Planta pe care adoră să o consume mulți români a devenit mai scumpă decât puiul. Se vinde și cu 100 de lei kilogramul
Urzicile sunt vedetele acestui sezon, dar au devenit delicatese, dacă ne uităm la preț.
Vremea bună a făcut să apară mai devreme, însă sunt mai scumpe decât carnea de pui. În funcție de locul de vânzare, pe internet ori la tarabă, costă între câteva zeci și 100 de lei kilogramul.
Urzicile care cresc pe un teren de lângă Târgoviște sunt vândute cu 14 lei, fără TVA, punga de 150 de grame. Terenul măsoară patru hectare și este certificat ecologic.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Andrei Roșca, fermier: ”Ca să faci o mâncare de urzici ai nevoie între 150 și 300 de grame, dacă nu sunt zece persoane la masă. Și atunci n-ai nevoie de un kilogram”.
Și este adevarat, sunt puțini cei care cumpără mai mult decât au nevoie pentru o porție, două de mâncare. În Bistrița, la piață, kilogramul trece in medie de 40 de lei. Și aici, marfa se vinde tot în pungi în care încap puțin peste 100 de grame și costă 5 lei.
Femeie: ”Scump, la pensiile noastre, dar n-avem ce face”.
În Alba Iulia, marfa este expusă pe tarabe în grămezi. Mulți comercianți nu afișează prețul, îl spun direct clientului.
Nina, comerciantă: "3-4 lei grămadă, după cât se pune în grămadă".
Maria, comerciantă: ”5 lei pungulița".
Totuși doritori sunt.
Femeie: ”Sunt foarte bune, merge și ciorbă, merg și scăzute”.
Femeie: ”Supă, ciorbă sau combin cu alte frunze. Se poate face și sote, ca spanacul”.
Cu puține calorii și bogate în vitamine și minerale, urzicile au intrat și în meniurile restaurantelor. Pentru un iz franțuzesc frunzele sunt trase la tigaie cu usturoi și mentă.
Cosmin Toma, bucătar: "Am folosit usturoi, unt, smântână dulce, sare. Aacest preparat l-am înnobilat cu puțină mentă, ca în bucătăria franțuzească".
Urzicile cresc aproape tot timpul anului, dar numai cele de primăvară sunt bune de mâncat, apoi își pierd proprietățile.