obama, in campanie pentru Hillary Clinton
Cum i se va spune lui Bill Clinton daca sotia sa Hillary devine presedintele SUA

Obama: Faceti pentru Hillary ceea ce ati facut pentru mine

"Faceti pentru Hillary ceea ce ati facut pentru mine", a indemnat luni, in ajunul alegerii succesorului sau, presedintele american Barack Obama, intr-o reuniune publica, in Michigan, de sustinere a candidatei democrate Hillary Clinton."Aveti ocazia sa alegeti prima femeie presedinte", a adaugat Obama, in fata sustinatorilor candidatei care scandau sloganul "Da, putem!" ("Yes, we can !") din campania sa prezidentiala din 2008.

Citește și
alegeri SUA
Cursa stransa pentru Hillary Clinton si Donald Trump in statele indecise. Barack Obama: "La mijloc este soarta lumii"
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

"Maine va trebui sa alegeti intre o politica a divizarii si resentimentului si (...) o politica care spune "toti suntem mai puternici impreuna", a declarat presedintele american, reluand sloganul campaniei lui Hillary Clinton ("stronger together"). "Si nu trebuie doar sa votati contra ceva. Aveti intr-adevar o candidata care este la inaltimea votului vostru. O candidata care este inteligenta. O candidata care este puternica. O candidata care a fost testata", a continuat Obama, care, pe mandatul sau, a ales-o pe Hillary Clinton ca sef al diplomatiei.

Presedintele american a marturisit ca este"un pic emotionat" la acest final de campanie. "Este, probabil, ultima mea zi de campanie, pentru un timp", a explicat Obama, care va parasi Casa Alba pe 20 ianuarie. Cu noua mitinguri, dintre care unul prevazut chiar inainte de miezul noptii, Donald Trump si Hillary Clinton termina, luni, pe un ritm frenetic, o campanie prezidentiala care a divizat Statele Unite.

Clinton le cere americanilor “sa faca istorie impreuna”

Hillary Clinton le cere americanilor in ultimul sau clip electoral “sa faca istorie impreuna”.''Nu este vorba doar de numele meu si numele oponentului meu de pe buletinul de vot. Este vorba de tipul de tara pe care il vrem pentru copiii si nepotii nostri: Este o America intunecata si care provoaca discordie sau este una plina de speranta si incluziva? In aceste alegeri sunt testate valorile noastre fundamentale'', afirma candidata democrata in clipul electoral de doua minute, difuzat luni de media americane.

''In aceasta seara va cer votul si maine haideti sa facem istorie impreuna!'', mai spune in clip Hillary Clinton, care in cazul castigarii alegerilor prezidentiale de marti, 8 noiembrie, va deveni prima femeie care ajunge presedinte din istoria SUA.

Trump: Victoria mea va marca sfarsitul sistemului corupt de la Washington

Donald Trump a declarat luni, in ajunul scrutinului prezidential, ca victoria sa va marca sfarsitul “sistemului corupt de la Washington”, relateaza AFP. “Contractul meu cu alegatorul american incepe cu un plan pentru a pune capat coruptiei din guvern si pentru a smulge tara noastra - si repede - din mainile acestor grupuri de presiune pe care le cunosc atat de bine”, a afirmat Trump, in timpul unui miting electoral la Sarasota, in Florida, precizand ca adversarul sau Hillary Clinton “a fost protejata de un sistem total partinitor”.“Vreau ca intreg sistemul de la Washington sa auda cuvintele pe care le vom rosti cu totii atunci cand vom castiga maine: vom curata mlastina” (politica), a afirmat el in fata sustinatorilor sai.

Barack Obama, in campanie pentru Hillary Clinton

Presedintele Statelor Unite, Barack Obama, a fost unul dintre primii care a afirmat ca Donald Trump nu este pregatit pentru a ocupa Biroul Oval, un mesaj le care l-a repetat pe toata durata campaniei in care a sprijinit-o pe Hillary Clinton. In Pennsylvania, Carolina de Nord si azi in Florida, Obama a insistat ca Trump are un caracter care ar pune capat oricarui progres inregistrat de el in opt ani de mandat si ca Hillary Clinton este cea care va continua politicile sale.

Inca din februarie, de la inceputul primarelor, cand nimeni nu anticipa ca Trump va fi nominalizat candidatul republicanilor la Casa Alba, Obama a avertizat asupra climatului politic toxic din SUA si asupra emergentei vocilor extreme. "Nu putem avansa daca tot ceea ce facem este sa ne distrugem unii pe altii", a afirmat Obama la Springfield, in fata Adunarii generale (parlamentul statului) Illinois, in plenul careia isi prezentase in 2007 intentia de a candida la presedintia SUA.

