Se apropie 1 Mai, iar litoralul românesc se pregătește să primească turiști dornici de petreceri, dar și de leneveală pe șezlong.

Cele mai căutate stațiuni sunt, ca întotdeauna, Mamaia și Vama Veche, însă nici popularul Costinești nu duce lipsă de clienți. Din primele date, Vama este cea mai scumpă destinație de la Marea Neagră.

Pensiunile și puținele hoteluri din Vama Veche vor fi pline până la refuz.

Alina Cazan, managerul unei vile din Vama Veche: "De 1 Mai avem locația plină, iar în sezon, în vară, este la fel, plin, foarte puține camere mai sunt disponibile. Începem din plin pregătirile pentru 1 Mai. După cum se vede, curățăm piscina, am intrat și în camere, igienizăm, reparăm."

Toate stațiunile sunt gata să primească oaspeți pe 1 Mai, însă pentru cei care își doresc și viață de noapte, cluburi deschise vor fi doar în Mamaia, Vama Veche și Costinești.

Până acum, relativ accesibilă pentru toate buzunarele, Vama Veche a devenit extrem de scumpă în această perioadă.

Prețurile afișate pe una dintre cele mai cunoscute platforme de rezervări arată că în sudul litoralului, deși oferta este ceva mai redusă, tarifele sunt mai mari ca în Mamaia.

Cristian Bărhălescu, managerul unei agenții de turism: "Un pic hippie, nonconformism. Atrage foarte multă lume. Vama Veche este foarte scumpă, în special de 1 Mai, când este vârful de sezon, când toată lumea se duce acolo datorită evenimentelor, dar și în vară, în iulie și august, atunci când cererea este una foarte mare."

În mai putin de trei săptămâni, în Vama Veche va fi din nou agitație. Acum, doar marea de un turcoaz ireal se dă în spectacol. Și dacă plaja este încă liberă, să nu vă suprindă dacă în prima zi a lunii mai o să găsiți sute de șezlonguri amplasate pe nisip.

La Costinești sunt așteptați de 1 Mai peste 10.000 de tineri. Se vor deschide pentru ei 60 de pensiuni și vile de vacanță, dar și restaurante, cele mai multe dintre ele cu specific pescăresc.

Dragoș, chef: "Avem scoici, fructe de mare, calamari. Punem un sos pe bază de unt, usturoi, vin. Este unul din preparatele de top."

În Costinești, prețurile la cazare variază între 600 și 1.200-1.400 de lei pe sejur, în funcție de confortul ales.

Dragoș Apostoliceanu, manager de hotel: "Se anunță un 1 Mai aglomerat. Procentul de ocupare este undeva la 80 la sută. Sunt și locații 100 la sută ocupate."

De 1 Mai, la mare, va fi mai cald decât de obicei.