INFOGRAFIC alegeri 2014. Cine sunt candidatii si cum arata buletinul de vot

×
Codul embed a fost copiat

Pe 25 mai 2014 au loc in Romania ALEGERI EUROPENE, in cadrul carora vor fi alesi reprezentantii in Parlamentul European.

Urmariti acest subiect si pe Twitter: @StirileProTV

AICI GASITI INFORMATII ACTUALIZATE IN TIMP REAL DESPRE ALEGERI PARLAMENTARE 2014

Din 5 in 5 ani, cetatenii Uniunii Europene isi aleg reprezentantii in Parlamentul European. Fiecare stat membru are dreptul la un anumit numar de deputati in Parlamentul European – intre 6 si 96 de reprezentanti.

Data exacta a alegerilor este aleasa de fiecare tara, in functie de traditiile sale in domeniu. Spre exemplu, alegatorii din Regatul Unit si Tarile de Jos voteaza joia, in timp ce rezidentii majoritatii celorlalte tari voteaza duminica. La alegeri participa partidele politice nationale, dar, odata alesi, majoritatea deputatilor din Parlamentul European aleg sa devina membri ai grupurilor politice transnationale. Cele mai multe partide nationale sunt afiliate la o familie politica pan-europeana.

Citește și
lista, alegatori
Cei 2.000.000 de romani care dispar de la o institutie a statului la alta. Cati dintre noi au de fapt drept de vot la alegeri
„Al treilea război mondial a început”. Valeri Zalujnîi, ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie și fostul comandant al armatei, declarații

25 mai - ALEGERI EUROPENE in Romania

In data de 25 mai 2014, cetatenii romani cu drept de vot se vor prezenta la urne pentru a-i alege pe cei 32 de reprezentanti din Romania in Parlamentul European. Pot vota membrii din Romania in Parlamentul European si cetatenii cu drept de vot ai statelor membre ale UE, altele decat Romania, care au domiciliul sau resedinta in tara noastra si care se inscriu in listele electorale speciale.

De asemenea, au drept de vot cetatenii romani care au implinit varsta de 18 ani pana in ziua alegerilor, inclusiv. Din acest moment, ei isi pot exercita o serie de drepturi, printre care si dreptul de vot. Dreptul de vot reprezinta cea mai simpla modalitate prin care fiecare tanar poate lua parte, in mod direct, la viata comunitatii in care traieste.

Unde votam?

Fiecare persoana voteaza la sectia de votare unde este arondata, potrivit domiciliului. Daca in ziua votarii te afli in alta localitate decat cea de domiciliu, poti vota la orice sectie de votare. CLICK AICI sa vezi sectia de votare la care esti arondat pentru alegerile din 25 mai.

Votarea incepe la ora 07.00 si se incheie la ora 21.00. Daca la ora 21.00 te afli in sala unde se voteaza, iti poti exprima dreptul de vot.

Votul in tara

In vederea exercitarii votului, va trebui sa prezinti unul din urmatoarele documente aflate in termenul de valabilitate:

-► cartea de identitate,
-► cartea de identitate provizorie,
-► buletinul de identitate,
-► pasaportul diplomatic,
-► pasaportul diplomatic electronic,
-► carnetul de serviciu militar, in situatia in care esti elev al unei scoli militare.

Votul in strainatate

Daca va aflati in strainatate, va trebui sa prezintati unul din urmatoarele documente aflate in termenul de valabilitate: cartea de identitate, pasaportul de serviciu, pasaportul de serviciu electronic, pasaportul simplu, pasaportul simplu electronic sau pasaportul simplu temporar.

Cum votez?

Prezinti actul de identitate unui membru al biroului electoral al sectiei de votare. Acesta iti va cauta numele in lista electorala si iti va cere sa semnezi in dreptul numelui tau. Apoi, iti va da un buletin de vot si o stampila cu care vei merge in cabina de vot. Vei vota separat, intr-o cabina inchisa. Prezenta oricarei alte persoane in cabina de vot, in afara celei care voteaza, este interzisa!