In iunie, cand Trump era deja aspirant la pozitia de candidat republican, Obama a atacat in mai multe discursuri propunerile economice ale magnatului, xenofobia sa si promisiunile de a deporta toti imigrantii fara documente. In august, Obama a ridicat definitiv tonul si, intr-o conferinta de presa alaturi de premierul din Singapore, a declarat:"Cred ca candidatul republican nu este apt sa fie presedinte". Presedintele american a criticat de mai multe ori temperamentul lui Trump, lipsa de cunostinte de baza despre teme critice in Europa, Orientul Mijlociu sau Asia.

In ultimele zile de campanie, Obama a mai spus ca democratia insasi este in joc in aceste alegeri, unde pe buletinele de vot vor fi de luat si decizii cu privire la respect si egalitate.

In mai multe discursuri, presedintele american s-a referit la Trump cu expresia "celalalt individ", fara sa-i mentioneze numele, iar in ultimele zile l-a criticat pentru petitia de a anula celebrul program Saturday Night Live, in care actorul Alec Baldwin il parodia pe magnat.

"Vreau sa spun, asta te deranjeaza cand vrei sa fii presedintele Statelor Unite?" l-a ironizat Obama."Fii serios, omule, fii serios!" Prin contrast, Obama a elogiat-o pe Clinton, despre care a spus mereu ca este bine pregatita si are un caracter necesar pentru un presedinte.

Dincolo de faptul ca Hillary Clinton este democrata, pentru Obama aceasta campanie electorala a avut si o nota personal, pentru ca in joc sunt reformele din ultimii opt ani, pe care Trump promite ca le va anula daca va ajunge seful Casei Albe. Cu o popularitate superioara lui Clinton, Obama a petrecut aproape toata saptamana dinainte de alegeri in campanie electorala in statele mai problematice, facand apel mai ales la votantii tineri, de culoare si hispanici care au fost cheia victoriei sale in 2008 si 2012.

Cum i se va spune lui Bill Clinton daca sotia sa Hillary devine presedintele SUA?

In cazul unei victorii a candidatei democrate Hillary Clinton la alegerile prezidentiale de marti se ridica un mare semn de intrebare: Cum i se va spune sotului ei, Bill, el insusi fost presedinte al SUA, se intreaba publicatia franceza Direct Matin.

Denumiri precum "First gentleman", "First Husband", sau "First Man" sunt cateva din posibilele apelative cu care Bill Clinton ar fi desemnat, daca sotia sa ajunge presedinta a Americii. Potrivit expertilor, "First gentleman" s-ar putea impune in mod oficial, mai degraba decat "First Man". In ce priveste apelativul de "First Husband" este considerat prea fantezist.

"Sunt sase femei in postul de guvernator in SUA, iar sotii lor, sunt numiti in mod neoficial First gentleman", a explicat Lisa Grotts, experta de 15 ani in probleme de protocol. Insa faptul ca Bill Clinton a fost el insusi presedinte al SUA complica si mai mult lucrurile. Daca Hillary Clinton ar fi fost casatorita cu cineva care nu a fost presedintele SUA, acesta ar fi purtat apelativul de "First gentleman" fara nicio ezitare.

Dar fiind vorba de un fost presedinte, el nu poate fi numit "First gentleman" deoarece este un titlu inferior celui de presedinte. Sunt si unele voci critice care protesteaza impotriva acestei titulaturi deoarece, judecand dupa problemele sale din trecut cu femeile, nu prea merita sa fie numit gentleman... Prin urmare, Bill Clinton, presedintele SUA intre 1993 si 2001, si-ar putea pastra titulatura onorifica de fost presedinte. "Daca ai fost ales presedinte atunci pastrezi acest titlu pe viata", explica Allida Black, de la Asociatia istorica a Casei Albe. Iar Bill isi va pastra titlul, asigura ea.

Conform protocolului, Hillary si Bill Clinton vor purta respectiv apelativul de "presedintele Clinton si fostul presedinte Clinton". Un protocol care a fost deja pus in practica cand George W. Bush a devenit cel de-al 41-lea presedinte dupa mandatul tatalui sau (al 43-lea presedinte). Daca Hillary Clinton este aleasa presedinte, "biroul protocolului prezidential va colabora cu sotii Clinton pentru a decide cum va fi redenumit biroul Primei Doamne (First Lady), deoarece Bill Clinton va avea si el dreptul la un birou personal.

Sondajele ii dau lui Hillary Clinton un avans de 3-5 %

Intr-o scrisoare transmisa duminica seara, FBI si-a mentinut recomandarea ca democrata sa NU fie pusa sub acuzare in scandalul e-mailurilor sale. Sondajele ii dau lui Hillary Clinton un avans de 3-5 %.

