Planta pe care adoră să o consume mulți români a devenit mai scumpă decât puiul. Se vinde și cu 100 de lei kilogramul

×
Codul embed a fost copiat

Urzicile sunt vedetele acestui sezon, dar au devenit delicatese, dacă ne uităm la preț.

Vremea bună a făcut să apară mai devreme, însă sunt mai scumpe decât carnea de pui. În funcție de locul de vânzare, pe internet ori la tarabă, costă între câteva zeci și 100 de lei kilogramul.

Urzicile care cresc pe un teren de lângă Târgoviște sunt vândute cu 14 lei, fără TVA, punga de 150 de grame. Terenul măsoară patru hectare și este certificat ecologic.

Andrei Roșca, fermier: ”Ca să faci o mâncare de urzici ai nevoie între 150 și 300 de grame, dacă nu sunt zece persoane la masă. Și atunci n-ai nevoie de un kilogram”.

Și este adevarat, sunt puțini cei care cumpără mai mult decât au nevoie pentru o porție, două de mâncare. În Bistrița, la piață, kilogramul trece in medie de 40 de lei. Și aici, marfa se vinde tot în pungi în care încap puțin peste 100 de grame și costă 5 lei.

Citește și
urzici
Cât costă un kilogram de urzici în piețele din Capitală. Este mai scump decât unul de carne de porc
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Femeie: ”Scump, la pensiile noastre, dar n-avem ce face”.

În Alba Iulia, marfa este expusă pe tarabe în grămezi. Mulți comercianți nu afișează prețul, îl spun direct clientului.

Nina, comerciantă: "3-4 lei grămadă, după cât se pune în grămadă".

Maria, comerciantă: ”5 lei pungulița".

Totuși doritori sunt.

Femeie: ”Sunt foarte bune, merge și ciorbă, merg și scăzute”.

Femeie: ”Supă, ciorbă sau combin cu alte frunze. Se poate face și sote, ca spanacul”.

Cu puține calorii și bogate în vitamine și minerale, urzicile au intrat și în meniurile restaurantelor. Pentru un iz franțuzesc frunzele sunt trase la tigaie cu usturoi și mentă.

Cosmin Toma, bucătar: "Am folosit usturoi, unt, smântână dulce, sare. Aacest preparat l-am înnobilat cu puțină mentă, ca în bucătăria franțuzească".

Urzicile cresc aproape tot timpul anului, dar numai cele de primăvară sunt bune de mâncat, apoi își pierd proprietățile.

Articol recomandat de sport.ro
Galerie de lux în finala Champions League! Partenerele starurilor de la Real Madrid și Borussia Dortmund, prezente pe Wembley
Galerie de lux în finala Champions League! Partenerele starurilor de la Real Madrid și Borussia Dortmund, prezente pe Wembley
Citește și...
Postul Paștelui din 2023, cel mai scump din ultimele decenii. Un kilogram de urzici poate să depășeacă 20 de lei
Postul Paștelui din 2023, cel mai scump din ultimele decenii. Un kilogram de urzici poate să depășeacă 20 de lei

Traversăm cel mai scump post din ultimele decenii, potrivit specialiștilor. Sunt 40 de zile în care cei care îl țin mănâncă legume, fructe, verdețuri și semințe.

Cât costă un kilogram de urzici în piețele din Capitală. Este mai scump decât unul de carne de porc
Cât costă un kilogram de urzici în piețele din Capitală. Este mai scump decât unul de carne de porc

Iarna blândă a fost un bun aliat pentru fermierii care cultivă salată, ridichi, spanac, ori ceapă verde. Temperaturile ridicate au ajutat plantele să crească mai repede și mai bogate, iar acum tarabele sunt pline.

Verdețurile au apărut mai devreme pe tarabe, din cauza primăverii timpurii. Cât a ajuns să coste un kilogram de urzici
Verdețurile au apărut mai devreme pe tarabe, din cauza primăverii timpurii. Cât a ajuns să coste un kilogram de urzici

Primăvara timpurie ajută verdețurile să ajungă mai repede în piețe. Găsim deja pe tarabe urzici, salată și ceapă verde, culese din grădină, ori din sere.

Verdețuri reinventate. Turiștii din Mureș, primiți cu urzici crocante și salată de pădure
Verdețuri reinventate. Turiștii din Mureș, primiți cu urzici crocante și salată de pădure

A venit vremea verdeţurilor de primăvară, menite să ne revigoreze şi să ne dea energie după o iarnă lungă.

Preturile din piete in acest an la spanac, loboda, leurda sau urzici. Producatorii se lauda cu profituri foarte mari
Preturile din piete in acest an la spanac, loboda, leurda sau urzici. Producatorii se lauda cu profituri foarte mari

Un verde crud coloreaza in aceste zile pietele din toata tara. Tarabele sunt pline de verdeata: spanac, loboda, leurda sau urzici, care pot deveni niste mancaruri delicioase si pline de vitamine.

Recomandări
Unde a fost găsit cadavrul unuia dintre românii luați de ape, în Italia. Descoperirea făcută după ce nivelul râului a scăzut
Unde a fost găsit cadavrul unuia dintre românii luați de ape, în Italia. Descoperirea făcută după ce nivelul râului a scăzut

Autoritățile din Italia au anunțat că au găsit trupurile a doi dintre cei tineri de origine română dispăruți în apele râului Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Scandal electoral și bătăi de stradă la Belciugatele. Echipa PSD s-a confruntat dur cu cea a PNL. Poliția a intervenit
Scandal electoral și bătăi de stradă la Belciugatele. Echipa PSD s-a confruntat dur cu cea a PNL. Poliția a intervenit

Primarul și viceprimarul PSD din comuna Belciugatele au fost implicați într-un scandal electoral care s-a lăsat cu intervenția Poliției și a Ambulanței.