Drumeții pentru începători în Munții Bucegi — locurile spectaculoase de vizitat toamna aceasta

Drumetii in Bucegi
Shutterstock

Munții Bucegi oferă oportunități excelente pentru drumeții toamna, cu peisaje spectaculoase și minuni naturale pe care merită să le vezi măcar o dată în viață.

Toamna aceasta este una călduroasă, motiv pentru care este un prilej bun să ne bucurăm de natură și de o plimbare în aer liber. 

Pentru că vremea încă este bună și ne putem bucura de drumeții, în continuare vă prezentăm o listă cu câteva locuri frumoase din Munții Bucegi care merită explorate, mai ales acum, toamna.

Înainte de a pleca într-o drumeție pe munte trebuie să vă asigurați că aveți un echipament adecvat. Alegeți o pereche de bocanci montani speciali și optați pentru îmbrăcăminte lejeră, sport, eventual impermeabilă. Nu uitați să vă aprovizionați cu apă și gustări. O drumeție poate dura câteva ore.

De asemenea, fiți pregătit pentru schimbările de vreme care pot surveni în orice moment. Vremea la munte este schimbătoare. Pregătiți o pelerină de ploaie sau eventual câteva haine mai groase, dacă este cazul. Verificați în prealabil condițiile meteo și traseele disponibile pentru a vă asigura că puteți pleca în drumeție în siguranță. Verificați, de asemenea, starea traseului înainte de plecare și respectați regulile de mediu și de conservare a naturii – nu aruncați gunoaie și protejați pădurea.

Citește și
romani aeroport
Românii își amână vacanțele din cauza temerilor legate de atentate. Care sunt destinațiile care pierd turiști
VIDEO. Cine e primarul care are doar 10 clase, a candidat de unul singur și are o poveste de viață specială

Munții Bucegi: Drumeții pentru începători

Munții Bucegi oferă o varietate de peisaje uimitoare, de la vârfuri muntoase înalte, stânci și creste ascuțite, până la păduri, pajiști alpine și cascade. Frumusețea naturală a acestor locuri este deosebită, iar toamna, când frunzele se colorează în nuanțe calde, aceste peisaje devin cu atât mai spectaculoase.

Fiind la extremitatea estică a Carpaților Meridionali, desfășurându-se între Valea Prahovei la est și Culoarul Bran—Rucăr și Valea Ialomiței la vest, munții Bucegi oferă o gamă variată de trasee pentru drumeții, de la cele ușoare - potrivite începătorilor - până la trasee dificile pentru cei mai experimentați.

Fie că ești în căutarea unei plimbări relaxante sau a unei aventuri montane mai intense, vei găsi cu siguranță o opțiune potrivită dacă alegi o drumeție în munții Bucegi.

O particularitate a munților Bucegi este că în această regiune găsim o mulțime de formațiuni stâncoase, cascade și multe altele care, în timp, au devenit adevărate atracții pentru turiști. Când explorați munții Bucegi fiți sigur că veți da peste peisaje care vă vor tăia răsuflarea. Panorame cu adevărat spectaculoase pot fi admirate de la Crucea Caraiman sau de la Babele spre exemplu.

Nu în ultimul rând, trebuie amintit faptul că munții Bucegi sunt încărcați de istorie și mitologie românească, ceea ce adaugă un element cultural interesant la experiența turiștilor care pleacă în drumeție.

Drumetii in Bucegi

Traseu pentru începători în Sinaia: Poteca Regală - Poiana Stânii Regale

Dificultate: Ușoară

Durată: 2-3 ore

Traseul poate fi parcurs în toate anotimpurile, dar toamna este o perioadă minunată pentru a te bucura de culorile frumoase ale pădurii.

Dacă veniți cu mașina personală puteți opta să parcați la Castelul Peleș, contra-cost, sau la Mănăstirea Sinaia.

De la Mănăstirea Sinaia până la Poteca Regală aveți de parcurs aproximativ o oră. Pe măsură ce mergeți urmați indicatoarele care vă arată punctul de destinație.

Drumul până la intrarea propriu-zisă până la Poteca Regală nu este foarte lung. Odată ieșiți din localitate sunteți foarte aproape de locul unde trebuie să faceți dreapta pe traseu. Traseul este în pădure și se desfășoară pe o potecă bine marcată.

