Ciclonul de origine mediteraneana se afla deasupra sudului tarii si a litoralului romanesc

×
Codul embed a fost copiat

La malul marii s-a instalat o iarna polara cu un vant naprasnic. Rafale inghetate au suflat cu aproape 100 de kilometri la ora, iar in larg valurile s-au dezlantuit, aruncand spre mal tone de apa care au izbit violent tarmurile.

De altfel, tot litoralul se afla sub cod galben de vreme rea, pana joi seara. Din aceasta dupa-amiaza, este amenintat si de un ciclon, venit din Bulgaria, care acopera sud-estul Munteniei, sudul Moldovei, si Dobrogea. Iar de joi noapte, un val de ger, este anuntat in estul, si centrul tarii, cu temperaturi de minus 20 de grade.

Situatia s-a inrautatit odata cu aparitia, in aceasta dupa-amiaza, deasupra Marii Negre a unui ciclon atmosferic, un fenomen meteorologic periculos. Ciclonul, insotit de un vant extrem de puternic, a traversat Bulgaria si se afla acum deasupra sudului tarii si a litoralului romanesc.

"Judetele din sudul si estul Munteniei, din sudul Moldovei si din Dobrogea vor fi afectate de aceasta activitate a ciclonului de origine mediteraneana" spune Oana Paduraru, meteorolog.

Pana maine, in sudul tarii se asteapta ca stratul de zapada sa depaseasca 40 de centrimetri.

Citește și
Viscol, zapada
Avertizare cod galben de vant puternic in Suceava, Botosani, Iasi, Neamt, Bacau si Vaslui
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

Dinspre litoral, urgia se va abate apoi spre Dobrogea si sudul Munteniei, si va dura pana joi seara. De cinci ore, pe tot tarmul marii, furtuna face prapad!

Vantul este atat de puternic incat te doboara din picioare, valurile au 6-7 metri iar faleza de la Cazinou este inundata.

Furtuna s-a dezlantuit inca de marti noapte, insa spre dimineata vantul a inceput sa sufle in rafale foarte puternice. Toate porturile au fost inchise iar navele s-au adapostit in rada interioara.

Autoritatile portuare au trimis tuturor capitanilor de vase o avertizare de vreme rea valabila cel putin 12 ore de acum incolo. Marea are deja gradul 9 de agitatie in larg, din 12 posibile, ceea ce inseamna ca valurile ating chiar si 10 metri inaltime. Si la mal, marea parca fierbe, cu talazuri uriase.

Pentru cativa turisti americani insa, furtuna e un spectacol inedit.

Tot litoralul, de la Navodari si pana la Vama Veche a fost maturat de furtuna.

Judetul Constanta se afla sub avertizare de cod galben de vant, ninsori si viscol pana joi seara la ora 8. Situatia s-ar putea inrautati insa, iar codul galben va fi transformat intr-unul portocaliu pentru ca vantul sulfa cu putere dinspre nord, ceea ce inseamna ca aduce inspre bazinul Marii Negre un ciclon atmosferic rece, care se afla acum deasupra Bulgariei.

Oricum, chiar si fara sa fim loviti de acest ciclon, vremea este foarte rea. A inceput deja sa ninga iar vantul viscoleste zapada. Pana maine se asteapta ca stratul de zapada format sa depaseasca 40 de centrimetri, asa ca toata lumea este pregatita de ce e mai rau.

"Ciclonul care produce acest viscol in Romania este situat undeva in Bulgaria. In functie de pozitionare, cu cincizeci de kilometri mai sus sau jos, maine dimineata putem veni cu cod portocaliu sau putem reduce ca dimensiune aria cu care va fi afectata Romania. Deci, maine dimineata, pe aceasta atentionare care este in vigoare, vom veni cu precizari privind cantitatile de zapada", a spus Ion Sandu, directorul ANM.