Daca alegatorul, din motive temeinice, nu poate sa voteze singur, are dreptul sa cheme in cabina de votare un insotitor ales de el, pentru a-l ajuta. Poti vota o singura data si o singura lista de candidati sau un singur candidat independent! stampila cu mentiunea "VOTAT" se aplica inauntrul patrulaterului care cuprinde lista candidatilor pe care vrei sa o votezi. Daca ai aplicat gresit stampila cu mentiunea "VOTAT", dar nu ai introdus inca buletinul in urna, poti cere oficialilor sectiei de votare, numai o singura data, un nou buletin de vot. Ei vor retine si vor anula buletinul de vot gresit completat.

Dupa ce votezi, vei indoi buletinul de vot si il vei introduce in urna. Apoi, vei restitui stampila oficialilor sectiei de votare. Acestia iti vor inmana actul de identitate. Verifica daca pe acesta a fost aplicat timbrul autocolant sau, dupa caz, stampila cu mentiunea VOTAT!

Ce este INTERZIS in tipul VOTARII

Este interzisa intrarea in cabina de vot cu dispozitive care pot capta imagini, fotografierea sau filmarea buletinelor de vot in interiorul cabinei, parasirea localului sectiei de votare cu buletine de vot de catre alegatori. Totodata, nu pot fi instalate echipamente de inregistrare audio si video in interiorul sectiilor de votare, este permisa preluarea de imagini si sunet, in vederea informarii opiniei publice, exclusiv de catre reprezentantii acreditati ai presei scrise, radioului si televiziunilor, limitata in timp de necesitatea asigurarii ordinii si corectitudinii procesului de votare.

Conform prevederilor legale, cei care incredinteaza urna speciala altor persoane decat membrilor biroului electoral al sectiei de votare (BSV) sau cei care transporta urna speciala fara a face parte din BSV vor fi pedepsiti cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda si interzicerea exercitarii unor drepturi.

De asemenea, in cazul in care o persoana impiedica, prin orice mijloace, liberul exercitiu al dreptului de a alege sau de a fi ales, ea va fi pedepsita cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani. Aceeasi pedeapsa o vor primi si cei care promit sau ofera bani si alte bunuri materiale in scopul determinarii alegatorului sa voteze sau nu o anumita lista de candidati ori un anumit candidat. In plus, acestora li se vor interzice si anumite drepturi.

Cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani vor fi pedepsiti si cei care voteaza fara a avea acest drept, cei care voteaza de doua sau mai multe ori, precum si cei care introduc in urna mai multe buletine de vot decat are dreptul un alegator. De asemenea, cu aceeasi pedeapsa se sanctioneaza utilizarea unei carti de alegator sau a unui act de identitate nul ori fals sau a unui buletin de vot fals.

Cum votez daca sunt bolnav?

Alegatorul netransportabil din motive de boala sau invaliditate trebuie sa depuna, la sectia de votare, o cerere scrisa, cel mai tarziu in preziua votarii. La cerere trebuie sa anexeze copiile actelor medicale sau ale altor acte oficiale din care sa rezulte ca este netransportabil. Dupa inchiderea salii unde se voteaza, se numara buletinele de vot si se inscrie intr-un proces-verbal rezultatul votarii.

