Restaurantele, obligate să-și actualizeze meniurile. ”Mulți lasă la latitudinea fiecăruia să-și imagineze ce o să mănânce”

×
Codul embed a fost copiat

Din martie, toate restaurantele, inclusiv cele de tip fast food trebuie să își actualizeze meniurile. Clienții vor afla exact ingredientele folosite și numărul de E-uri.  

În plus, ca să se asigure că numărul de calorii este corect, bucătarii pot lucra în colaborare cu medici nutriționiști. Autoritățile le-au pus la dispozitie și un motor de calcul.

Șnițelul ăsta 200 și cu cartofii 400 calorii, aici probabil sunt 6-700 sute calorii și dacă ar fi fost un piept de pui cu niște cartofi nature ar fi fost la jumătate caloriile. Burgerul, 254 suta de grame - 93 de grame, deci 250 de calorii”.

Din 15 martie, ar trebui să găsim în meniu în dreptul felurilor de mâncare: conținutul, aportul caloric și aditivii folosiți, inclusiv numărul de E-uri pe care îl conține fiecare aliment.

De exemplu, dacă produsul are în compoziție 5 E-uri, o să găsim în paranteză 5E. Cât despre numărul de calorii, se foloseste sistemul ATwater, universal valabil, în care un gram de grăsime are 9 kilocalorii, glucidele și proteinele 4 kilocalorii, iar alcoolul 7.

Citește și
gandac
Gândaci, produse expirate și mucegai, găsite în două restaurante din Cluj Napoca. Au fost închise temporar
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Dr. Laura Ene, medic primar Diabet, Nutriție, Boli Metabolice: ”Dacă ne referim la produsele noastre tradiționale sau care se gătesc în restaurant, caloriile ar trebui calculate clar pornind de la ingredientele în crud, pieptul de pui în crud, tot ce se pune pe lângă, să nu uităm de ulei, pentru că uleiul e cel mai îngrășător aliment din lumea asta și ne costă foarte multe calorii, așadar, luăm ingredientele în crud, calculăm compoziția și apoi împărțim pe 100 de grame în produs finit, desigur că lucrurile astea trebuie să se facă în bucătărie, la fața locului, la produsele respective, împreună cu bucătarul care ne pune la dispoziție rețeta, de către un nutriționist avizat, care știe să facă această socoteală și acest calcul de calorii”.

Monoglutamatul din mâncarea procesată dă dependență

Pentru că decizia ANPC a fost contestată de mulți patroni de restaurante, care spuneau că este costisitoare și greu de aplicat, autoritățile le-au pus la dispoziție un motor gratuit pentru calculul nutrițional. Există deja lanțuri de restaurante care afișează toate aceste informații.

Horia Constantinescu, presedinte ANPC: ”Recomandăm operatorilor economici utilizarea smântânei, scrie lapte fără în paranteză grăsime de palmier și alte chimicale. În baza ordinului emis de mine vor trebui să scrie în meniu cremă vegetală, să explice din ce este alcătuită pentru a putea lua decizia în cunoștiință de cauză. Mulți operatori economici vă explică că vând paste carbonara și lasă la latitudinea fiecăruia să își imagineze ce urmează să mănânce. Sunt restaurante unde se bat 2-3 ouă cu ulei, sare, lămâie pentru o maioneză și iese ceva asemănător cu cea la găleată din alte restaurante, cu 7-8 E-uri”.

Medic: ”Condiment pentru pui, condiment pentru sarmale, cu siguranță acolo e un pic de monoglutamat, acolo sunt E-uri, sunt lucruri care schimbă gustul mâncării, monoglutamatul dă dependență, în felul acesta devenim dependenți de mâncarea asta procesată și o dorim din ce în ce mai mult și o poftim”.

Regula se aplică și pentru cei care fac livrări la domiciliu, care trebuie să își actualizeze site-urile.

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Unei persoane i-a fost interzis accesul în restaurante din cauza felului în care arată. Are aspect de extraterestru | FOTO
Unei persoane i-a fost interzis accesul în restaurante din cauza felului în care arată. Are aspect de extraterestru | FOTO

Unui bărbat pe nume Anthony Loffredo i-a fost interzis să intre în unele restaurante din cauza aspectului său fizic. El este dependent de tatuaje și de schimbări corporale, aspectul său fiind adesea comparat cu cel al unui extraterestru.  

Gândaci, produse expirate și mucegai, găsite în două restaurante din Cluj Napoca. Au fost închise temporar
Gândaci, produse expirate și mucegai, găsite în două restaurante din Cluj Napoca. Au fost închise temporar

Două restaurante dintr-un mall din Cluj-Napoca vor rămâne închise cel puțin șase luni, după ce inspectorii de la Protecția Consumatorului au găsit mai multe nereguli.

Noul an a început cu stângul pentru multe restaurante, târguri și piețe. Comisarii ANPC au demarat mai multe controale
Noul an a început cu stângul pentru multe restaurante, târguri și piețe. Comisarii ANPC au demarat mai multe controale

Anul a început cu o serie de controale ale autorităților de profil în piețele agloalimentate, târgurile și restaurantele din București.  

Cu cât va fi impozitat bacșișul în România și cum va fi trecut pe bon. Vom putea să îl plătim și cu cardul
Cu cât va fi impozitat bacșișul în România și cum va fi trecut pe bon. Vom putea să îl plătim și cu cardul

De la 1 ianuarie 2023, bacşişul dat în baruri şi restaurante va fi recunoscut oficial în România. Astfel, suma pe care o lăsăm chelnerului se va regăsi pe bon şi va fi impozitată.

Aplicațiile din restaurante dezvoltate în pandemie au devenit indispensabile. Cum îi ajută pe clienți
Aplicațiile din restaurante dezvoltate în pandemie au devenit indispensabile. Cum îi ajută pe clienți

Apărute în pandemie, aplicațiile din restaurante s-au dezvoltat foarte mult în ultima perioadă.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.