Apa care nu ingheata la zero grade. Tot ce stiai este dat peste cap
Chiar daca ai baga mana in foc ca punctul de inghet al apei este cel pe care l-ai invatat la scoala, afla ca natura se joaca din nou cu fizica si creaza exceptii incredibile.
Cercetatorii Universitatii Utah, din SUA, au aflat recent ca in anumite conditii apa pur si simplu se mentine lichida pana la temperaturi minus 48 de grade Celsius.
Chimistii au descoperit ca abia la aceasta temperatura apa trebuie sa-si modifice structura moleculara. Abia in acest punct se creeaza asa-numita "gheata intermediara", si desi nu este chiar gheata solida, asa cum o stim cu totii, ea nu mai poate fi numita nici apa.
Dar pana la acea limita sunt 48 de grade sub punctul de inghet cunoscut de toata lumea. Descoperirea este esentiala pentru a intelege mai bine problematica incalzirii globale.
Cum si la ce temperatura ingheata apa are asadar mai mult decat un raspuns, iar asta ii provoaca pe oamenii de stiinta.
Cei care se ocupa de studiul atmosferei terestre si studiata incalzirea Planetei spun ca daca ar cunoaste pe deplin aceste aspecte, ar putea prognoza cata apa se afla in atmosfera in stare lichida si cata in stare solida. Asta inseamna a stii exact cata radiatie solara este absorbita, iar climatul global depinde de acest fenomen.
Vedeti aici in ce conditii s-a realizat experimentul.