"Drumul Cantacuzinilor", traseul turistic dedicat amatorilor de istorie și artă

Ultimul update: Duminica 29 Octombrie 2017 21:20
Data publicarii: Duminica 22 Octombrie 2017 17:40
Categorie: Travel

Amatorilor de istorie şi de artă le este recomandat cel mai nou traseu turistic al României. A fost botezat: ''Drumul Cantacuzinilor'', e în Prahova şi s-a născut la iniţiativa comunităţii elene.

Aşadar, cei interesaţi pot vizita bisericile, schiturile, mănăstirile şi conacele care au aparţinut vestitei familii. Din unele au rămas doar câteva pietre, însă mai sunt şi câteva bijuterii arhitecturale.

Atât a mai rămas din Palatul Postelnicului Constantin Cantacuzino. Situat în comună Filipeştii de Târg din Prahova la vremea să a fost un etalon.

Custode conacul Pană Filipescu: "O construcţie care a început la 1635 şi s-a terminat undeva pe la 1641. Din punct de vedere arhitectural era ceva extraordinar, gândiţi-va că vorbim de o clădire de secol 17 care avea un sistem de încălzire cu apă şi apă curentă plus baie, ceva foarte rar întâlnit la momentul respectiv."

Moştenire de la familia Cantacuzino ne-a rămas şi biserica Sfinţii Trei Ierarhi, din Filipeştii de Pădure. A fost ridicată în 1688 de domniţă Balasha şi de fiul sau Toma Cantacuzino. Picturile sunt ale vestitului Pârvu Mutu zis şi "Zugravul", care a fost canonizat ulterior drept Sfântul Pafnutie.

Încă un castel din secolul XIX va fi salvat de la prăbuşire! Cărui conte a aparţinut

Iulian Pătrașcu, îngrijitor biserica: "În biserica puteţi găsi unul dintre cel mai mari tablouri votive ale familiei Cantacuzino reprezentându-l pe Matei Cantacuzino, pe domniţa Bălaşa, fiul ei Toma, pe spătarul Negoiţă. Este o biserica care prin valoarea picturii sale şi-a primit şi numele de Voroneţul Munteniei."

Astfel de locuri pline de semnificaţii sunt la tot pasul în Prahova şi au o însemnătate aparte pentru comunitatea elena care vrea să le promoveze.

Mihai Dumitrache, Director adjunct Muzeul de Istorie şi Arheologie Prahova: "Pe acest drum al Cantacuzinilor putem descoperi însăşi Istoria acestei familii care se trage din împăraţii bizantini. Unele au nevoie de restaurări, altele au dispărut complet, unele au fost restaurate şi au fost păstrate în stare foarte bună. ''

Castelul de la Buşteni, mănăstirea Sinaia şi câteva schituri vor intra şi ele pe "Drumul Cantacuzinilor". Cele mai multe obiective, dar şi căile de acces au nevoie de investiţii majore.

Ludmila Sfârloagă, Vicepreşedinte CJ Prahova: "Consiliul judeţean şi consiliile locale se vor asocia în aşa fel încât să avem şi drumuri bune şi monumente reparate pe acest drum"

În paralel o altă asociaţie invită publicul să admire alte 50 de clădiri de patrimoniu. Castelul Banffy, Teleki sau Kemeny din Brâncoveneşti, conacul Ghyka şi cel al Bălceștilor se numără printre ele.
 

Castelul Brukenthal a ajuns o ruină și este un pericol pentru turiști

Castelul Brukenthal a ajuns o ruină și este un pericol pentru turiști

partie Slănic Moldova

Pârtia de la Slănic Moldova, plină în acest week-end. Prețul pentru o urcare cu telescaunul

Turismul de aventură. Cei care au încercat odată, nu se mai întorc la concediile obișnuite

Povestea din spatele unicului castel din România construit pe principiile unui calendar

Unul dintre cele mai frumoase locuri din adâncuri, vizitat de 600.000 de turiști: ”E ceva unic”

Turismul din Cuba continuă să înflorească. Restricțiile pe care le au americanii de la Trump

Stațiunea de schi din Ucraina, care rivalizează cu cele din Austria sau Italia. Tot mai mulți români o aleg

zapada predeal

Pârtiile, luate cu asalt de turiști. Hotelierii așteaptă un profit substanțial

Cea mai lungă tiroliană din lume și observatorul în formă de ramă, atracțiile principale din Dubai

Tarife reduse cu 25% pe Valea Prahovei. Prețul unei camere la o pensiune de 4 stele la Predeal

Spania și Franța, în topul preferințelor turiștilor, în ciuda atentatelor teroriste

Turiștii regretă că nu și-au prelungit vacanța. În loc de distracție pe pârtie au avut aglomerație pe DN1

Meniurile preferate de turiștii de la munte. Șnițelul, la preț de 45 de lei. FOTO