Dezvaluirile unui fondator al-Qaeda care a devenit spion pentru britanici. Terorismul islamic s-a nascut la 2 pasi de Romania

terorist care tine pamantul ostatec

 BBC a reusit sa obtina un interviu de la un personaj cheie in cea mai temuta organizatie terorista din lume, trecut intre timp de partea celor care au declarat razboi terorismului

Aimen Dean a crescut in Arabia Saudita si a facut parte dintre voluntari jihadisti care au luptat in Bosnia impotriva sarbilor. A fost printre fondatorii al-Qaeda si s-a ocupat de indoctrinarea recrutilor organizatiei teroriste, dar in 1998 a schimbat taberele si a trecut de partea spionajului britanic, furnizand informatii despre activitatile islamistilor. Ulterior, dupa ce identitatea sa a fost deconspirata, Dean a devenit consultant pe probleme legate de terorismul islamic. Iar acum a acceptat sa dezvaluie, pentru jurnalistii BBC, ce inseamna sa fii membru al-Qaeda.

-► Tocilarul devenit mujahedin
-► Cum s-a nascut al-Qaeda in Balcani
-► De la bal la jihad
-► Ce au in comun George W. Bush si Ginghis Han
-► Arme chimice la metrou

Tocilarul devenit mujahedin
“Eram un student tocilar din Arabia Saudita si deodata m-am trezit alergand prin muntii Bosniei cu un AK-47 in mana si sentimentul ca scriu istorie in loc sa fiu un simplu privitor de pe margine”, relateaza Aimen Dean (foto jos) care a plecat ca voluntar, mujahedin, in fosta Iugoslavie in anii ‘90 impreuna cu prietenul sau, Khalid al-Hajji. Prieten care, ulterior, a devenit seful al-Qaeda din Arabia Saudita, a pus la cale atacurile cu bomba din Riad din 2003 si un an mai tarziu a fost ucis de fortele de securitate saudite.

Citește și
Regele Abdullah al Iordaniei
Regele Iordaniei califica situatia creata de gruparea SI drept un "al treilea Razboi Mondial"
Confidentul lui Putin spune că Ungaria va lua Transilvania, dacă Trump câștigă alegerile în SUA

“Spre sfarsitul conflictului din Bosnia am observat o schimbare la tovarasii mei. Cei care au supravietuit au adoptat o atitudine anti-Occident, anti-globalizare, pentru ca simteau ca comunitatea globala conspira impotriva musulmanilor din Bosnia deoarece acestia reuseau sa intoarca razboiul in favoarea lor”, spune Dean. “Atunci au inceput sa simta ca Occidentul lupta cu Islamul ca religie, ceea ce a dus la o radicalizare si mai extrema.”

Citeste si: Teroristi cu PowerPoint care fac cereri de decont in 3 exemplare. Cum au devenit Al Qaeda si Statul Islamic niste corporatii

Cum s-a nascut al-Qaeda in Balcani
“Bosnia a fost scoala unde s-au nascut multi lideri talentati ai al-Qaeda”, considera Dean, sustinand ca inclusiv organizarea atentatelor din 11 septembrie a inceput inca din vremea conflictului din fosta Iugoslavie. “Razboiul din Bosnia era pe sfarsite si ne intrevamn ce vom face dupa aceea. Vrem sa colindam globul mergand dintr-o batalie dispearata in alta, inceracand sa salvam popoarele musulmane?”

Tot atunci, in conditiile conflictului din Balcani, a aparut si al-Qaeda, Dean fiind printre primii membri. “Am fost invitat la Kandahar sa depun juramantul si, cum se intampla cu toata lumea, Osama bin Laden (foto jos) s-a intalnit personal si cu mine”.

De la bal la jihad
Ulterior, actualul consultant contra-terorist a devenit responsabil cu indoctrinarea recrutilor al-Qaeda, dat fiind ca in Arabia Saudita era considerat un foarte bun teolog. “Unii aveau nevoie de ani de zile ca sa fie convinsi sa se alature jihadului, altii se hotarau in cateva minute. Unii studiau in seminarii religioase si apoi decideau sa se alature, altii pur si simplu ieseau dintr-un club unde bausera toata noaptea si se hotarau sa mearga si sa caute iertarea in lumea jihadista”.

Toti acesti voluntari au insa ceva in comun: “cauta martiriul si mantuirea in diferite moduri. Unii vin la tine si spun ca sunt obositi si ca vor sa devina martiri cat mai repede cu putinta, altii ca vor sa moara ca martiri, dar nu inainte sa aduca iadul pe pamant”.