Trump versus Clinton – Exista alegeri care influenteaza o natiune si alegeri care influenteaza intreaga planeta. Pro TV iti aduce documentarul „Trump versus Clinton”, marti, 8 noiembrie, de la 23:30 la Pro TV.

Donald Trump a participat, intr-o singura zi, la intalniri electorale in cinci state: Iowa, Minnesota, Michigan, Pennsylvania si Virginia. Patru dintre ele voteaza prin traditie cu democratii, insa republicanul e decis sa se zbata pana in ultima clipa.

Donald Trump, candidat republican: "Tot ce fac este pentru poporul american. Si pot sa va spun ca este munca multa. Mai multa decat as fi crezut."

Intre doua mitinguri, republicanul a aflat de scrisoarea prin care directorul FBI a anuntat Congresul ca noile e-mailuri analizate nu sunt de natura s-o incrimineze pe candidata democrata. Dupa ce, in ultimele 10 zile, laudase apasat FBI-ul pentr reluarea investigatiei, Trump a revenit la critica sistemului.

Donald TrumpIn acest moment, ea e protejata de un sistem corupt!

Jonathan Lemire, analist politic Associated Press: Se pare ca o parte din aceste e-mailuri, daca nu majoritatea, erau dubluri ale unora deja verificate. Noua scrisoare de la FBI il lipseste pe Donald Trump de una dintre armele sale redutabile. O lasa totusi pe democrata invaluita intr-un nor de banuieli".

Hillary Clinton: Nu lasati aceste alegeri pe seama norocului ori a celorlalti alegatori!olositi-va vocea si votul!

Hillary Clinton continua sa apeleze la superstaruri ca sa-i mobilizeze pe alegatorii tineri si de culoare. Azi-noapte, i s-a alaturat pe scena vedeta baschetului american LeBron James, la un eveniment in Cleveland-Ohio.

LeBron James, baschetbalist: "Trebuie sa iesim la vot si sa alegem in cunostinta de cauza, constienti de ce ne-ar putea aduce viitorul. Iar aceasta femeie de langa mine ne promite cel mai stralucitor viitor."

La ultimul miting din campanie, programat la noapte in Philadelphia, HIllary Clinton poate conta pe legenda muzicii americane Bruce Springsteen.

Alaturi de candidata vor urca la tribuna si familia ei si cuplul prezidential Michelle si Barack Obama. Presedintele in exercitiu a realizat, de altfel, un tur de forta in ultimele zile.

Barack Obama: Se pare ca echipa lui de campanie i-a interzis lui Trump sa mai scrie pe Twitter, atat de putina incredere are in capacitatea lui de a se stapani. Daca cineva nu-si poate administra singur contul de Twitter, atunci nu poate gestiona codurile nucleare. Daca cineva scrie pe Twitter la 3 dimineata suparat ca niste umoristi au facut bascalie de el, atunci e clar ca nu se poate descurca cu codurile nucleare

Marti sera, la 23.30, cand votul din Statele Unite va fi in toi, Pro TV difuzeaza documentarul "Trump versus Clinton", in care o serie de personalitati si apropiati ai celor doi candidati comenteaza miza alegerilor.

Reactia lui Donald Trump dupa ce FBI a decis sa nu o puna sub acuzat pe Hillary Clinton

Candidatul republican la presedintia Statelor Unite Donald Trump a pus la indoiala duminica seara faptul ca directorul FBI, James Comey, nu a facut-o raspunzatoare de nicio ilegalitate pe contracandidata sa democrata la Casa Alba, Hillary Clinton, dupa descoperirea a noi mesaje electronice, relateaza agentia DPA.

Trump versus Clinton – Exista alegeri care influenteaza o natiune si alegeri care influenteaza intreaga planeta. Pro TV iti aduce documentarul „Trump versus Clinton”, marti, 8 noiembrie, de la 23:30 la Pro TV.

Luand cuvantul la un miting de campanie la Sterling Heights in statul Michigan duminica seara, Trump a sustinut ca "un sistem corupt" o protejeaza pe candidata democrata.

"Nu puteti examina 650.000 de noi e-mailuri in 8 zile, asta nu o puteti face, oameni buni", a spus el. "Hillary Clinton este vinovata. Ea stie, FBI stie, oamenii stiu si acum revine poporului american sa faca dreptate la votul din 8 noiembrie", a adaugat Trump, conform BBC.

Duminica, directorul FBI a anuntat ca agentia sa nu si-a schimbat opinia exprimata in iulie, potrivit careia Hillary Clinton nu ar trebui urmarita penal pentru utilizarea unui server de e-mail privat in timp ce era secretar de stat.

Intr-o scrisoare publicata duminica, ce urma sa aduca liniste echipei de campanie a lui Clinton, James Comey a informat Congresul asupra verdictului sau.

