Planta pe care adoră să o consume mulți români a devenit mai scumpă decât puiul. Se vinde și cu 100 de lei kilogramul

×
Codul embed a fost copiat

Urzicile sunt vedetele acestui sezon, dar au devenit delicatese, dacă ne uităm la preț.

Vremea bună a făcut să apară mai devreme, însă sunt mai scumpe decât carnea de pui. În funcție de locul de vânzare, pe internet ori la tarabă, costă între câteva zeci și 100 de lei kilogramul.

Urzicile care cresc pe un teren de lângă Târgoviște sunt vândute cu 14 lei, fără TVA, punga de 150 de grame. Terenul măsoară patru hectare și este certificat ecologic.

Andrei Roșca, fermier: ”Ca să faci o mâncare de urzici ai nevoie între 150 și 300 de grame, dacă nu sunt zece persoane la masă. Și atunci n-ai nevoie de un kilogram”.

Și este adevarat, sunt puțini cei care cumpără mai mult decât au nevoie pentru o porție, două de mâncare. În Bistrița, la piață, kilogramul trece in medie de 40 de lei. Și aici, marfa se vinde tot în pungi în care încap puțin peste 100 de grame și costă 5 lei.

Citește și
urzici
Cât costă un kilogram de urzici în piețele din Capitală. Este mai scump decât unul de carne de porc
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Femeie: ”Scump, la pensiile noastre, dar n-avem ce face”.

În Alba Iulia, marfa este expusă pe tarabe în grămezi. Mulți comercianți nu afișează prețul, îl spun direct clientului.

Nina, comerciantă: "3-4 lei grămadă, după cât se pune în grămadă".

Maria, comerciantă: ”5 lei pungulița".

Totuși doritori sunt.

Femeie: ”Sunt foarte bune, merge și ciorbă, merg și scăzute”.

Femeie: ”Supă, ciorbă sau combin cu alte frunze. Se poate face și sote, ca spanacul”.

Cu puține calorii și bogate în vitamine și minerale, urzicile au intrat și în meniurile restaurantelor. Pentru un iz franțuzesc frunzele sunt trase la tigaie cu usturoi și mentă.

Cosmin Toma, bucătar: "Am folosit usturoi, unt, smântână dulce, sare. Aacest preparat l-am înnobilat cu puțină mentă, ca în bucătăria franțuzească".

Urzicile cresc aproape tot timpul anului, dar numai cele de primăvară sunt bune de mâncat, apoi își pierd proprietățile.

Articol recomandat de sport.ro
"Eu sunt victima!" Trimis în judecată de Anamaria Prodan, Rechecampf o acuză pe impresară că l-a abuzat | FOTO
"Eu sunt victima!" Trimis în judecată de Anamaria Prodan, Rechecampf o acuză pe impresară că l-a abuzat | FOTO
Citește și...
Postul Paștelui din 2023, cel mai scump din ultimele decenii. Un kilogram de urzici poate să depășeacă 20 de lei
Postul Paștelui din 2023, cel mai scump din ultimele decenii. Un kilogram de urzici poate să depășeacă 20 de lei

Traversăm cel mai scump post din ultimele decenii, potrivit specialiștilor. Sunt 40 de zile în care cei care îl țin mănâncă legume, fructe, verdețuri și semințe.

Cât costă un kilogram de urzici în piețele din Capitală. Este mai scump decât unul de carne de porc
Cât costă un kilogram de urzici în piețele din Capitală. Este mai scump decât unul de carne de porc

Iarna blândă a fost un bun aliat pentru fermierii care cultivă salată, ridichi, spanac, ori ceapă verde. Temperaturile ridicate au ajutat plantele să crească mai repede și mai bogate, iar acum tarabele sunt pline.

Verdețurile au apărut mai devreme pe tarabe, din cauza primăverii timpurii. Cât a ajuns să coste un kilogram de urzici
Verdețurile au apărut mai devreme pe tarabe, din cauza primăverii timpurii. Cât a ajuns să coste un kilogram de urzici

Primăvara timpurie ajută verdețurile să ajungă mai repede în piețe. Găsim deja pe tarabe urzici, salată și ceapă verde, culese din grădină, ori din sere.

Verdețuri reinventate. Turiștii din Mureș, primiți cu urzici crocante și salată de pădure
Verdețuri reinventate. Turiștii din Mureș, primiți cu urzici crocante și salată de pădure

A venit vremea verdeţurilor de primăvară, menite să ne revigoreze şi să ne dea energie după o iarnă lungă.

Preturile din piete in acest an la spanac, loboda, leurda sau urzici. Producatorii se lauda cu profituri foarte mari
Preturile din piete in acest an la spanac, loboda, leurda sau urzici. Producatorii se lauda cu profituri foarte mari

Un verde crud coloreaza in aceste zile pietele din toata tara. Tarabele sunt pline de verdeata: spanac, loboda, leurda sau urzici, care pot deveni niste mancaruri delicioase si pline de vitamine.

Recomandări
Economia Rusiei este „atât de afectată de războiul din Ucraina, încât nu-și poate permite nici să câștige și nici să piardă”
Economia Rusiei este „atât de afectată de războiul din Ucraina, încât nu-și poate permite nici să câștige și nici să piardă”

Economia Rusiei nu își poate permite să câștige sau să piardă războiul din Ucraina, spune un specialist în domeniu. Asta pentru că Rusia nu poate să suporte costurile de reconstrucție și securizare a Ucrainei.

Gabriel Liiceanu: Politicienii au furat sume “înspăimântătoare” - cât 400 de spitale, 600 de școli și 1.700 km de autostradă
Gabriel Liiceanu: Politicienii au furat sume “înspăimântătoare” - cât 400 de spitale, 600 de școli și 1.700 km de autostradă

Clasa politică din România, „care ne-a adus pe primul loc în clasamentele de corupție ale Europei”, a furat în ultimii 34 de ani sume “înspăimântătoare”, cu care am fi putut construi 400 de spitale de top, 600 de școli și 1700 km de autostradă.

Burduja îl provoacă pe Nicuşor Dan la o dezbatere: „Vreau să văd dacă are curajul să se lupte cu mine pe argumente”
Burduja îl provoacă pe Nicuşor Dan la o dezbatere: „Vreau să văd dacă are curajul să se lupte cu mine pe argumente”

Sebastian Burduja şi-a depus, sâmbătă, candidatura la Primăria Capitalei, şi a declarat cu acest prilej că îl provoacă pe actualul primar la o dezbatere şi a afirmat că vrea să vadă dacă “are curajul să se lupte cu mine pe argumente”.