Corespondenta ProTV de la Varsovia. Ce si-a dorit Romania la summitul NATO si ce a primit: "Un razboi rece e prea costisitor"

×
Codul embed a fost copiat

Romania a plecat cu mari asteptari la Summitul de la Varsovia. Spera sa aduca pe agenda NATO infiintarea unei flote in Marea Neagra, dar si sporirea trupelor la noi tara. Secretarul general al organizatiei a vorbit insa despre alte prioritati.

SUMARUL EVENIMENTELOR:
Corespondenta Stirile ProTV de la Varsovia: SUA sprijina cresterea prezentei NATO in Marea Neagra, Turcia vrea un grup naval
NATO a aprobat o prezenta militara multinationala in Romania sub conducere romaneasca
Prezenta navala la Marea Neagra, amanata pana in octombrie
Ce si-a dorit Romania la summit si ce a primit
Dan Dungaciu: NATO a aratat ca vrea un dialog prietenos cu Rusia. Un razboi rece e prea costisitor
NATO preia comanda scutului antiracheta american in Europa

NATO a aprobat o prezenta militara multinationala in Romania sub conducere romaneasca

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a anuntat vineri seara, la Varsovia, ca NATO a aprobat o prezenta militara multinationala in Romania sub conducere romaneasca, relateaza agentiile internationale de presa. Potrivit agentiei EFE, aceasta prezenta va consta intr-o brigada alcatuita in principal din efective romane si bulgare.

De asemenea, Jens Stoltenberg a anuntat ca liderii statelor membre ale Aliantei Nord-Atlantice au aprobat desfasurarea a patru batalioane in Estonia, Letonia, Lituania si Polonia, in cadrul masurilor de contracarare a amenintarii reprezentate de Rusia.

Citește și
Klaus Iohannis
Mizele Romaniei la summit-ul NATO: Brigada terestra si forta de exercitii navale de la Marea Neagra. Analiza News.ro
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

Prezenta navala la Marea Neagra, amanata pana in octombrie

Presedintele Klaus Iohannis a sustinut la reuniunea Consiliului Nord-Atlantic ca asteapta propuneri substantiale din partea NATO la reuniunea ministrilor Apararii din octombrie cu privire la consolidarea prezentei in Marea Neagra."Marea Neagra este, in mod particular, o componenta importanta a securitatii euro-atlantice. Nu trebuie sa existe dubii in acest caz. Din pacate, aici, in regiunea Marii Negre, am asistat in ultimii doi ani la schimbari dramatice in ceea ce priveste mediul de securitate, incepand de la anexarea ilegala a Crimeii si continuand cu destabilizarea regiunii Donbas. Pentru a imbunatati apararea, am prezentat propuneri pentru consolidarea prezentei maritime si aeriene in regiunea Marii Negre. Pe baza deciziilor pe care le-am luat, astept propuneri substantiale din partea autoritatilor militare NATO la reuniunea ministrilor Apararii din octombrie, pentru dezvoltarea unui cadru intarit privind prezenta navala si aeriana", a declarat Iohannis

El a precizat ca, in contextul evolutiei mediului de securitate, este necesara o adaptare."Ca aliat de prima linie, Romania continua sa fie martora la cresterea provocarilor de securitate in regiune. Am vazut desfasurarile ingrijoratoare de tehnica militara ale Rusiei in vecinatatea Crimeii anexate ilegal si am fost tinta a declaratiilor agresive ale Rusiei, inclusiv de la nivel inalt. In acest context, este nevoie de construirea unei aparari mai puternice si mai adaptate si adaptarea unei posturi de descurajare, care include o prezenta credibila si persistenta a NATO pe flancul estic. Sunt convins ca, prin aplicarea integrala, aceste decizii vor asigura un sistem coerent de aparare de la Baltica la Marea Neagra, protejand tarile noastre, popoarele noastre si evitand actiunile ostile din cauza unor lucruri intelese gresit", a aratat Iohannis.

Romania apreciaza sprijinul si contributia Aliatilor in regiune la Brigada multinationala si initiativa de cooperare pentru instruire si exercitii, a subliniat seful statului, aratand ca acestea vor asigura o prezenta terestra in regiunea noastra si un cadru pentru sporirea interoperabilitatii prin programe de training si exercitii mult mai structurate. "Salut si decizia privind declararea capabilitatii operationale initiale a sistemului antiracheta. Inaugurarea sistemului antiracheta de la Deveselu in luna mai demonstreaza angajamentul Statelor Unite ale Americii si Romaniei pentru dezvoltarea capabilitatii NATO, ca parte a apararii noastre colective", a completat seful statului.

