Masa imensa de particule a celei mai mari explozii solare a inceput sa intre in astmosfera terestra

×
Codul embed a fost copiat

Cea mai mare explozie solara din ultimii ani ii pune pe ganduri pe cercetatori. Un milion de tone de materie incandescenta au tasnit din astrul solar, duminica.

Masa imensa de particule a inceput deja sa intre in atmosfera terestra si pot avea de suferit comunicatiile dependente de satalitii de pe orbita Pamantului sau aeronavele aflate in zbor.

Pe data de 23 ianuarie, la ora 4:00 (GMT), a avut loc o eruptie solara majora, cea mai mare din 2005 incoace. Furtuna geomagnetica va lovi Terra marti la ora 9:00 (EST), adica 14:00 GMT, spun specialistii.

O eruptie de masa coronara solara se indreapta spre Pamant cu o viteza de 2.253.081,6 m/s. Este cea mai mare de acest fel din ultimii 7 ani. Specialistii spun ca socul va cauza fluctuatii ale curentului electric si ale Sistemului Global de Pozitionare (GPS).

In plus, o furtuna puternica de protoni, marcata cu S3 pe o scala cu 5 niveluri, este un dezvoltare in acest moment si creste gradual, potrivit NASA.

Citește și
Furtuna solara
O furtuna solara masiva ne-ar putea "bloca" pe Pamant timp de o generatie intreaga
Arma care-i sperie pe ruși ar putea ajunge în Ucraina. Moscova amenință că va extinde „zona-tampon”

Punctul de impact va fi la ora 14:00 GMT - 16:00 ora Romaniei.

Desi eruptiile solare sunt normale - cate 2.000 pentru fiecare ciclu solar de 11 ani - furtunile de protoni sunt destul de rare. Doar 10 sau 20 au loc intr-un ciclu solar. Iar aceasta chiar poate fi periculoasa.

Furtuna a afectat deja traficul aerian si ar putea afecta computerele satelitilor. Intr-un interviu telefonic, seful Agentiei  americane pentru Prognoze Spatiale (NOAA), fizicianul Doug Biesecker, a declarat pentru Gizmodo ca din fericire exista masuri care pot fi luate pentru a preveni ce e mai rau.

"Foarte multe companii aeriene evita zona Polului Nord, pentru ca acolo avioanele sunt cele mai expuse furtunii protonice, care intrerupe frecventele radio inalte, cele folosite la comunicatii in acest domeniu", a declarat acesta intr-un interviu.

Circuitele pe frecvente inalte sunt cruciale pentru aviatia moderna deoarece prin ele aeronavele tin legatura cu Centrul Aerian de Trafic si Control. Datorita structurii campului magnetic al Pamantului, in zonele polare protectia impotriva unor astfel de furtuni venite din spatiu este foarte redusa.

Specialistul a declarat deasemenea ca satelitii ar putea fi afectati, provocand resetari ale computerelor de la bord si zgomot de imagine (imagini neclare, bruiate), precum si interferari in telemetrie cauzate de aceste evenimente. De vreme ce stim despre ele, aceste date pot fi recalculate din timp de catre ingineri si corectate pentru ca nu cumva sa se produca vreun accident. 

Pericolul tehnologic

Singurul pericol impredictibil este o cadere totala de hardware, din cauza protonilor care lovesc componentele electronice si le doboara. Iar acest lucru se poate intampla mai ales in sistemele de telecomunicatii, inclusiv cele folosite de toata lumea in telefonia mobila.

Sistemele GPS vor fi afectate, insa oamenii de rand nu vor experimenta asta. Specialistii care folosesc GPS de inalta precizie - cum ar fi cele din forajele petroliere, din armata sau din operatiunile miniere vor constata cu siguranta problemele.

Potrivit lui Karen Fox, de la NASA Goddard Space Center, "NASA a alertat operatorii satelitilor despre faptul ca o furtuna solara vine spre Pamant, asa ca fiecare isi poate lua masurile de siguranta pe care le considera necesare".

Pericolul biologic

Potrivit scalei NOAA, o furtuna protonica de gradul S3 poate fi considerata periculoasa pentru pasagerii avioanelor de mare altitudine si latitudine, de aceea cele mai multe aeronave vor evita astazi sa zboare la inaltime, sub paralela de 65 de grade latitudine nordica, pentru a evita interferentele cu nivelurile crescute de radiatii.

Ce se intampla cand furtuna solara loveste Pamantul

Va avea loc o furtuna geomagnetica si o intrerupere a undelor radio, iar asta, in afara de faptul ca se pot produce aurore superbe la latitudini neobisnuit de mici, inseamna si alte cateva lucruri.

Intreruperile radio vor fi de nivelul R2, care inseamna moderat. Potrivit documentelor oficiale, asta se traduce in "Intreruperea limitata a frecventelor de inalta intensitate si a comunicarii prin intermediul acestora pe partea pe care Pamantul este luminat de catre Soare si pierderea contactului radio pe o perioada de pana la cateva zeci de minute", precum si degradarea navigatiei cu ajutorul semnalelor pe frecvente joase pentru o perioada de zeci de minute".

Furtuna geomagnetica va avea gradul 2 cu posibilitate de avansare spre gradul 3, potrivit lui Bisecker. In cel mai optimist scenariu doar liniile de curent electric vor fi afectate. Daca furtuna are insa o intensitate mai amre si va fi de lunga durata vor fi afectate si transformatoarele.

Iata un documentar NASA despre furtunile solare din 2012

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
Citește și...
Fenomen meteo inexplicabil pe cerul din Arkansas. Oamenii de stiinta sunt uimiti. VIDEO
Fenomen meteo inexplicabil pe cerul din Arkansas. Oamenii de stiinta sunt uimiti. VIDEO

O furtuna solara care a avut loc pe 24 octombrie 2011 i-a surprins in mod placut pe oamenii de stiinta.

O furtuna solara masiva ne-ar putea
O furtuna solara masiva ne-ar putea "bloca" pe Pamant timp de o generatie intreaga

Specialistii se asteapta ca in viitor sa se produca o furtuna solara foarte mare, care in mod inevitabil va lovi si Pamantul. Un astfel de fenomen ne va da peste cap infrastructura si satelitii.

O masa solara care ar putea starni o furtuna geomagnetica vine spre noi cu 1400 km/h. Video HD NASA
O masa solara care ar putea starni o furtuna geomagnetica vine spre noi cu 1400 km/h. Video HD NASA

Marti, 7 iunie, Soarele a oferit un spectacol grandios. O furtuna uriasa a fost surprinsa de Observatorul SDO al NASA, insa cercetatorii se tem de efecte nedorite: o furtuna geomagnetica urmeaza sa aiba loc.

Recomandări
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie

Românii au în conturile personale de pensii Pilon 2 o sumă record. Peste 160.000 de pensii Pilon 2 au fost deja plătite către cei ieșiți din activitate, jumătate din sumă numai anul trecut.

Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune
Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune

În ultimele săptămâni, Statele Unite au trimis în secret rachete cu rază lungă de acțiune Ucrainei pentru a fi folosite în lupta împotriva invadatorilor ruși, iar Ucraina le-a folosit deja de două ori.

Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați
Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați

Este anchetă la Spitalul Județean de Urgență din Giurgiu, după ce un medic ginecolog a fost prins în flagrant în timp ce lua mită pentru o operație de cezariană, acoperită de asigurarea medicală.