Intrați pe Poteca Regală, care este o alee pietruită înconjurată de pădure. Imediat după intrare se găsesțe o cascadă și o alee. Poteca vă va ghida printr-o frumoasă pădure de conifere și astfel vă puteți bucura de aerul curat de munte și de liniștea naturii.

Urmați indicatoarele spre Poiana Stânii Regale. Chiar înainte de a ieși din pădure veți da de un izvor unde puteți să vă răcoriți.

După ce v-ați bucurat de frumusețea Poienei Stânii Regale, vă puteți întoarce pe aceeași potecă pentru a reveni la punctul de plecare.

Traseu pentru începători în Bușteni: Cascada Urlătoarea

Dificultate: Ușoară

Durată: Aproximativ 2 ore

De la telecabina din Bușteni mergeți pe drumul forestier de sub telecabină până la intrarea în pădure. De acolo mergeți pe drumul marcat și urmați indicatoarele către cascadă.

Traseul vă va duce printr-o pădure frumoasă de conifere și prin zone pitorești de munte. Pe măsură ce urcați puteți admira flora și fauna specifică zonei.

Continuați să mergeți pe poteca pentru Jepii Mici, marcată cu punct roșu. Drumul o va lua la stânga și curând veți ajunge la destinație.

După aproximativ o oră de drumeție veți ajunge la Cascada Urlătoarea, una dintre cele mai impresionante cascade din Munții Bucegi. Apa care se revarsă de pe stânci produce un sunet distinct, de unde și denumirea cascadei. Aici puteți lua o pauză pentru a vă bucura de peisaj și pentru a face câteva fotografii.

După bine-meritata pauză vă întoarceți pe același traseu.

Traseu pentru începători în Bușteni: Gura Diham – Cabana Diham

Dificultate: medie

Durată: 3-4 ore

Traseul începe de la Gura Diham cu o potecă marcată cu triunghi albastru care duce spre Cabana Diham. Drumeția începe cu un drum în pantă destul de abrupt, dar care durează doar 10-15 minute.

În vârful pantei se desparte poteca către Cabana Poiana Izvoarelor de cea spre Diham. Accesul pentru aceasta din urmă se face prin dreapta, pe triunghi albastru, conform nogravity.ro.

Înainte de a coborî spre cabană puteți admira o priveliște de neuitat. De aici puteți admira în toată spledoarea Piatra Mare, Postăvaru, Piatra Craiului și Bucșoiu.

Traseu pentru începători în Bușteni: Gura Diham – Cabana Poiana Izvoarelor – Cabana Diham – Gura Diham

Dificultate: medie

Durată: 4 ore

Acest traseu este un pic mai lung față de cel anterior. De la Gura Diham urmați poteca marcată cu bandă roșie spre Cabana Poiana Izvoarelor. Drumul începe cu o pantă destul de abruptă. În vârful pantei țineți poteca înainte spre Cabana Poiana Izvoarelor. După aproximativ o oră/o oră și jumătate de mers veți ajunge la cabană, de unde puteți admira priveliștea spre Munții Baiului.

Din acest punct urcați poteca marcată cu cruce albastră prin dreapta cabanei. Urmează apoi Creasta Dihamului, cunoscută drept Culmea Baiului. După această creastă începe coborârea prin pădure.

De la Poiana Izvoarelor la Cabana Diham aveți de parcurs aproximativ o oră. La întoarcere, după ce urcați panta din fața cabanei Diham, o luați la stânga spre Gura Diham, pe un drum care durează aproximativ o oră și jumătate.

Traseu pentru începători în Bușteni: Cabana Babele – Cabana Piatra Arsă

Traseul începe la Cabana Babele. Până aici puteți urca fie pe jos, fie cu telecabina din Bușteni. După ce ajungeți la Cabana Babele urmați poteca largă marcată cu bandă galbenă spre Cabana Piatra Arsă.

De la Cabana Babele urmați marcajele turistice spre Cabana Piatra Arsă, care este situată la aproximativ o oră și jumătate distanță.

Drumeția durează aproximativ o oră și jumătate dus, o oră și jumătate întors. Drumul de la Cabana Babele la Cabana Piatra Arsă din Bușteni este potrivit pentru începători și oferă o priveliște spectaculoasă a Munților Bucegi. Pe acest traseu montan veți avea ocazia să admirați peisaje frumoase cu stânci impozante și peisaje de toamnă.