Corespondenta Stirile ProTV de la Varsovia: SUA sprijina cresterea prezentei NATO in Marea Neagra, Turcia vrea un grup naval

"O armata de jurnalisti a venit la summitul din Varsovia. Presedintele Klaus Iohannis a vorbit in cadrul intalnirii despre faptul ca Romania se confrunta cu provocari de securitate in crestere si considera ca manevrele Rusiei la Marea Neagra reprezinta un motiv de ingrijorare. Prezenta NATO in Marea Neagra este un punct important pentru tara noastra. Iohannis a cerut o prezenta militara maritima si aeriana sporita in Marea Neagra si isi doreste un plan in acest sens pana in octombrie anul acesta. Potrivit unor surse aliate si presedintele SUA, Barack Obama, ar fi sustinut in cadrul intalnirii ca sustine cresterea prezentei NATO in Marea Neagra. In schimb, presedintele Turciei ar fi cerut crearea unui grup naval la Marea Neagra. Nimeni nu a vorbit despre o flota multinationala aici, ceea ce ne doream noi. Bulgarii s-au retras din proiect in ultimul moment", a relatat din Varsovia Paul Angelescu, corespondent ProTv.

"Presedintele Barack Obama a mentionat in interventia din cadrul Consiliului Nord-Atlantic sprijinul SUA pentru dezvoltarea de optiuni pentru cresterea prezentei NATO in Marea Neagra", au aratat sursele mentionate. In context, liderul american s-a referit la decizia ministrilor Apararii in acest caz. De asemenea, sursele au aratat ca Obama s-a referit la importanta conceptului de plan de contingenta upgradat in mod general.

Liderul de la Casa Alba a subliniat si importanta dobandirii capacitatii initiale a sistemului antiracheta si a mentionat contributia Romaniei in acest caz. Sursele citate au precizat ca Barack Obama a vorbit si despre transferul comenzii facilitatii sistemului antiracheta de la Deveselu de sub comanda americana sub comanda NATO in aceasta luna.

La randul sau, presedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a subliniat importanta securitatii Marii Negre pentru NATO, nu doar pentru riverani, ci si pentru neriverani.

"Presedintele Erdogan a facut apel la toti aliatii sa participe si sa creasca vizibilitatea prezentei NATO cu un grup naval la Marea Neagra", au adaugat sursele aliate.

Sursele au mai precizat ca documentul final al Summitului NATO va contine multiple referiri la Marea Neagra. In cadrul discutiilor, potrivit surselor aliate, Polonia a anuntat contributia la brigada multinationala din Romania cu o companie. Astfel, sursele aliate au aratat ca Bulgaria si Polonia vor participa cert la brigada multinationala din Romania.

Ce si-a dorit Romania la summit si ce a primit

Secretarul general al NATO a anuntat ca va intari prezenta Aliantei in sud-estul Europei, dar cu trupe dislocate in Estonia, Letonia, Lituania si Polonia. "Acesta este un mesaj, destul de clar", sustin analistii politici. "NATO pleaca de la ipoteza ca un razboi rece cu Rusia ar fi si costisitor si inutil." Asa ca este mai bine ca tarile membre NATO sa pastreze un dialog prietenos cu vecinii.

Timp de doua zile, teoretic, Varsovia este cel mai bina pazit loc de pe pamant. Summitul este organizat pe stadionul national din capitala Poloniei. Este singurul obiectiv din oras care poate fi pazit cu usurinta de armata si serviciile secrete si, in acelasi timp, poate gazdui mii de oficiali, printre ei zeci de sefi de state si de guverne. Pe gazon a fost ridicata o fortareata - aproape ermetica - in interiorul careia se vor purta negocierile, iar NATO va decide cum va raspunde in continuare agresiunilor venite din partea Rusiei.

Agenda Romaniei pentru summitul NATO de la Varsovia are cateva puncte fierbinti: infiintarea unei flote la Marea Neagra, cresterea numarului de trupe dizlocate la noi in tara, introducerea scutului anti-racheta de la Deveselu sub umbrela Aliantei si felul in care organizatia reactioneaza in cazul in care Romania este atacata. In deschidere, Secretarul general al NATO a vorbit despre prioritati. Primul punct nu pare sa fie pe lista de prioritati de la summit.

Jens Stoltenberg, secretar general al NATO: "Vom face noi pasi importanti pentru a moderniza sistemele de aparare colectiva si de descurajare. Vom spori prezenta militara a NATO aici, in Polonia, dar si in Estonia, Letonia si Lituania. Vom trimite un mesaj clar lumii: un atac asupra oricaruia dintre aliati, este un atac asupra tuturor membrilor."

