Mitt Romney, un nou esec politic dupa o cariera de succes

Mitt Romney

Fostul om de afaceri multimilionar Mitt Romney isi incheie, odata cu esecul la alegerile prezidentiale de marti, o cariera plina de succese profesionale, dar punctata de esecuri politice, in special din cauza imaginii sale de oportunist.

 La varsta de 65 de ani, acest mormon, tatal a cinci baieti si bunic de 18 ori, a obtinut numeroase succese profesionale: licentiat la Harvard, consultant supradotat, director admirat, salvator al Jocurilor Olimpice de iarna din Salt Lake City in 2002, guvernator republican al statului Massachusetts din 2003 pana in 2007.

Politica i-a rezervat singurele sale esecuri. O infrangere in 1994 in cursa pentru Senat si o prima candidatura ratata la alegerile prezidentiale din 2008 in fata lui John McCain.

Mitt Romney nu a incetat de atunci sa fie "candidatul Romney", iar o infrangere in seara de 6 noiembrie va insemna fara indoiala incheierea unei nesfarsite campanii pentru a convinge Statele Unite sa il angajeze, pe el care a salvat atatea companii de-a lungul vietii.

Dar sutele de milioane de dolari cheltuite pe publicitate nu au reusit sa il debaraseze de imaginea sa de persoana rezervata, chiar mandra, nici sa spele parcursul sau cu numeroase volte ideologice.

Citește și
Mitt Romney
Americanii fac glume pe seama posibilitatii ca un mormon sa ajunga la Casa Alba
Confidentul lui Putin spune că Ungaria va lua Transilvania, dacă Trump câștigă alegerile în SUA

"Adevaratul" Romney este acel moderat irecuperabil, altadata sustinator al dreptului de a avorta, pe care il luau in deradere rivalii sai in alegerile primare? Sau este acest extremist de dreapta concentrat pe taieri bugetare drastice? Nascut in 1947 in Detroit, Michigan (nord), Willard Mitt Romney intra in viata politica la varsta de 15 ani, cand il insoteste pe tatal sau, George, in campania reusita pentru postul de guvernator.

Fiul va asista ulterior la esecul tatalui in fata lui Richard Nixon la alegerile primare pentru prezidentiale in 1968. El o intalneste pe Ann Davies in 1965, cand aceasta avea 15 ani.

Cei doi se casatoresc in 1969, dupa ce Mitt se intoarce dupa doi ani si jumatate petrecuti in misiune in Franta, la Havre, Bordeaux si Paris.

Timp de 30 de luni riguroase, misionarul lucreaza de dimineata pana seara pentru a converti francezi la aceasta religie stranie venita din America. In iunie 1968, o masina intra direct in autovehiculul sau, iar un jandarm il declara mort. Pasagera de pe scaunul din dreapta sa moare, dar Mitt scapa fara sechele.

La intoarcerea sa, cuplul se instaleaza la Belmont, in apropiere de Boston in Massachusetts, unde Mitt Romney urmeaza cea mai buna universitate din tara, Harvard, unde obtine o diploma MBA si una in drept, in 1975.

Vedeta in ascensiune a consiliului, el intra in Boston Consulting Group apoi in Bain & Company in 1977, unde il impresioneaza atat de mult pe presedintele director general Bill Bain, incat acesta ii incredinteaza conducerea unei noi companii, Bain Capital, in 1984. Timp de 15 ani, Bain Capital va face din Mitt Romney un barbat bogat si ii va aduce reputatia de om de afaceri stralucitor pe care o invoca in prezent pentru a rezolva problemele tarii.

"Mi-am petrecut viata in sectorul privat, nu in cel public. Sunt un barbat care, cu experienta pe care o are, vrea sa ajute americanii", reitereaza el, ca un refren.

Fondurile Bain Capital inregistreaza mari succese ca magazinele Staples, dar unele restructurari lucrative pentru investitorii sai conduc la concedieri masive care pateaza bilantul candidatului.

O alta linie intr-un CV exceptional: Mitt Romney paraseste Bain Capital in 1999 pentru a veni in ajutorul Jocurilor Olimpice de iarna din Salt Lake City in 2002, reechilibrand finantele.

Mitt este, de asemenea, sensibil, iar apropiatii lui s-au mobilizat in campanie pentru a-l descrie alegatorilor pe "adevaratul" Mitt: glumet, atent si integru.

