Patriarhul Kirill transmite că rușii care îşi sacrifică vieţile în Ucraina ''îşi spală toate păcatele''

Putin si patriarhul Kiril la slujba de Inviere

Patriarhul Bisericii Ortodoxe a Rusiei, Kirill, a declarat că ruşii care îşi sacrifică vieţile pe câmpul de luptă în Ucraina ''îşi spală toate păcatele'', transmite luni EFE, scrie Agerpres. 

''Ştim că astăzi mulţi mor pe câmpurile de luptă internă. Biserica se roagă pentru ca această bătălie să se încheie cât mai repede cu putinţă, pentru ca un număr cât mai mic de fraţi să se ucidă între ei în acest război fraticid'', a afirmat patriarhul Kirill în slujba de duminică, citată de agenţia RIA Novosti.

Kirill a adăugat că Biserica Ortodoxă Rusă ''îşi dă seama dacă cineva, îmboldit de simţul datoriei, nevoia de a-şi respecta legământul, rămâne fidel vocaţiei sale şi va face ceea ce îi cere datoria să facă, şi dacă, în îndeplinirea datoriei sale o persoană moare, atunci fără nicio îndoială comite un act care echivalează cu un sacrificiu pentru ceilalţi''. ''Şi din acest motiv credem că acest sacrificiu spală toate păcatele pe care o persoană le-a făcut'', a susţinut patriarhul rus, care s-a rugat totodată pentru un sfârşit rapid al ''luptei interne'' din Ucraina şi pentru ''victoria'' Rusiei.

''Biserica, ce îşi exercită misiunea pastorală asupra popoarelor din Rusia, Ucraina, Belarus şi asupra multor alte popoare în imensitatea Rusiei istorice, suferă astăzi nespus şi se roagă în mod special pentru încetarea rapidă a luptelor interne'', a afirmat Kirill, care a spus că se roagă totodată pentru ''triumful dreptăţii, pentru că fără dreptate nu poate exista o pace durabilă, restaurând comuniunea fraternală şi depăşind tot ceea ce s-a acumulat de-a lungul anilor şi care a dus în cele din urmă la acest conflict sângeros''.

Kirill le-a spus rușilor să nu-i considere dușmani pe ucraineni

 

Liderul Bisericii Ortodoxe Ruse a invocat anterior ideea că ucrainenii și rușii sunt un singur popor.

Citește și
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

El i-a îndemnat pe ruși, în timpul predicii sale, să nu-i considere pe ucraineni drept dușmani.

Potrivit lui Kirill, poporul ucrainean "este în pericol", adăugând că acum "este foarte important ca în inimi să nu existe sentimentul că există un dușman".

Totodată, Kirill și-a îndemnat congregația să se roage pentru întărirea "sentimentelor de fraternitate ale popoarelor din Sfânta Rusie", astfel încât "unitatea Bisericii, care este garanția păcii în imensitatea Rusiei, să devină și mai puternică".

De asemenea, Kirill a menționat că enoriașii din Ucraina continuă să se roage pentru "instaurarea păcii în întinderile Rusiei istorice".
De la începutul războiului, patriarhul Kirill a justificat conflictul prin discursuri despre Rusia ca fiind o "putere iubitoare de pace" care nu se angajează în "aventuri militare".

În iunie, el a spus că Rusia este "atacată" în întreaga lume din cauza sentimentelor de gelozie, invidie și indignare. Kirill a spus că el crede că acest lucru se întâmplă pentru că Rusia este "diferită".

Putin a declarat miercuri că mobilizarea sa parțială îi va afecta pe cetățenii care se află în rezervă și că aceștia vor fi supuși unor antrenamente suplimentare înainte de a fi desfășurați.