Ce au in comun George W. Bush si Ginghis Han
In vreme ce ii convingea pe altii, Dean insusi isi pierdea increderea in jihad. Asa ca a mers la muftiul al-Qaeda si l-a intrebat care este temeiul religios pentru terorismul islamic si mai ales pentru uciderea unor civili nevinovati. I s-a raspuns ca este o fatwa, o sentinta cu caracter de lege, datand din secolul al XIII-lea. In contextul invaziilor mongole din acele vremuri, credinciosii musulmani au primit dreptul de a-i ataca pe dusmani in orice conditii, chiar si cu pretul uciderii unor civili nevinovati, deoarece mongolii lui Ginghis Han foloseau scuturi umane, prizonieri legati de masinile lor de asalt pentru a ataca orasele si fortaretele islamice de acum 800 de ani.

Dean s-a informat si a aflat ca raspunsul era perfect real. “Cum reconciliez o fatwa care se aplica la o situatie de viata si de moarte, in care inamicul foloseste scuturi umane ca sa jefuiasca un oras si sa ucida toti locuitorii, cu ceea ce se intampla acum in lume?”, s-a intrebat el. Concluzia la care a ajuns a fost aceea ca terorismul practicat de radicalii islamici nu are nicio legitimitate religioasa, e un “castel de nisip”.

Arme chimice la metrou
Doua luni mai tarziu, Dean a decis sa paraseasca al-Qaeda. In 1998, s-a alaturat MI6, serviciul de spionaj britanic, si a devenit agentul acoperit al Londrei in interiorul organizatiei teroriste. El spune ca in urmatorii ani a reusit sa previna mai multe atacuri sinucigase cu bomba, inclusiv un atentat cu arme chimice la metroul din New York. Ordinul de a opri atacul a fost dat chiar de al-Zawahiri (foto jos), actualul lider al-Qaeda, de teama represaliilor din partea Statelor Unite.

La ora actuala, Aimen Dean conduce institutul de consultanta “Five Dimensions”, a scris un roman despre al-Qaeda si continua dialogul cu militantii jihadisti. “Nu poti lupta cu extremismul islamic folosind argumente laice”, explica el, “trebuie sa o faci din interiorul Islamului”

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Declarația momentului: ”Simona Halep rămâne suspendată pentru dopaj!”
NEWS ALERT Declarația momentului: ”Simona Halep rămâne suspendată pentru dopaj!”
Citește și...
"Tocmai ti-ai mancat fiul". Drama unei mame care a incercat sa afle ce s-a intamplat cu baiatul ei, rapit de Statul Islamic

Yasir Abdulla, un britanic care a plecat din Regatul Unit pentru a lupta impotriva Statului Islamic, a povestit drama prin care a trecut o femeie, care si-a mancat propriul fiu fara sa stie.

Regele Iordaniei califica situatia creata de gruparea SI drept un
Regele Iordaniei califica situatia creata de gruparea SI drept un "al treilea Razboi Mondial"

Regele Abdullah al Iordaniei a declara ca lumea occidentala si cea araba trebuie sa reactioneze impreuna la amenintarea reprezentata de grupul Stat Islamic, apreciind ca este vorba despre un "al treilea Razboi Mondial".

Ce a povestit un fost luptator SI despre John Jihadistul: Este un personaj singuratic si rece
Ce a povestit un fost luptator SI despre John Jihadistul: Este un personaj singuratic si rece

Luptatorul gruparii SI cunoscut drept "John Jihadistul" este un personaj singuratic si rece, care sta la distanta de alti membri ai organizatiei, a declarat Abu Ayman, un fost militant SI care l-a intalnit pe acesta in Siria, relateaza BBC News Online.

Recomandări
VIDEO. Joe Biden i-a mulțumit lui Klaus Iohannis la Casa Albă: ”Ați depășit orice așteptări”
VIDEO. Joe Biden i-a mulțumit lui Klaus Iohannis la Casa Albă: ”Ați depășit orice așteptări”

Președintele Klaus Iohannis a fost primit la Casa Albă de președintele american, Joe Biden, într-o vizită care marchează 20 de ani de când România a aderat la NATO.  

Ce jura Putin la învestirea sa ca președinte, în 2000. A promis să „păstreze și să dezvolte democrația”
Ce jura Putin la învestirea sa ca președinte, în 2000. A promis să „păstreze și să dezvolte democrația”

Vladimir Putin a depus jurământul ca președinte al Federației Ruse. Și-a început, astfel, cel de al cincilea mandat, într-un moment în care pare tot mai sigur de victoria de pe frontul din Ucraina.

Klaus Iohannis a discutat cu Joe Biden despre candidatura sa la NATO: Am decis să continuăm dialogul
Klaus Iohannis a discutat cu Joe Biden despre candidatura sa la NATO: Am decis să continuăm dialogul

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, că a abordat, în cadrul întrevederii avute la Casa Albă cu preşedintele Joe Biden, şi subiectul candidaturii sale la şefia Alianţei Nord-Atlantice.