Judetele care ar putea fi afectate mai puternic de acest ciclon sunt Constanta, Tulcea, Giurgiu, Ialomita si Calarasi. Sandu a precizat ca in aceste judete viteza vantului va creste semnificativ incepand cu aceasta noapte, iar rafalele vor dura pana joi seara, in timp ce ninsoarea va incepe miercuri dupa-amiaza.

La randul sau, ministrul Administratiei si Internelor, Mircea Dusa, a lansat un apel atat catre reprezentantii autoritatilor locale, cat catre cetateni pentru a tine cont de avertizarile meteorologice.

"Pe cei din zona de sud-est a tarii, judetele care au fost mentionate, va rog sa luati masuri de prevenire a fenomenelor meteorologice extreme pentru ziua de maine. Daca situatia o impune, se pare ca va fi cod portocaliu, nu cod galben, astfel ca trebuie sa luam masuri ferme si hotarate ca oamenii sa nu ramana inzapeziti. Inca o data fac apel pe aceasta cale si la cetateni, atunci cand se dau avertizarile meteo, dar in acelasi timp si la prefecti, la presedintii de consilii judetene, la primari, sa instiinteze lumea sa incerce sa nu se deplaseze spre acele zone unde exista pericol de viscol si de vant puternic", a spus Dusa.

Meteorologii au emis deja o noua avertizare cod galben de ninsori si vant puternic, valabila de miercuri, ora 2.00, pana joi la ora 20.00, in Bucuresti si 13 judete din estul si sudul tarii.

Potrivit avertizarii emise de Administratia Nationala de Meteorologie, in Dobrogea, in sudul si estul Munteniei si in sudul Moldovei vantul va avea intensificari sustinute, cu rafale ce vor depasi 60 - 70 de kilometri pe ora. In aceste zone va ninge, cu precadere incepand de miercuri dupa-amiaza, iar in judetele Constanta, Tulcea, Giurgiu, Ialomita si Calarasi va fi viscol, vizibilitatea fiind redusa.

In urmatoarele zile vremea va fi in racire in toate zonele, devenind geroasa in cursul noptilor si diminetilor in estul si in centrul tarii, a precizat ANM. Avertizarea cod galben a fost emisa pentru Bucuresti si judetele Vaslui, Galati, Vrancea, Tulcea, Constanta, Braila, Buzau, Prahova, Ilfov, Ialomita, Calarasi, Giurgiu si Teleorman.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Cum va fi vremea de Craciun. Prognoza meteo in perioada 17-30 decembrie
Cum va fi vremea de Craciun. Prognoza meteo in perioada 17-30 decembrie

Meteorologii au facut publica prognoza meteo pentru perioada 17-30 decembrie.

Avertizare cod galben de vant puternic in Suceava, Botosani, Iasi, Neamt, Bacau si Vaslui
Avertizare cod galben de vant puternic in Suceava, Botosani, Iasi, Neamt, Bacau si Vaslui

Meteorologii au emis o avertizare cod galben de vant puternic valabila luni, pana la ora 20.00, in judetele Suceava, Botosani, Iasi, Neamt, Bacau si Vaslui.

Cod galben de viscol si precipitatii abundente in toata tara. Cum va arata vremea zilele urmatoare
Cod galben de viscol si precipitatii abundente in toata tara. Cum va arata vremea zilele urmatoare

Administratia Nationala de Meteorologie a emis o atentionare meteorologica cod galben de precipitatii abundente, intensificari ale vantului, viscol si polei.

Recomandări
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad

Un diplomat european a dezvăluit, miercuri, pentru Syria TV, că Serviciului Secret din România a vizitat Siria și s-a întâlnit cu președintele Bashar al-Assad și cu directorul serviciilor de informații siriene, Hossam Luke.

Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc
România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc

"Masa caldă" în școli este în peste 60% din cazuri un sendviș sau un pachet cu hrană rece. Programul național funcționează doar într-o treime dintre școlile alese de Ministerul Educației, care dă vina pe incompetența autorităților locale.