Încă mai sunt locuri pentru un Paște în Mărginimea Sibiului. Cât costă un sejur în casele-muzeu, cu bunătăți de odinioară

×
Codul embed a fost copiat

Dacă nu v-ați plănuit încă vacanța de Paște, puteți opta pentru una în Mărginimea Sibiului.  

Dincolo de liniștea satelor ardelenești, aceste așezări tihnite vă îmbie cu ce au gazdele mai bun: bucatele bunicilor inspirate de rețetele săsești, friptura de miel la cuptor cu lemne și drobul cu verdețuri.

După ospățul de sărbătoare, vă puteți încumeta la drumeții sau să descoperiți chiar mici muzee adăpostite în casele bătrânești.

Așa sună liniștea satului Sibiel. Oamenii locului au învățat încă de la începutul anilor '80 cum să atragă turiștii în satul lor. Și-au deschis locuințele bătrânești, le-au păstrat farmecul de odinioară și le-au transformat în pensiuni și case de oaspeți. Mâncarea însă a rămas neschimbată.

Dănuț Andrei, gazdă: "Din astea facem drob, dar la drob se combină cu slănină, noi băgăm și un pic de ficat de pui, vreo 600 de grame să-i schimbe puțin aroma, se bagă slanină, verdețuri multe și prin el, din pulpe se face friptură și restul îl băgăm la tocană”.

Citește și
litoral
Litoralul românesc se pregătește să primească turiști de 1 Mai. Vama este cea mai scumpă destinație de la Marea Neagră
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Mioara Andrei, gazdă: "Astea sunt așa de primire, uscățele, ceva tradițional pe care punem zahăr pudră și mergem în mijlocul satului, avem un autocar de turiști care vin".

Muzeul retro din pensiune, cu muzică patriotică la pick-up

Altă gospodărie, alte oale pe foc. Sarmalele acestei gospodine nu vor sta prea mult pe platourile asezonate cu mămăligă aburindă.

Daniela Costandel, gazdă: "Am gătit sarmale cu carne de porc, afumătură în jurul lor, să prindă gust și multă chisătură. Chisătura fiind slanina afumată dată prin mașină, pusă aici să fiarbă" .

În acestă ogradă, David pregătește împreună cu bunicul ultimele detalii: curtea bine măturată, narcisele fără pic de buruiană și un pomișor împodobit de sărbătoare.

David: Am împodobit brăduțul pentru că mi s-a părut că este destul de gol și am adunat păpădii, trifoi și alte frunzulițe ca să punem pe ouă.
Reporter: Aștepți să vină iepurașul?
David: Da. Nu știu ce o să-mi aducă.
Reporter: Dar sigur vine?
David: Da!".

La câteva case mai încolo, cei mai nostalgici turiști pot descoperi un mic muzeu retro în pensiunea domnului Coldea, un pasionat profesor de istorie.

Sorin Coldea, gazdă: "Discuri de vinilin de pe care ascultăm muzică la pick-up, muzică educativă patriotică care să ne ne îmbărbăteze să zburăm pe noi culmi ale progesului și civilizației, între ghilimele”.

Un sejur de 3 zile la hotel costă 1.000 de lei

Nu departe, spre munții Cindrel descoperim Curmătura Ștezii, iar mai sus stațiunea Păltiniș. Aici pajiștile au fost cucerite de turmele de oi.

Acest hotel este pregătit pentru venirea oaspeților, iar în bucătărie toată lumea este ocupată.

Cornel Posea, manager hotel din Păltiniș: "Pregătim un bufet de noapte, unde avem ouă roșii, drob, pască, un pahar de vin ca să întâmpinăm Paștele așa cum se cuvine".

Un pachet ce include trei nopți de cazare și mese zilnice începe de la 1.000 de lei, iar locuri de cazare încă se mai găsesc. Cei ce preferă o plimbare și în Sibiu, pot vizita târgul de Paște din centrul orașului.

 

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Prima navă de croazieră din acest an a acostat în portul Constanța. Peste 120 de turiști străini au ajuns în România
Prima navă de croazieră din acest an a acostat în portul Constanța. Peste 120 de turiști străini au ajuns în România

Premieră în Portul Constanța în acestă perioadă tulbure din zona Mării Negre. Prima navă de croazieră din acest an a acostat în dana de pasageri și a adus peste 120 de turiști străini.

Litoralul românesc se pregătește să primească turiști de 1 Mai. Vama este cea mai scumpă destinație de la Marea Neagră
Litoralul românesc se pregătește să primească turiști de 1 Mai. Vama este cea mai scumpă destinație de la Marea Neagră

Se apropie 1 Mai, iar litoralul românesc se pregătește să primească turiști dornici de petreceri, dar și de leneveală pe șezlong.

Spectacol de culori în grădina botanică din Balcic. Mii de lalele înflorite pot fi admirate de turiști
Spectacol de culori în grădina botanică din Balcic. Mii de lalele înflorite pot fi admirate de turiști

Mii de lalele au înflorit în grădina botanică din Balcic.

Grădinile Casei Albe, deschise pentru turiști. Evenimentul are loc doar de două ori pe an
Grădinile Casei Albe, deschise pentru turiști. Evenimentul are loc doar de două ori pe an

Zeci de turiști au avut norocul în acest weekend să se plimbe prin grădinile Casei Albe.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.