Ce nu s-a vazut la parada militara de forta a Coreei de Nord: "A fost ceva la care nu ne-am asteptat"
Daca liderul nord coreean Kim Jong Un a sperat ca lansarea cu succes a unei rachete balistice va fi o amprenta puternica a paradei militare de sambata, atunci a ramas cu o dezamagire dureroasa.
Racheta a explodat aproape imediat, dandu-le observatorilor cateva indicii despre ceea ce a incercat regimul sa obtina cu aceasta lansare, in afara de un spectacol de forta - este de parere David Schmerler, cercetator la Centrul James Martin pentru Studii de Nonproliferare, citat de CNN.
Insa, cu toate acestea, parada militara a Coreei de Nord de sambata a fost diferita, afirma el. In anii trecuti, la aceste parade militare, Coreea isi arata tehnica militara ca un semn al puterii si al indolentei pentru cei care se opuneau regimului.
"In acest an ne-am asteptat sa vedem rachete balistice, insa ce am vazut a fost ceva la care nu ne-am asteptat", mai noteaza Schmerler.
Un start puternic
La inceputul seriei de rachete balistice am vazut submarinele KN-11, de pe care se lanseaza rachetele balistice. Iar la parada am vazut 6 astfel de rachete care erau transportate pe trailere.
KN-11 este cea mai mare racheta nord-coreeana cu combustibil solid, fiind o arma relativ nou intrata in flota de rachete a acestei tari comuniste. Lansarile de pe submarine sunt mai greu de interceptat, in conditiile in care acestea au loc de pe Peninsula Coreeana.
Rachetele au fost testate de cateva ori pana acum, cea mai recenta fiind pe 24 august 2016, cand racheta a zburat 500 de kilometri.
Ghidarea terminalelor
Dupa KN-11 am vazut o racheta neidentificata, purtata pe un vehicul similar la design cu lansatoarele mobile rusesti de rachete sol-sol.
O optiune interesanta descoperita pe aceste rachete sunt aripioarele aflate pe suprafetele in forma de con ale acestora, care ar putea folosi la ghidarea suplimentara a rachetelor atunci cand se apropie de tinta - facand ca acest sistem de lupta sa obtina o acuratete mult mai mare si, prin urmare, sa fie mai periculos.
Combustibilul solid
Dupa ce am vazut varianta ruseasca a unor posibile lansatoare terestre, am vazut si rachetele KN-15 (cunoscute si sub numele de Pukguksong-2).
Acestea au fost vazute prima data in timpul unui test nuclear care a avut loc in apropiere de Kusong, la nord de Phenian, pe 12 februarie. SUA afirma ca rachetele au calatorit 500 de kilometri inainte sa aterizeze in Marea Japoniei, cunoscuta si sub numele de Marea Estului.
Si, in afara de noile vehicule care carau rachetele KN-15, adaugarea rachetelor cu combustibil solid in flota de rachete a Coreei de Nord provoaca ingrijorari suplimentare, din cauza reducerii timpului necesar lansarii acestor sisteme.
Rachetele cu combustibil solid pot fi lansate cu mai putina pregatire si au nevoie de mai putine vehicule de transport decat in cazul celor cu combustibil lichid.
Musudan-urile
Dupa KN-15, au urmat Musudan-urile Coreei de Nord, adica niste rachete balistice cu raza medie de actiune, de aproximativ 3500 de kilometri.
Acestea ar putea, teoretic, sa atinga baza militara aeriana americana Andersen de pe insula Pacificului Guam.
Musudan-urile au aparut prima data la o parada in 2010, insa nu au fost testate decat abia in 2016. De asemenea, au avut multe probleme tehnice, iar un rezultat bun la exercitii s-a obtinut abia la a 6-a incercare, in iunie 2016.
Rachetele care nu sunt Musudan
Dupa Musudan-uri, pe acelasi tip de transportoare, a aparut ceva nou. Cu optiuni de la doua psobile rachete diferite, aceasta noua arma este mai lunga decat Musudan-ul si foloseste un varf similar cu rachetele balistice intercontinentale KN-08.
Desi partea din fata arata aproape ca cele de tip KN-08, acest model este mai scurt, fiind posibil sa fie o varianta modificata mai lunga a Musudan-urilor sau o varianta mai scurta a celor de tip KN-08.
Sau poate ca sunt ceva cu totul diferit de tot ce stim.
Sursa: CNN
Etichete: parada, coreea de nord, armata, militari, rachete,
Dată publicare:
17-04-2017 11:34