"Nu ne-am schimbat concluziile pe care le-am exprimat in iulie in legatura cu secretarul Clinton", a scris Comey, adaugand ca FBI a analizat toate e-mailurile catre sau de la Clinton gasite recent intr-un laptop apartinand lui Anthony Weiner, fostul sot al colaboratoarei apropiate a lui Clinton, Huma Abedin.

Comey a provocat o furtuna politica cand a scris Congresului pe 28 octombrie ca anchetatorii au aflat despre e-mailuri "ce par sa fie pertinente pentru investigatia" in legatura cu serverul de e-mail privat al lui Clinton, gasite in laptopul lui Weiner.

Clinton a avut un server de e-mail privat in subsolul casei sale din Chappaqua, New York, pe care l-a folosit nu doar in scopuri personale de corespondenta, dar si pentru probleme oficiale de serviciu ca sef al diplomatiei americane - o situatie ce ar fi putut face informatiile clasificate vulnerabile la piratare.

Ultimele e-mailuri au fost descoperite in timpul unei investigatii separate a FBI in legatura cu Weiner, un fost membru al Congresului reprezentand New York, aflat sub ancheta pentru ca ar fi trimis imagini cu continut sexual explicit unei minore.

Comey s-a confruntat cu critici puternice dupa ce a anuntat descoperirea acestor e-mailuri la mai putin de doua saptamani inaintea alegerilor prezidentiale si inainte de a se stabili daca au o relevanta in probele asupra serverului de e-mail al lui Clinton.
 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Reacția lui Jake Paul după ce a fost pălmuit de Mike Tyson la cântarul oficial + Ce a zis Iron Mike
FOTO Reacția lui Jake Paul după ce a fost pălmuit de Mike Tyson la cântarul oficial + Ce a zis Iron Mike
Citește și...
FBI anunta ca NU o va pune sub acuzare pe Hillary Clinton in cazul e-mailurilor. Ce cifre arata ultimul sondaj cu alegerile
FBI anunta ca NU o va pune sub acuzare pe Hillary Clinton in cazul e-mailurilor. Ce cifre arata ultimul sondaj cu alegerile

Politia federala americana (FBI) isi mentine recomandarea de a nu o pune sub acuzare pe Hillary Clinton in afacerea e-mailurilor sale.

Cursa stransa pentru Hillary Clinton si Donald Trump in statele indecise. Barack Obama:
Cursa stransa pentru Hillary Clinton si Donald Trump in statele indecise. Barack Obama: "La mijloc este soarta lumii"

Peste ocean, Hillary Clinton pare sa fi atenuat socul unei noi investigatii deschise de FBI in scandalul e-mailurilor. Sondajele ii dau din nou un usor avans in fata lui Donald Trump.

Barack Obama critica FBI-ul si le cere americanilor sa o voteze pe Hillary Clinton.
Barack Obama critica FBI-ul si le cere americanilor sa o voteze pe Hillary Clinton. "Soarta republicii e in mainile voastre"

 Este important ca investigatiile guvernamentale sa nu permita ca sugestiile sau "insinuarile" sa influenteze opinia publica, a declarat presedintele Statelor Unite Barack Obama.

Recomandări
CE aprobă ajutorul de stat de 790 mil. € acordat de România pentru sprijinirea închiderii minelor de cărbune din Valea Jiului
CE aprobă ajutorul de stat de 790 mil. € acordat de România pentru sprijinirea închiderii minelor de cărbune din Valea Jiului

Comisia Europeană a aprobat o măsură a statului român în valoare de 790 de milioane de euro pentru acoperirea costurilor excepţionale generate de închiderea a patru mine de cărbune necompetitive din Valea Jiului.

Preşedintele regiunii Valencia recunoaşte că au existat erori în gestionarea inundaţiilor și își cere scuze. „Nu voi nega”
Preşedintele regiunii Valencia recunoaşte că au existat erori în gestionarea inundaţiilor și își cere scuze. „Nu voi nega”

Preşedintele regiunii spaniole Valencia, Carlos Mazon, a recunoscut vineri că au existat ”erori” în gestionarea inundaţiilor dramatice de luna trecută, şi a prezentat ”scuzele” sale pentru întârzierile în ajutorarea sinistraţilor, relatează AFP.

CE: Creșterea economiei României nu va fi nici la jumătate din cât se estima, în 2024. Deficitul va ajunge la 8% din PIB
CE: Creșterea economiei României nu va fi nici la jumătate din cât se estima, în 2024. Deficitul va ajunge la 8% din PIB

Estimarea de creștere economică a României a fost recalculată la Comisia Europeană, cu mult sub valoarea stabilită inițial. Pentru 2024, estimarea de creștere economică a României a fost revizuită de la 3,3 la 1,4%.