Propunerea controversata a unui parlamentar: program de 10 ore/zi iar weekendul sa aiba TREI zile. Reactiile romanilor
Un parlamentar propune ca weekendul sa aiba trei zile, iar in restul saptamanii, angajatii sa lucreze 10 ore pe zi. Patronatele se opun si precizeaza ca productivitatea muncii la noi este si asa scazuta, comparativ cu statele Uniunii Europene.
Senatorul liberal Marius Nicoara ar vrea ca saptamana sa fie formata din patru zile lucratoare si trei libere. Pentru asta cere modificarea Codului Muncii.
Marius Nicoara, senator PNL: "Este vorba despre un articol prin care spun ca se poate, la intelegere intre patron si angajat, sa se lucreze 10 ore timp de patru zile"
Parlamentarul sustine ca unii angajati vor mai mult timp liber.
Marius Nicoara, senator PNL:"Cei care au trei zile libere se duc in mini-vacante, la munte, la mare, la restaurante, in sali de jocuri... si se cheltuiesc bani. Multi considera ca in trei zile organismul uman se odihneste mult mai bine si poate sa reia o noua saptamana"
Daca modele de inspiratie in legislatia europeana nu prea gasim, alesul nostru s-a inspirat probabil din programul de lucru din parlamentul nostru. Oficial, senatorii si deputatii lucreaza la Bucuresti doar patru zile pe saptamana. In realitate, unii ajung luni dupa-amiaza la munca si pleaca in teritoriu, miercuri, in jurul pranzului.
"Senatorii sa nu lucre deloc, mai bine. Asa sa le spuneti. Ei nu muncesc aproape deloc. Dar de ce sa lucram 10 ore? Eu cred ca e normal cinci zile pe saptamana. Ai sambata, duminica,”, sustine un barbat.
"Pentru mine ar fi perfect. Trei zile de weekend.... chiar ar fi perfect. Vineri e tarziu cand ajungi acasa, sambata ai de facut multe chestii, iar duminica chiar e putin”, e de parere o tanara.
"Nu-i bun. Ce-i aia 10 ore. Si asa li se pare mult ca muncesc opt ore", a fost reactia unui barbat.
Daca parerile oamenilor sunt impartite, patronatele din Romania se opun ideii.
Cristian Parvan, Secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania: "Cum se poate face si cat ar costa in plus, ca locuri de munca care trebuie sa acopere in activitatile care nu isi permit sa-si opreasca activitate? Masura este o inovatie, dar nu are niciun fundament. Deocamdata, problema pe care o avem in Romania este ca nu producem"
Propunerea legislativa vine in contextul in care Europa cauta solutii pentru eficienta angajatilor. Potrivit unui studiu Eurofound, Romania se afla pe primul loc in Uniune la numarul de ore lucrate saptamanal. Dar, la productivitate, ocupa locul 23 din 28 de state. In plus, specialistii spun ca randamentul angajatilor scade pe masura ce lucreaza mai mult de opt ore pe zi. Spre exemplu, in Suedia, patronii le-au facut angajatilor program de sase ore, iar acum se felicita pentru ca au inregistrat cresteri de profit.