Rezultatele de la sectiile de votare vor fi centralizate la Biroul Electoral Central. Acesta valideaza rezultatul alegerilor. Rezultatul alegerilor se va publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

LISTA completa a candidatilor la alegerile europarlamentare 2014:

- Partidul Dreptatii Sociale
- Alianta Nationala a Agricultorilor
- Partidul Alternativa Socialista
- Partidul Ecologist Roman
- Partidul Verde
- Partidul Noua Republica
- Partidul Romania Mare
- Partidul National Taranesc Crestin Democrat
- Uniunea Democrata a Maghiarilor din Romania
- Partidul Miscarea Populara
- Forta Civica
- Partidul Poporului Dan Diaconescu
- Partidul National Liberal
- Partidul Democrat Liberal
- Partidul Social Democrat - Partidul Conservator - Uniunea Nationala pentru Progresul Romaniei
- Candidatii independenti

Cat de importante sunt aceste ALEGERI EUROPENE

Consiliul European trebuie sa tina seama de rezultatele alegerilor atunci cand face o propunere pentru postul de presedinte al Comisiei Europene, componenta executiva a UE. Votand la alegerile europene, fiecare cetatean are sansa de a influenta componenta Parlamentului si deciziile sale in urmatorul mandat de cinci ani. Dupa alegerile din 2014 numarul deputatilor din PE va fi redus la 751. Acestia vor reprezenta peste 500 de milioane de cetateni din 28 de state membre. Parlamentul European are dreptul de a aproba si a destitui Comisia Europeana.

Parlamentul European are in prezent un spectru politic variat, reprezentand mai bine de 160 de partide nationale. Grupurile politice transnationale sunt constituite din membri din diferite tari, dar care impartasesc in mare masura convingerile lor politice. Agenda parlamentara este stabilita de grupuri, care joaca un rol decisiv si in ceea ce priveste alegerea Presedintelui Parlamentului si a altor functionari de rang inalt.

Un grup trebuie sa includa cel putin 25 de membri din cel putin o patrime dintre statele membre. In prezent, isi desfasoara activitatea sapte grupuri. Europarlamentarii care nu doresc sau nu pot sa adere la un grup vor ocupa fotolii separate.

 

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Citește și...
Sefa Partidului Verde Bihor a fost arestata dupa ce a luat 6500 euro pentru locuri in comisiile alegerilor europarlamentare
Sefa Partidului Verde Bihor a fost arestata dupa ce a luat 6500 euro pentru locuri in comisiile alegerilor europarlamentare

Sefa organizatiei Bihor a Partidului Verde, Mihaela Bodonea, a fost arestata de procurorii anticoruptie, dupa ce a primit 6.500 de euro pentru a ceda unei alte formatiuni politice 192 de locuri de membru in comisiile de supraveghere a unor sectii de vot.

Cei 2.000.000 de romani care dispar de la o institutie a statului la alta. Cati dintre noi au de fapt drept de vot la alegeri
Cei 2.000.000 de romani care dispar de la o institutie a statului la alta. Cati dintre noi au de fapt drept de vot la alegeri

Se apropie alegerile euro-parlamentare, dar noi cati suntem? Doua institutii ale statului ofera date complet diferite in legatura cu numarul celor care ar trebui sa se prezinte la urne pe 25 mai.

Alegeri EUROPARLAMENTARE. Cum arata buletinul de vot pe care il folosim pe 25 mai 2014
Alegeri EUROPARLAMENTARE. Cum arata buletinul de vot pe care il folosim pe 25 mai 2014

Purtatorul de cuvant al BEC, Marian Muhulet, a prezentat, intr-o conferinta de presa, macheta buletinului de vot ce va fi folosit la alegerile europarlamentare din 25 mai 2014.

Recomandări
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii

În vreme ce la nivel european se vorbește tot mai des despre mari dificultăți pentru economie, iar recesiunea este o realitate pentru Franța și Germania, candidații la Cotroceni promit venituri mai mari, cel puțin pentru o parte din populație, dar și redu

Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi

Mai sunt doar trei zile până la primul tur al alegerilor prezidențiale, iar ultimul sondaj arată noi evoluții în lupta pentru turul al doilea: George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi.

Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”
Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”

Marcel Ciolacu spune că va prezenta actele pentru a dovedi că și-a plătit zborul cu un avion privat la Nisa, însă va face acest lucru atunci când va dori el.