Traseul este bine marcat și relativ ușor, fiind potrivit pentru cei care vor o drumeție ușoară de toamnă.

După ce ați ajuns la Cabana Piatra Arsă vă puteți întoarce pe același traseu.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless, iar reacțiile au fost pe măsură
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless, iar reacțiile au fost pe măsură
Citește și...
Mâncarea „ca la mama acasă”, în gospodăriile oamenilor din Vama Buzăului, Cât costă două feluri și desert
Mâncarea „ca la mama acasă”, în gospodăriile oamenilor din Vama Buzăului, Cât costă două feluri și desert

Mâncarea „ca la mama acasă” îi atrage pe oameni să descopere zone inedite din țară. Sute de gospodari și-au deschis bucătăriile pentru turiști, pe care îi atrag cu tot ce au mai bun.

Românii își amână vacanțele din cauza temerilor legate de atentate. Care sunt destinațiile care pierd turiști
Românii își amână vacanțele din cauza temerilor legate de atentate. Care sunt destinațiile care pierd turiști

Amenințările cu bombă din marile orașe din Europa, precum Paris sau Bruxelles, i-au făcut pe români să-și pună vacanțele „pe pauză”.  

„Necunoscuta Românie”. Locul mai puțin știut din România care atrage tot mai mulți turiști străini
„Necunoscuta Românie”. Locul mai puțin știut din România care atrage tot mai mulți turiști străini

Rimetea, una dintre cele mai frumoase așezări rurale din România, la poalele Munţilor Trascău. Locuitorii trăiesc din turism, iar fondurile atrase în comună i-au ajutat să promoveze zona, fără să renunțe la tradiție.  

Mai mulți turiști irlandezi s-au rătăcit în Munții Rodnei din cauza ceții. Au petrecut noaptea la aproape 2.000 de metri
Mai mulți turiști irlandezi s-au rătăcit în Munții Rodnei din cauza ceții. Au petrecut noaptea la aproape 2.000 de metri

Unsprezece turiști irlandezi s-au rătăcit în Munții Rodnei și, panicați, au cerut ajutor celor de la Salvamont după ce au petrecut noaptea sub cerul liber.

Mulți români care pleacă în vacanță cu avionul își trimit bagajul cu o firmă de curierat pe cale rutieră
Mulți români care pleacă în vacanță cu avionul își trimit bagajul cu o firmă de curierat pe cale rutieră

Ca să facă economie, mulți turiști care pleacă în vacanță cu avionul își trimit bagajul voluminos cu o firmă de curierat pe cale rutieră.

Recomandări
Tensiunile continuă în Sectoarele 1 și 2. Radu Mihaiu acuză că sacii cu buletinele de vot dintr-o secție au fost rupți
Tensiunile continuă în Sectoarele 1 și 2. Radu Mihaiu acuză că sacii cu buletinele de vot dintr-o secție au fost rupți

Sunt tensiuni mari în Sectoarele 1 și 2 ale Capitalei, unde actualii primari acuză fraudarea votului. Edilul de la 2, Radu Mihaiu, care a obținut renumărarea buletinelor în una dintre secții, a anunțat miercuri noapte rezultatul procesului.

Reacțiile românilor după ce Babasha a cântat la concertul Coldplay. „Ce am reușit noi să facem ca nație, să huiduim un băiat”
Reacțiile românilor după ce Babasha a cântat la concertul Coldplay. „Ce am reușit noi să facem ca nație, să huiduim un băiat”

Arena Națională s-a transformat miercuri seară într-un tărâm al emoțiilor intense. Britanicii de la Coldplay au urcat pe scenă în fața a peste 50 de mii de oameni și au făcut spectacol. Show-ul a fost completat de baloane colorate, lumini și artificii.

Cum se dezvoltă energia verde în România. Numărul românilor care sunt prosumatori a depășit 120.000
Cum se dezvoltă energia verde în România. Numărul românilor care sunt prosumatori a depășit 120.000

Piața energiei verzi din România se află într-o continuă creștere, spun specialiștii. Am depășit 100.000 de prosumatori, adică oameni care își produc propria energia și furnizează și în rețea.