Reuniunile sale electorale se deschid cu un film care amesteca inregistrari de familie si confesiuni, in care Mitt si Ann povestesc cu lacrimi in ochi despre primele lor intalniri, despre scleroza in placi de care sufera Ann sau bricolajele lui Mitt pentru a economisi cativa bani.

Dar generozitatea candidatului nu este falsa, dupa cum povestesc Scott Helman si Michael Kranish in biografia lor "The Real Romney".

Din 1986 pana in 1994, Mitt Romney conduce echivalentul diocezei mormone din Boston, o functie administrativa si religioasa care il determina sa ajute membrii congregatiei sale.

Cu titlu privat, el isi multiplica actele de altruism, finantand studiile copiilor unei familii nevoiase sau veghind asupra unui tanar bolnav de leucemie, langa patul lui de spital.

Dar Mitt Romney face presiune asupra unei mame celibatare pentru ca aceasta sa incredinteze viitorul ei copil agentiei de adoptie a bisericii, ceea ce aceasta refuza.

Dupa infrangerea sa in 2008, sotia sa Ann a jurat ca nu va mai accepta o noua cursa electorala, dar s-a razgandit in 2011.

Este dificil de imaginat in prezent ca sotia sa si alegatorii ii vor mai oferi o a treia sansa.

PROTV NEWS transmite LIVE, pe 6 si 7 noiembrie, cele mai importante momente ale alegerilor prezidentiale din SUA

Articol recomandat de sport.ro
OFICIAL Plecare definitivă de la FCSB! A semnat deja cu noua echipă
OFICIAL Plecare definitivă de la FCSB! A semnat deja cu noua echipă
Citește și...
Alegeri SUA 2012. Ultimele ore ale campaniei electorale: pe ce au mizat Obama si Romney
Alegeri SUA 2012. Ultimele ore ale campaniei electorale: pe ce au mizat Obama si Romney

Alegatorii americani isi aleg marti sa presedintele, dintre seful statului in exercitiu, democratul Barack Obama, si rivalul sau republican Mitt Romney, dupa o campanie disputata al carei rezultat se anunta foarte strans, relateaza AFP.

Americanii fac glume pe seama posibilitatii ca un mormon sa ajunga la Casa Alba
Americanii fac glume pe seama posibilitatii ca un mormon sa ajunga la Casa Alba

Statele Unite ar putea sa aleaga pentru prima data in istoria lor un presedinte mormon, insa apartenenta lui Mitt Romney la aceasta biserica, inconjurata in continuare de o oarecare suspiciune, a agitat prea putin spiritele in cursa pentru Casa Alba. 

Razboiul psihologic intra in linie dreapta, inaintea alegerilor prezidentiale din SUA
Razboiul psihologic intra in linie dreapta, inaintea alegerilor prezidentiale din SUA

PROTV NEWS transmite LIVE alegerile din SUA, miercuri dimineata. Echipa de campanie a lui Barack Obama isi revendica victoria cu cinci zile inaintea alegerilor prezidentiale si sustine ca Mitt Romney nu mai poate castiga.

Recomandări
Dosarul Mineriadei. Fostul șef al SRI, Virgil Măgureanu, audiat la Parchetul General
Dosarul Mineriadei. Fostul șef al SRI, Virgil Măgureanu, audiat la Parchetul General

Fostul șef al SRI, Virgil Măgureanu, este audiat de procurorii Parchetului General în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990.  

Europarlamentare 2024. Tot ce trebuie să ştii despre alegerile europene
Europarlamentare 2024. Tot ce trebuie să ştii despre alegerile europene

În perioada 6 - 9 iunie, peste 400 de milioane de alegători din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene vor vota un nou parlament pentru 5 ani, oferind cetăţenilor europeni o şansă de a decide asupra direcţiei viitoare a blocului comunitar.

Florin Piersic avea septicemie când a fost internat în spital. Medic: ”Este o situaţie destul de severă”
Florin Piersic avea septicemie când a fost internat în spital. Medic: ”Este o situaţie destul de severă”

Doctorul Horia Roşianu de la Institutul Inimii din Cluj Napoca a afirmat, miercuri, că actorul Florin Piersic, avea septicemie, când s-a internat în unitatea medicală.