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Articolul face parte din:

Război în Ucraina, ziua 215. Putin se pregătește să anunțe anexarea regiunilor ocupate de Rusia. Referendumul continuă

vladimir putin
Vladimir Putin se pregătește să anunțe anexarea regiunilor Zaporojie, Herson, Donețk și Luhansk la Federația Rusă

Vladimir Putin se pregătește deja să anunțe anexarea lor, deși referendumurile din regiunile ocupate de Rusia se încheie abia marți.

mobilizare rusia
Continuă operațiunea de mobilizare parțială de militari în Rusia. Unii dintre ei sunt trimiși direct pe front | GALERIE FOTO

Continuă operațiunea de mobilizare parțială a unor noi contingente de militari, în Rusia. Apar informații că mulți dintre ei nici nu mai ajung în taberele de antrenament și sunt trimiși direct pe front.

wagner
Omul de afaceri apropiat Kremlinului Evgheni Prigojin recunoaşte că a înfiinţat grupul paramilitar Wagner

Un om de afaceri rus apropiat Kremlinului, Evgheni Prigojin, recunoaşte luni că a înfiinţat, în 2014, grupul paramilitar Wagner, cu scopul de a lupta în Ucraina, şi recunoaşte, de asemenea, prezenţa acestuia în Africa şi America Latină.

rusia si kazahstan
O țară cândva aliată cu Rusia afirmă că nu va recunoaşte referendumurile din estul Ucrainei

Kazahstanul, unul dintre cei mai apropiaţi parteneri exsovietici ai Rusiei, nu va recunoaşte posibila anexare de către Rusia a regiunilor din estul Ucrainei.

cimitir izium
Preşedintele Zelenski anunţă că la Izium au mai fost descoperite două gropi comune

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunţat duminică seara că în oraşul Izium, eliberat recent de sub ocupaţia rusă, au fost găsite încă două gropi comune, unde se află rămăşiţele a sute de oameni.

mihailo dianov
Momentul impresionant în care Mihailo Dianov, unul dintre eroii de la Azovstal, se întâlnește cu familia sa | VIDEO

Mihailo Dianov, unul dintre soldații care au rezistat eroic în buncărele uzinei siderurgice Azovstal, din Mariupol, locație bombardată neîncetat de trupele invadatoare ale Rusiei, s-a reunit cu familia lui.

volodimir zelenski, parlamentul ucrainei
Zelenski nu crede că Putin blufează în legătură cu armele nucleare

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski nu crede că şeful statului rus Vladimir Putin blufează când spune că Moscova ar fi pregătită să folosească arme nucleare pentru a apăra Rusia.

 

Putin spune că Rusia sparge „ca pe nuci” armele trimise de SUA în Ucraina
Oficialii ruși minimalizează amenințarea nucleară a lui Putin

Rusia nu caută o „confruntare directă”, spune ministrul adjunct de externe rus, iar un alt ambasador susține că Washingtonul și Moscova nu sunt aproape de „abisul” unui conflict nuclear, scrie Aljazeera.

rusi fuga
Peste 260.000 de ruși ar fi fugit din țară după mobilizarea parțială a lui Vladimir Putin

Decretul de mobilizare parţiala emis de Vladimir Puţin naşte tensiuni din ce în ce mai mari. Hotărât să nu lupte în Ucraina un tânăr rus a deschis focul la centrul de recrutare, din Siberia la care, a fost chemat și l-a împușcat pe comandant.

Citește și...
Polițistul german rănit de un islamist în atacul cu cuțitul din Mannheim a murit. Avea doar 29 de ani
Polițistul german rănit de un islamist în atacul cu cuțitul din Mannheim a murit. Avea doar 29 de ani

Autorităţile germane au anunţat duminică decesul, în urma rănilor suferite, a unui poliţist înjunghiat vineri în cap în timpul unui atac care a vizat o reuniune anti-islam la Mannheim, un ministru denunţând "terorismul islamist", relatează AFP.

Două avioane de mici dimensiuni s-au ciocnit în aer, în Portugalia. Unul dintre piloți a murit | VIDEO
Două avioane de mici dimensiuni s-au ciocnit în aer, în Portugalia. Unul dintre piloți a murit | VIDEO

Două avioane de mici dimensiuni s-au ciocnit duminică după-amiază, în timpul unui show aviatic la aeroportul din Beja, în sudul Portugaliei.

Primele distrugeri provocate de armele occidentale în Rusia. Kievul a lansat un atac masiv în țara lui Putin
Primele distrugeri provocate de armele occidentale în Rusia. Kievul a lansat un atac masiv în țara lui Putin

Ucraina a atacat, duminică dimineață, mai multe ținte din interiorul Rusiei, cu rachete HIMARS, de fabricație americană.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.