In Marea Neagra vor avea loc in continuare exercitii multi nationale, dar atat. Punctul doi pare deja rezolvat. NATO a anuntat deja ca preia comanda scutului de la Deveselu de la partea americana, vrand sa arate ca Rusia nu are de ce sa se teama. Scutul este strict defensiv. In ceea ce priveste prezenta trupelor NATO in Romania, mesajul a fost : vom infiinta o brigada insa ea va fi formata din militari romani spre deosebire de cele care vor fi dispuse in Polonia si tarile baltice, unde vor fi adusi militari din mai multe state membre. Totodata, un punct important pentru Romania, la Summitul de la Varsovia au fost si discutiile legate de ce se va intampla cu tara noastra in caz de razboi.

Dan Dungaciu: NATO a aratat ca vrea un dialog prietenos cu Rusia. Un razboi rece e prea costisitor

Dan Dungaciu, analist politic: "Inseamna ca actori importati mari, mult mai mari decat Romania si mai semnificativi, n-au vrut sa transforme Marea Neagra in zona de contencios si de conflict cu Federatia Rusa. Unul dintre rezultate este ca butonul numit Marea Neagra sa nu fie apasat foarte puternic. Pur si implu, NATO pleaca de la ipoteza ca un razboi rece sau un nou razboi rece, ar fi si costisitor, si inutil."

Iar strategia a fost pus bine pusa la punct, cred analistii.

Dan Dungaciu, analist politic: "Asa sa se explica probabil de ce, in ajun de Summit NATO, Turcia se impaca cu Federatia Rusa - deci, un actor foarte important cum este Turcia la Marea Neagra ajunge, nu-i asa, sa-si ceara scuze. De obicei, sultanii nu-si cer scuze. Faptul ca Turcia si-a cerut scuze inseamna ca este un tip de impacare, care - cel mai probabil - n-a fost una strict bilaterala. Altfel spus, nu a fost vorba numai de Ankara si Moscova. Probabil si alti actori au sugerat aceasta impacare."

 

 

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
Ce se intampla cu rolul Marii Britanii in NATO dupa BREXIT. Anuntul premierului David Cameron
Ce se intampla cu rolul Marii Britanii in NATO dupa BREXIT. Anuntul premierului David Cameron

Marea Britanie va ramane angajata pentru apararea si securitatea Europei chiar si dupa ce va parasi Uniunea Europeana, a declarat premierul britanic David Cameron, la sosirea sa, vineri, la summitul NATO.

Mizele Romaniei la summit-ul NATO: Brigada terestra si forta de exercitii navale de la Marea Neagra. Analiza News.ro
Mizele Romaniei la summit-ul NATO: Brigada terestra si forta de exercitii navale de la Marea Neagra. Analiza News.ro

Marile obiective ale Romaniei la summit-ul NATO, care incepe la Varsovia, sunt implementarea Brigazii Multinationale, care va fi desfasurata si pe teritoriul Romaniei, precum si implementarea fortei navale de exercitii la Marea Neagra.

Summit-ul de la Varsovia. NATO preia comanda scutului antiracheta american in Europa. Reactia lui Putin: Isterie antiruseasca
Summit-ul de la Varsovia. NATO preia comanda scutului antiracheta american in Europa. Reactia lui Putin: Isterie antiruseasca

Vineri a inceput la Varsovia summit-ul NATO dedicat consolidarii flancului de est al Aliantei - adica apararii impotriva actiunilor Kremlinului.

Recomandări
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”

Israelul a lansat joi noapte un atac asupra Iranului, după acțiunea din weekend asupra teritoriului său. Explozii puternice s-au auzit în centrul țării, în orașul Isfahan, în apropierea unei baze militare.

Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară
Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară

Nicolae Ciucă, a declarat, joi, că România nu are pregătită infrastructura necesară pentru introducerea serviciului militar obligatoriu în următorii doi ani, el menţionând şi că "s-au dus vremurile" în care oamenii să fie aduşi cu arcanul la armată.

SUA au împiedicat prin veto aderarea la ONU a Palestinei ca stat membru cu drepturi depline
SUA au împiedicat prin veto aderarea la ONU a Palestinei ca stat membru cu drepturi depline

SUA au pus capăt joi speranţei firave a palestinienilor de a deveni membri cu drepturi depline la ONU, impunând, în mod deloc surprinzător, un veto în Consiliul de Securitate cererii palestiniene, criticată de Israel.